Дългият път към джамията

Храмът няма да бъде отворен за граждани, ще служи за практически занятия на бъдещите духовници
25 фев 2009 19:40, Красимир Ангелов
213
Дългият път към джамията
Снимка: Булфото

Строежа на бъдещия мюсюлмански културно-образователен център в Малинова долина се бави, защото не е получена виза за проектиране, обяви  главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По негови думи бъдещият проект се е изправил пред множество трудности, сред които е и намаляването на етажността от 5 на 3 етажа, както и отчуждаване на 7 декара от предварително закупените през 2002 година 27.

“Никой няма намерение да превръща комплекса в Малинова долина в център на мюсюлманите от Балканите или Европа. Той има за цел единствено да създава кадри, които да задоволят нуждите на мюсюлманското духовенство в България”, обяви още Мустафа Хаджи.

Според проекта центърът ще разполага с общежития за преподаватели и студенти, малка зала за спортуване, конгресен център и молитвен храм.

Джамията няма да е основната сграда. Тя няма да бъде отворена за гражданите, в нея просто ще се извършват практическите занятия на бъдещите духовници”, увери мюфтията.

Ректорът на Висшия ислямски институт Ибрахим Ялъмов подчерта, че е необходимо да се промени регистрацията на учебното заведение по Закона за висшето образование, за да получи то акредитация от Министерския съвет.

За целта обаче трябва учебното заведение да има собствена страда, добави Ялъмов.

Главният мюфтия отрече слуховете за незаконно финансиране на строежа на джамията и обяви, че средствата идват от дарения по време на ислямска конференция в Истанбул.

По негови думи проектът ще се реализира поетапно, като крайната цел е в него да се обучават 200 души, вместо досегашните 80.

Ръководителите на Главното мюфтийство отрекоха възможността бъдещият проект да стане център на ислямски фундаментализъм в България.

“Ние искаме да обучаваме своите духовници в България, за да бъдем гарант за мира и стабилността на страната”, завърши Мустафа Хаджи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
klarita преди 15 години
Това, наистина те тегли към аналогията "Учебен център ц полигон на Ал Кайда"! Президент и изпълнителна власт кьорави ли са, *** ли са?!
211
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е, щом на теб ти се е случило, значи на всякъде е така, всички са криви. Все пак, мисля, че земята си има друг пъп. А назздрави и да случиш на компания. Пък и казват, кой каквото даде, това и получава.
210
0
 
0
 
! Отговори
ot 4ujbina преди 15 години
kato dopalnenei: spasenieto e v DECATA ! Pravete pove4e deca, a ne apartamenti samo.
209
0
 
0
 
! Отговори
ger преди 15 години
няма българия вече, косово е кълна, за бг е въпрос на време да се осъществи пъкле,ния план на братския чифу американски народ, бог да е на помощ на българските деца, амин
208
0
 
0
 
! Отговори
Марлон Брандо преди 15 години
Имам си редовни клиенти австрийци,и само няколко човека българи авери от преди това,бивши колеги,наздраве и успехи!
207
0
 
0
 
! Отговори
Марлон Брандо преди 15 години
до 206...199 ти казва истини,в чужбина турците се държат всички заедно,а българите са на система-прееби другарче.Имам заведение в Виена,и отприятели знам,че много от българите казват така,бе кво ше му пълним гушата на тоя и отиват в сръбските кръчми и поркат на същата цена,а аз за българи имам друга цена.....хайде,има и един добър ресторант ,,Плевен,, за който пак ръсят щуротии бг ,скъпо им било,и т.н.,цените са еднакви ,но предпочитат да не пълнят гушата на сънародника,а да целуват сръбските и да говорят техния език.Те затова ще говорите скоро и турски език и в джамии ще влизате,и ще се усмихвате на турчетата.
206
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Драги емигрант от 199. Нещо историята ти ми изглежда доста фалшива. Много манипулации зачестиха напоследък, колко гадни, долни и мизерни сме българите. И колко велики са турците. Различни историйки услужливо ни ги поднасят.А искаш ли пък малко примери за българи , които са помагали и то много на други българи пресни емигранти. И че в много градове се оформят български диаспори със значителна взаимопомощ?Айде стига евтинии и номерца.А във всеки народ ще се намерят ***. Само в един няма той турският. Той е велик, ама много велик. Странното е, че никой не ще да се изнася натам.
205
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
ако съберем средства за построяването на църква в Мека, дали ще ни позволят/дали ще ни отредят терен/бих искал да попитам българите мюсюлмани дали биха подкрепили една такава акция имайки предвид колко християни живеят законно или не законно в саудитска арабия и страните от Голфа..Нека да направим едно запитване до принцовете на петрола какво мислят по въпроса1Нямам нищо против която и да е религия1Това е нещо лично!Средствата идват от дарения по време на ислямска конференция в Истанбул!добре хай де и нашата църква да се включи е дарения за построяването на църква в Мека, която би обслужвала няколкостотин християни намерили препитание там!Нека им помогнем да не забравят своят бог!
204
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
знам как,мария-с референдум !!! като няма за друго,нека за това да има референдум.вярвам много силно,че тогава всички българи ще гласуват-да има или да няма повече джамии. но никой няма да го направи.защото като им строят джамии,получават гласовете им по време на вотове.
203
0
 
0
 
! Отговори
РАЦИОНАЛЕН преди 15 години
Разбираме мъкат ти, и на нас не ни е лесно, но тук коментираме съвсем други неща...Става въпрос за оцеляването ни като нация, зощото ни готвят нов Кипър или Косово, стъпка по стъпка...
202
0
 
0
 
! Отговори
tztz преди 15 години
Не не не не не не не не неееееееееее...................................... .........!
201
0
 
0
 
! Отговори
един българин преди 15 години
ауу толкова неграмотен народ,ужас!!!
200
0
 
0
 
! Отговори
Еврожабок преди 15 години
Ако имаш да казваш кажи и не пиши на латиница.
199
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Pi4ove v momenta sam v 4ujbina i da ne dava gospod vaob6te ne mislq da se vra6tam v bg.Kakvo e situaciqta edno tursko semeistvo e mnogo po mnogodetno otkolkoto balgarskoto trudno ne trudno pravqt gi i to po mnogo haide sega si predstavete kakva 6te e kartinkata sled 5/6 godini Decta vi 6te u4at turski v u4ili6te za6toto ako edin etnos e pove4e ot 30%procenta v edna darjava toi ima pravo da iska avtonomnost.Братя сабодете се на думи сте много големи ама фактите са на лице кервана си варви ку4етата си лаят.дано турците да додат на власт и да се въведе някакъв ред в тази даржава.Бях в Българската армия накрая команидра ми беше с има Ахмед Шавкъ бях пущорял от всякаде коментирах го каде ли не гледеах да сабудя нещо някаква дискусия санародниците ми ме мислеха за луд.Не виновно нито бсп нито ндсв нито греб най малко атак Виновен е целоият Български народ който още от едно време предаде своите борци само и само да съхрани имота си,така ли е,така еее и днес е така,За това сега ше си сърбате попарата ,на мен може да ми се спира тока от работа в чужбина но поне давам бъдеще на детето си да се учи и развива като нормален яовек нещо което аз никога не почувствах в РОДИНАТА СИ!!! всички се правите на големио патриоти един венец сигурно не сте поднесили или цвете от години сега иначе трабите и пак чакате ли чакате НЯКОИ ДА ДОИДЕ ДА ВИ ОПРАВИ МИШКИ.ТУК в чужбина Имах в началото големи ядове имах нужда от пари един Българин санародник които ми беше и шев ми помогна с малко пари.Еи казвам ви изяде ми душата хем знаеше че не се бях стабилизирал още тарсише ги постоянно като чели жибота му зависеше от тях.Веднаж закасняха със заплатата и хазаина ми които беше българин ми каза ако нямаш пари си заминаваи аз трагнах със женами след работният ден да се скиторя в пълна безисходица по улиците стигнах до един от турските магазини тук ги има много с едно от момчетата вътре което беше турче си оразменяхме по дума когато пазарувах българсият му не беше добре но се разбирахме.Та отидох при него и му казах проблема си тои влезе в магазина обиколи приятелите си сабра им пари доиде при мене даде ми ги аз исках да му дам паспортите на мен и женами за залог тои ми каза виж приятел вземи тези пари и варви да си оравиш проблемите нети ща паспортите знам че като имаш пари ще доидеш да ми ги дадеш,е бога ми единпът не звъна да ми пили че ми е помогнал..ЕТО ЗА ТОВА СА ПО СИЛНИ ОТ НАС ЗАЩОТО СА ЕДИНИ И СЕ ПАЗЯТ И УВАЖАВАТ.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ ВИЖТЕ ДАЛБОКО В ДУШИТЕ СИ И ВИЖЗТЕ КАКВИ ЖАЛКИ ЕГУЕСТИЧНИ АЛЧНИ НАГЛИ И ПРЕДАТЕЛСКИ ТВАРИ СМЕ НЕ СЕ ОПАКВАИТЕ МИ СИ ВЗЕМЕТЕ ВАЗЕЛИНЧЕ *** ТАКИВА УУУУ!!!!! ТОВА ПРОКЯТИЕ НАД НАРОДА Е ОТ ИСТЕНСКИТЕ БОРЦИ И ПАТРИОТИ КОИТО ВАШИТЕ ПРАПРА ДЕДИ ПРЕДАДОХА СЕГА Е РЕДНО ТЯХНИТЕ ПРАПРА ВНУЦИ ДА СИ ПЛАТЯТ КРЪВНИНАТА .а ве кво се обяснявам тои ходжата ще ви направи да си приказвате сами Що седите ве мишки вдигнете се аз и да стане воина не няма да се върна защото не ви вярвам предатели взех си семеиството на ван всички така че чао тапаци
198
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Против разпространението на исляма съм. Вярмо е, че има много добри хорица в ислямските страни, но като цяло това е една ретроградна религия. Нищо добро и позитивно не е донсъл исляма на света! Там където е стъпила и Отоманската империя до днес а и в бъдеще народите са обречени на недобър живот.
197
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е странно, че не разбираш. От целодневно клатене при наизустяване на корана, това се получава. Практиката показва, че всички имали общо с исляма, стават силно неинтелигентни, но се изживяват като големи тарикати.И не се прави на ***, че не разбираш.
196
0
 
0
 
! Отговори
рационален преди 15 години
А за национална сигурност! Това е чиста проба град от затворен тип. Отдавна шейховете се мъчат да стъпят в сърцето на Балканите - случилото се в Косово е само началото.Да си толерантен, не означава да си глупав и сляп. Написаното от БГ - пост 185,186 Е АБСОЛЮТНО ТОЧНО И НЯМА БЪЛГАРИН, КОЙТО ДА НЕ СЕ ПОДПИШЕ ПОД ДУМИТЕ МУ. Да съберем пари и откупим земята! Не на този център!! Не на измислената "толерантност". В сяко нещо си има граници!!
195
0
 
0
 
! Отговори
Maria преди 15 години
Този учебен център ще изтъква различията между нас. Ще напомня всеки ден, че ние имаме различни религии, че едните принадлежат на една общност, а другите на друга. Отговорът най-вероятно ще бъде църковен център - око за око, зъб за зъб и конфликта няма край. Нямаме нужда от това. Как да го спрем навреме?
194
0
 
0
 
! Отговори
турчин преди 15 години
Има една книжка..Казва се "Простотии"...В тази книга много точно се дава описанието на българина. Един цитат от книгата: "Българина, като му е тясно дупе дава, като му е широко дупе иска". Та сега виждам че писателят е абсолютно прав.
193
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
4e to ima...zirkva...tam horata ne sa kato vas...