Януарското парно в София по-скъпо с 35%

Високите сметки били функция от нормалното топлоподаване въпреки газовата криза
23 фев 2009 08:53,
30
Януарското парно в София по-скъпо с 35%
Снимка: БГНЕС

Цените на парното в София са по-високи с 35 процента през януари тази година, обяви пред БНТ директорът на столичната "Топлофикация" Петко Милевски.

Ако погледнем обаче в ценовата част на тази сметка, действително цените тази година са с 35 процента по-високи от миналата година. И то няма как да не бъде отразено. Аз съм също впечатлен, когато видя една сметка и сравня цените. Но е хубаво да погледнем в онази част на сметката, където е употребената енергия“, заяви директорът на дружеството.

Той призна, че по-ниското потребление е отразено, но пък „какво можехме да направим?, попита той.

"Между 7 и 11 януари наистина имаше разколебаване на топлоподаването. Най-ниската температура, при която е бил топлоносителят, е 51 градуса. До това ниво ние най-ниско сме стигнали, след което ние бързо сме го преодолели в рамките на три дни и половина. Първи от цялата страна София въведе ограничителен режим. Ние можехме до края на месеца да подаваме вода с ниски параметри. Тогава сметките щяха да бъдат по-ниски. Щяха ли обаче софиянци да бъдат доволни? Аз се съмнявам! В днешната ситуация щяхме да имаме първо недоволство от по-слабо топлоподаване, и второ – от по-високи сметки", обясни Петко Милевски.

Според него по-високите януарски сметки за парно на софиянци са функции от нормалното топлоподаване.

Милевски каза още, че е съществувал вариант 650 човека да бъдат изпратени при потребителите и да започват физическо замерване на данните, за да се отдели периодът с ниската цена до януари.

Директорът на "Топлофикация-София" направи сравнение с цените на билетчето в столичния автотранспорт.

Според него скокът на цената на парното се дължи на по-високите стойности на горивата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това не е държава.....никъде го няма това което се случва тук!!!Революцията не трябва да е нежна....хора да се обединим и да им покажем на какво сме способни!!! Това са едни пиявици...които трябва да изчезнат!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
edcnjcl преди 15 години
ne im plastayte na nestastnitsite vece kato serat tsapat i kacolite si viknete ot bruksel komisiya da slojat i kotrolni datcitsi za temperatura v razlicni tocki po traseto ste se vidi ce ne tgovaryat dannite za tova deto go plastame osobeno prez nostta te minavat na spyast rejim
27
0
 
0
 
! Отговори
D преди 15 години
То май освен в София и в Русе цените са надути яко, но не изключвам и в други градове да е така. Защо са ни тези фирми за топлинно счетоводство и на тях да плащаме пари. Отиваш да си плащаш хоп 4лв за топломери, защото са дошли да ти го отчетат. Да съм ги молила? Все пак може и сам да си запише човек 3числа и да им ги даде или да ги пусне по нета. А това дето ти влизат във всички стаи с обувките дето газят навсякъде няма да коментирам. Когато нямахме топломери също плащахме повечко пари, но поне целият ни апартамент беше топъл, а не като сега даваш куп пари само за 1 радиатор. Сега пуснали в писмата разпечатка обаче така написана, че по-възрастните хора от блока се чудят за какво става въпрос. Ама като отидеш да им кажеш нещо ще ти кажат г-жо/г-не в бележката ви пише всичко. Да ги махат тези топломери!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Топлофикация се подиграва с хората от години и това не е тайна за никого, но сега вече почнаха да се гаврят с нас. Аз бях с плащането до тук. !
25
0
 
0
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
Интересно защо при мене е с 200% по-скъпо при същото потребление - от 97 лева за 12.2008 на 244 лева за 01.2009?
24
0
 
0
 
! Отговори
klarita преди 15 години
Искате ли никой да не плаща, докато не си обосноват сметките?
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dori i Gospod ne moje da razbere kakvo stava v tazi darjava
22
0
 
0
 
! Отговори
klarita преди 15 години
А този ***, Петко Студеното не е никакъв експерт! Онзи ден разправяше, как го нямало 7 дни по празниците, как съседите му си надули радиаторите и така неговата сметка хвръкнала нагоре! ***! Нали дяловото разпределение предполага уж точно това, че, колкото по- малко потребяваш ти, толкова по- голяма е сметката на съседа, защото в абонатната станция влиза едно общо количество топлина, която се разпределя,според показанията на индивидуалните уреди и, за която топлина, дал си ял или не си, Топлофикация си иска парите.
21
0
 
0
 
! Отговори
IgniteAll преди 15 години
Когато започна "кризата" ни обещаха, че ще има намаление на сметките за януари, защото сме изърпяли леко захлаждане на радиаторите и топлите кранове на чешмите. Така ли беше? Ами така си беше. Гърмяха го по телевизии, радиа, вестници. Как да не се усмихне човек с 500лв по-беден с това "намаление" :) Ей, как ми става топло на душата като се замисля как крановете на душа бяха пуснати на максимум, защото едвам църцореше топла вода, а уж сме с нова инсталация. Топло, та топло беше. Радиаторите на 5, защото на 5 грееха като на 2 :) Жега, приятели, ЖЕГА! Минаха и на преждевременно отчитане, което прекратиха, защото не им стигал човешки ресурс и решиха, че може да ни одерат ей така, както сме пърлени от жегата през този така мек януари месец. Никога не ми се е случвало да си слагам ръкавици и яке удома, а жена ми да ходи с шапка. Ще ми извинявате, но това е толкова нахално, че повече няма накъде. Нито сме за Европа, нито за Русия, нито за НИКЪДЕ не сме. Просто трябва света да каже "Оставете ги тия!", да ни зазидат с бетонна стена, да ни сложат запор на всякакви финанси и внос на стоки и тогава да си отидем в забрава и самозаблуди. Избори споменахте. С нашата система на гласуване, един да отиде и да си даде гласа и ще има избран и стоплен сладур и неговата парламентарна групица :) Топлина и радост цари в душата ми и скоро ще започна да търся адвокат, който срещу заплащане да ме накара с стопля как да хвърля тази загинала отдавна крадяща машина България на съд. По принцип съм спокоен човек, не обичам дрязги, но този път 30% преляха чашата. Колко му трябва на човек, за да може да живее. Едни нормални режийни, местно прозиводство и дрехи на цената на 30% от заплатата му, а с останалото да успее някак да вкара малко мозък в главите на децата си. Не може 150% от разходите ни да отиват за данъци, глоби за непочистен сняг и режийни. А какво ще ядем? Със здраве и се извинявам, че така избухнах, но исках да го напиша там, където знам, че се чете не само от потребители на сайта.
20
0
 
0
 
! Отговори
klarita преди 15 години
Хора, не се оставяйте да ви заблуждават! Изразхидваният газ произвежда електричество и гореща пара. Електричеството се продава на НЕК и топлоелектрическата централа печели. Парата, която се отделя при производството на ток, ако не влезе в употреба, се изпуска във въздуха./ Защо, според вас са тези изпарителни кули при централна гара/ Т.е. Топлофикация ни доставя услуга от отпадна суровина, а иска да ни убеди, че газът, който отива за ток, отива за топлина. Мародери!!! Каквито ида са им разходите, няма как да са в такъв размер! А загубите по трасето са си тяхна грижа. Вярно е, че варненската Топлофикация е премахнала топлинните счетоводители, освен това дава бонус 10% от цената за изрядните си платци. Освен това, оказва техническа помощ на абонатите си, като им изолира тръбите, за да намали загубите.
19
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Браво на русофилчетата! Продължавайте да се радвате на Големия Брат! В същото време се хващаме за гушите взаимно, та Топлофикация ни била виновна, та Петко Милевски ни бил виновен, но руснаците са супер! Много ни харесва да ни набутват газа на каквито си искат цени и направо си умираме от кеф.Продължавайте да се възхищавате на братята руснаци дето ни го набутват така сладко :-)
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Селяните са виновни от провинцията:)
17
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 15 години
На мен не ми е скъпо парното защото не го плащам. Никой не може да ме задъ;жи да плащам за услуга с неясно ценообразуване. И вие будали такива, ако си направите труда да прочетете закона за потребителите ще откриете много нови хоризонти :)
16
0
 
0
 
! Отговори
мими преди 15 години
Януарското порно в София по-скъпо с 35%:)))))))
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добитъка да ПЛАЩА!Криза е и ПАРТИЯТА трябва да се изхранва от някъде.
14
0
 
0
 
! Отговори
tomov8.blog.bg преди 15 години
Нали затова протестирахме? За да не седим тук и да си мрънкаме под сурдинка и после да плащаме. Системата на кражби и на куропция няма да се промени, докато всеки мисли само за себе си и от своята камбанария. Държава, в която всеки се спасява поединично, няма спасение за никого.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
A stanishev obqsnqva6e kak smetkite za parno 6te sa mnogo niski.
12
0
 
0
 
! Отговори
ad преди 15 години
Като дете се радвах , че имахме парно отопление.Сега , въпреки че съм го изключил плащам по 40лв. сградна инсталация. Не знам по каква формула , но тя е 41% от общото к-во т-на .Като прибавим и това , че половината им магистрални тръби са оголени и топлят вятъра, че не приспадат върналата се към централата т-на , че парното стана в пъти по-скъпо от тока , стигам до извода че това е една мафия , която се чуди как да ни обира. Елате си топлоизолирайте тръбичките г-да и спрете с тая такса за сгр. инст-я , защото ми идва да ги отрежа.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
до кога ще я караме така? писна ми, това е чисто обирджийство! не знам какво ще направя когато си видя следващата сметка, но по-добре да не ми се мяркат хора работещи в топлофикация!!
10
0
 
0
 
! Отговори
всеки преди 15 години
Сега остава да се вдигнат и заплатите Само, че в смешната ни абсурдна държава едва ли....