Само в БГ жестокостта към животните не е престъпление

Искат затвор за хора, които измъчват животни
7 фев 2009 15:54,
44
Само в БГ жестокостта към животните не е престъпление
Снимка: БГНЕС

Кампания за инкриминиране на жестокостта към животни стартират от Фондация „Четири лапи”. Целта й е приемане на промени в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за хора, които измъчват животни.

В над 100 ветеринарни клиники и зоомагазини в София и по-големите градове ще бъдат разпространени пощенски картички с апел за инкриминиране на жестокостта над животни.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", твърди Дади Ейнарссон, ръководител Проекти на „Четири лапи” за България.

„Например, данни от Ню Джърси, САЩ, сочат, че 88% от семействата, които физически са малтретирали децата си, са проявявали и жестокост към животни. Проучване относно сексуални престъпници открива, че 48% от изнасилвачите и 30% от блудствалите с деца, са извършили жестокост към животни по време на детството си.

Подбудите при малтретирането и жестокостта към животни са сходни с тези при насилието спрямо хора. Те включват стремеж към доминация, отмъщение, омраза и шокиране на околните.

Деца, живеещи в малтретираща ги семейна среда, нерядко изразяват болката си чрез насилие над уязвими членове на семейството, като домашния любимец", каза той.

България е една от последните страни в Европа, в които жестокостта към животните не е класифицирана като престъпление. Приетият в началото на миналата година Закон за защита на животните забранява мъченията на животни, но санкциите са само финансови и административни и биват налагани в много редки случаи.

"По наши наблюдения Законът за защита на животните не работи", продължава Дади Ейнарссон.

"Ежедневно получаваме сигнали за насилие над животни, като много често компетентните органи отказват съдействие, дори и в случаи на употреба на огнестрелно оръжие.

Наскоро благодарение на предаване по телевизията нашумя случаят с Евгени Андреев, който храни змиите си с живи котета и кучета. Въпреки жалбата ни до НВМС и предоставените видеоклипове с мъчения над животни, които Андреев разпространява в интернет, санкции не последваха.

Не липсват и случаи, в които служители на централната или местна власт грубо нарушават Закона за защита та животните, без да има последици", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
и аз искам преди 13 години
14-ти, *** ***, а защо смърдливата ти кола омазва тротоара и платното с черни петна, трови дробовете ми с изпаренията си, трещи под прозореца ми, ползваш без наем част от моята улица за паркинг, замърсяваш с най-различни отпадъци, когато се пльоснеш с тлъстия си търбух да я ремонтираш и се валяш като *** около нея, оплескваш всичко к помия, когато я мииеш на улицата, пикаеш до нея, защото те мързи да отидеш в апартамента си, Е, КАК ДА НЕ МИ СЕ ИСКА ДА ТЕ ПРЕТРЕПАМ, А?
45
0
 
1
 
! Отговори
природа преди 13 години
За Евгени Андреев не берете грижа - скоро неговата змия ще го ухапе така, че безнаказаният *** за един последен миг ще си спомни всички кученца и котета, с които я е хранил. Точно любимата му змия. Защото е змия. А той е изроден психопат, който трябва да бъде наказан... Колко деца изчезват? ... Убийците на животни убиват и хора. Свикнали са да отнемат живот.
44
0
 
1
 
! Отговори
Pen4o преди 14 години
Време беше...Сега иде ред на инкриминирането на изтребването на домашните ***. Предлагам доживотна присъда за убийство на прасе с цел преобразуването му в домашна наденица. И да не забравя - инкриминиране отстрела на ястребици и фазани, а за улова на риба и убииството на шарани чрез замразяване в хладилна канера да се режат ръцете на извършителите. Иде видов ден и *** може някой ден да заприлича на нормална държава...е няма да е скоро. Ех как щях да забравя - предлагам да се награждава
43
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Това, че има и други неоправени неща в държавата, не означава, че с по-"маловажните" според някои кухи и безчувствени "хора" проблеми не бива да бъдат решеени. (кавичките са абсолютно умишлени - според мен мен същества, които нямат капка милост пък било то и към едно нищо и никоквж улично кученце не заслужават да се нарекат с името Човек. И ако някой смята все още останалата у другите човещина за продажничество... то той явно просто съди по самия себе си!)
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До всички, kоито пускат редоwно подобни "новини" в този сайт, и тези, които имат доходи на длъжнoст Помиярозащитник, като тоя *** друга новина:"... si imam rabota i to otlichavashta se s izkluchitelno moralno blagorodstvo. Osven udovolstvieto ot spasenite jivoti, tq mi nosi takiva prihodi, koito ti samo po nashite filmi si vijdal nakup." И за какво ти дават тия пари? За да работиш против България, за това да живеем в мръсотия, ***, *** и т.н. Колко сте такива? Къде сте? Нямате дори кирилица, плащат ви да следите коментарите по медиите и да отговаряте. Който сега се засегне, той е кучкap, *** и ***.
41
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 15 години
Подобни хора следва да бъдат награждавани с ордени и сериозни парични суми за усилията си да трепят гадините.
40
2
 
1
 
! Отговори
Йоана преди 15 години
За да направиш нещо на едно подобно беззащитно животно трябва да си луд,жесток и дрогиран ! В момента се чуствам ужасно ,защото на скоро загубих котката си и се ужасявам при мисълта какво може да и се случи на улицата сама ;( Чуствам се ужасно !
39
0
 
0
 
! Отговори
ioanna filipova gan4 преди 15 години
molq Vi .. napravete ne6to za da sprete tova !
38
1
 
0
 
! Отговори
ioanna filipova gan4 преди 15 години
ne moje taka da se postapva s jivotnite .. i te imat sarce .... za6to horata postapvat taka s tqh
37
1
 
1
 
! Отговори
PEGY преди 15 години
Господ е създал не само човека. Създал е и животни, и цветя, и дървета. Защо да не се наслаждаваме на творенията Му?
36
0
 
1
 
! Отговори
14merkator преди 15 години
Дайте първо ние да оцелеем пък после и животните! Иначе е абсолютно вярно, че жестокостта към животните е присъща на или на допотопни хора с нулева култура и интелект, или на злобни психопати! За съжаление в БГ става дума за, преди всичко за
35
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
само в бг жестокостта към хората е държавна политика!!!
34
0
 
1
 
! Отговори
BG преди 15 години
какво да каже човек, като хората са жестоки към другите хора - дори децата!
33
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Нашите "природозащитници" не са никакви природозащитници, а кучевъди! И всъщност са мъчители на животните защото първо допринасят за мизерията на уличните ***, и освен това са мразещи животните, защото малтретират котките чрез *** защото от кучетата котките изчезнаха!За сведение на Запад законите отдавна закрилят животните. До такава степен, че има дори специални изисквания при секс със животни. Не трябва животното да се насилва или склонява към секс (типичен частен случай е жена с домашно мъжко куче).
32
0
 
0
 
! Отговори
Наско преди 15 години
Ако куче нападне минувач на улицата, поради каквито и да било причини - минувачът няма право да се защитава! Всеки опит за самозащита срещу каквото и да е животно да бъде наказвано! Уличните кучета трябва да имат правото да разкъсат безпрепятствено който минувач си искат!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поздравления за 24.
30
0
 
0
 
! Отговори
dori преди 15 години
ОБИЧАЙТЕ ЖИВОТНИТЕ ЗАЩОТО В ДНЕШНО ВРЕМЕ ТЕ СА С ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПРИЯТЕЛИ ОТКОЛКОТО ЧОВЕКА..Radvam se mng kogato vijdam 4e ima vse o6te dobrosarde4ni i mili hora v tazi darjava. Az sa6to mislia 4e ako proiavi6 agresia ili maltretira6 jivotno- 6te go napravi6 i s 4ovek. Lo6oto e 4e horata v BG sa mng zle nastroeni kam jivotnite. :( koeto e tajno, za6toto kakto kazva 25....
29
0
 
1
 
! Отговори
LaSombra преди 15 години
Да не мислите че хората са нещо по-добро от кучетата? Кучето ще те ухапе ако е изплашено и се защитава, а човек ще те убие за кеф.
28
0
 
1
 
! Отговори
Alice преди 15 години
Не можем да претендираме за хуманност към животните, след като е все по-очевидна липсата на хуманност към себеподобните ни! Човек за човека вече е звяр...
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
da za6titime jivotnite.da za6titime nai-inteligentnoto jivotno na planetata 4OVEKA.ejednevno podlagan na vsjkakav vid sre6,zaplahi,nesigurnost,neobezpe4eno sa6testvuvanie.lipsa na moral i jiva vrazka s boga.toi i sam se prevra6ta v zvjr.