За 500 лева! Освободиха от ареста обвиняемите за смъртта на Куцаров

Тълпа полицаи ръкопляскат в съдебната зала след решението на Софийския градски съд
6 фев 2009 21:30,
99
За 500 лева! Освободиха от ареста обвиняемите за смъртта на Куцаров
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд освободи от ареста Божидар Проданов и Ирен Вълев, обвинени, че са причинили смъртта на Пламен Куцаров.

Съдът им наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" по 500 лева.

Куцаров почина на 21 януари, след като бе задържан от полицаи и бе разпитан.

По време на заседанието съдията каза, че починалият Пламен Куцаров не е подписал заповедта за задържането му, както и декларацията към нея, което по закон е задължително.

Така, според съда, конвоирането с белезници на Куцаров не е трябвало да бъде осъществявано по начина, по който е направено.

Ако една заповед за арест не бъде подписана от лицето, което трябва да бъде задържано, това означава, че са нарушени човешките му права, коментира съдът.

За разлика от Куцаров, неговата приятелка Виолета Валентинова е подписала декларацията и заповедта за ареста си.

Според съда, тъй като Куцаров е бил задържан от една група, а двамата обвиняеми - Проданов и Вълев - са го конвоирали в късен вечерен час, не е имало как да знаят, че той не е подписал заповедта за арест.

Единственото, за което съдът смята, че обвиняемите биха могли да бъдат виновни, е фактът, че когато Куцаров е казал, че не се чувства добре, те не са му свалили веднага белезниците, а са направили това едва когато "той е започнал да издава хъркащи звуци".

Те е трябвало да преценят състоянието му.

Според съдебномедицинските експертизи Куцаров е починал от остро разстройство на кръвообращението и кислороден глад вследствие на немарливо изпълнение на работата на органите на реда, при използвана сила и белезници.

Данните от производството сочат, че Куцаров е бил легнал по очи, с белезници и с качулка на главата в дома си, след като органите на реда са започнали обиска.

Той е бил воден с качулка и белезници във всяка стая.

Приятелката му разказала пред разследващите, че забелязала, че той бил с подути устни.

Както в полицейското управление, така и в Института по психология на МВР Куцаров казвал, че се чувства добре.

Той е бил отведен от института от двама маскирани с белезници и качулката на дрехата, която носел.

Никой не е казал по време на разпитите, че починалият е бил с качулка преди извеждането му от института.

В производството се посочва, че Куцаров е бил с качулка единствено по време на обиска в дома му.

Затова според съда няма как на главата му да е имало качулка, още повече стегната, която да е могла да го задуши.

Свидетели са заявили, че след престоя му в института Куцаров не изглеждал добре, имал блед вид, дори се движел бавно "като старец".

Според съда Проданов и Вълев не могат да носят отговорност за това, че Куцаров е бил с белезници, защото не те са му ги поставили.

Никъде в събраните досега доказателства не се посочва, че Куцаров е бил с глава между коленете, а е бил само леко наведен.

Констатирано е от съдебните медици, че Куцаров има хронична злоупотреба с наркотици.

Съдът намира за странно как, след като самият Куцаров е казал, че от 2006 г. не употребява наркотични вещества, в деня на смъртта - 21 януари, когато цел ден е бил под полицейски контрол, малко преди смъртта си той е успял да вземе хапче амфетамин.

Съдебните медици са констатирали, че по ръцете му има синини на местата, където са били белезниците.

Заедно с Божидар Проданов и Ирен Вълев в автомобила, с който Куцаров е бил превозван вечерта, са били Кирил Пенков, който управлявал автомобила, както и началникът на групата Сергей Куртев.

Пенков и Куртев, заедно с още около 50 свои колеги, бяха в съдебната зала, за да окажат подкрепа на двамата си колеги.

Всички те ръкопляскаха, когато разбраха, че Божидар Проданов и Ирен Вълев излизат от ареста.

Служителите на МВР разказаха пред журналисти, че са направили подписка в подкрепа на колегите си, под която са се подписали 97 души, но тя е била спряна от техен началник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
dolu durjavata преди 15 години
V TAZI POLICEISKA DURJAVA 6TE PRODULJAVAT DA SE SLU4VAT TAKIVA NE6TA DOKATO NE STANE GRAJDANSKA VOINA(NADQVAM SE)VLASTA PROIZTI4A OT NARODA,NO NARODA SPI NEPROBUDNO I VLASTA E VE4NA
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ама кво ревете бе? Това че шепа журналисти и тъпия адвокат една седмица говориха небивалици, не означава че трябва да е точно така както са казали.
96
0
 
0
 
! Отговори
nasko преди 15 години
mnogo narejdate policaite a kato vi se naloji i kato vi svarshat rabota sa mnogo dobri !!! elementarni ste!!!
95
0
 
0
 
! Отговори
djulia преди 15 години
ubiha mom4eto,triabva spravedlivost i vazmezdie
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно друсаняците будят състрадание, хахаххаахаха
93
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
От сърце желая на всички от съдебния състав, пуснали на свобода поредните униформени бандити (не че не полагат трогателни грижи и за неуниформените такива), та на всички от този съдебен "състав" да им се случи ей такива полицайчета "по погрешка" или докато хей така си стрелят за забавление, да им убият техни близки и после колегите-съдии и новите полицейски бандити да пуснат на свобода. В най-лошия случай да ги глобят, както направиха с двамата униформени *** от велинградското полицейско управление. Въобще аз винаги се радвам, като прочета за бити полицаи, съдии, прокурори, защото са една и съща ***. Не чакайте от тях законност и защита на порядъчните граждани. Те добре си знаят кой им плаща и за какво...
92
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин без полице преди 15 години
Майчицата съдебна власт отново показа нежни герижи з престъпниците в униформа. То в тази "институция" други май вече и не се срещат, просто някои ходят цивилни, като колегите си от (останалата ч "криминалния контингент
91
0
 
0
 
! Отговори
пича преди 15 години
овчари с униформи-- простотия !!
90
0
 
0
 
! Отговори
cas преди 15 години
to4no tiq sa nai"golemite mafioti "tapako ako nqmat zakrilata i ybo4enieto na tapata vi policeiska 6kola .nai golemite izlizat ot vas 6ibani policai.*** kato teb koito se opitvat da otklonqt ot golemiq vi problem kade e granicata mejdy zakonnosta i samozabravata vi.
89
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Kolko beli i ubiistla triaba da izvurshat za da budat pribrani i da ne tormoziat obshtestvoto....
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e няма свършване цирка, и е ясно ,че пак в брюксел ,ще свърщши,пак ше прлащаме от джоба си .А освен всичките простоитии ,дет е изръсила таз съдийка ,що не се чу как е глътнал хапче,като му са били ръцете цял ден вързани и то явно отзад. смещници от всякъде ,жалко ,че и има и някои свестни хора в тая система , но те се губят сред пяната ,дето ни залива с некомпеетентност и слугинаж
87
0
 
0
 
! Отговори
писна ми преди 15 години
Па си и ръкопляскат! Онази Балчишка превъзходна-Плугчиева-зове да спрем хитрините и да се държим като държава...Алоо,доматиту,в цивилизованите държави за убииците има присъди,не аплодисменти! Фарисеи нещастни!
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АМИ ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ. ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ УПРАВЛЯВАЩАТА ОЛИГАРХИЧНА ВЪРХУШКА НЯМА ДА СЕ ЛИШИ ОТ УСЛУГИТЕ НА ЕНИЧАРИТЕ, КОИТО СКОРО ЩЕ Й ТРЯБВАТ ...
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
кога са се държали толкова нагло ченгетата?и защо сега го правят?ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ ,за това се чувстват недосегаеми
84
0
 
0
 
! Отговори
ddd преди 15 години
Нали утре други техни колеги ще са в същото положение и ще трябва да се поддържат,който го мързи да работи става полицай,това всеки го знае и дай малко власт на простака и му гледай сеира. После защо хората не уважават полицията отговорете си сами Господа полицаи,колко хора избихте и се скрихте зад термините Ви.Досега няма полицай влязъл в затвора за убииство.Правосъдие в Бълагария Евала.Научете се,че всеки е невинен до доказване на противното!!!!!
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
точно заради такива поведенчески реакции мръсната полицейскка *** ще бъде неистово мразена от нас !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
82
0
 
0
 
! Отговори
Ifs преди 15 години
поне ще сме спокони, че отново малките деца ще казват "аз искам да съм полицай", а не "аз искам да съм сутеньор"- просто ще са недостижими и ще могат да бият и трепят наред, защото полицайте в тая държава са по-опасни. направиха протест, защото хората не им вярвали - как да им вярваш питам аз ? като убиват и крадат ли ?! поне вече осъзнахме колко струва живота на българиан ....
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
V Balgaria policai ozna4ava UBIEC.
80
0
 
0
 
! Отговори
partizanina преди 15 години
DA POLICAITE SA DOLNA ***.PREDI GODINA PREBIHA EDIN PSHICHNO BOLEN PO OBVINENIE CHE E UBIL EDNO MOMICHENCE A SLED TOVA OTKRIHA CHE NE E BIL TOI A BABA MU.PREDI MESEC PUK V EDNO KAFE VIDQH TRIMA CIVILNI POLICAI EDINIA OT KOITO SLEDOVATEL OT SEKTOR KRIMINALNA POLICIA DA SI PIQT KAFETO SUS EDNI SUTENIORI,NO NIE NISHTO NE MOJEM DA NAPRAVIM,OSEN da napravim partizanski otrqdi sreshtu mutrite,*** i policaite drugo ne vijdam.Da stanem kato v kolumbia ili bolivia i togava shte se opravim
79
0
 
0
 
! Отговори
Михаил Богутев преди 15 години
Може би така им било наредено по служба нали са в системата.