Зайците на пътя с по-малко контролни точки, фишът скача – 100 лв.

Младите шофьори няма да могат да карат по-мощни коли от 1600 куб.см
5 мар 2009 16:08,
189
Зайците на пътя с по-малко контролни точки, фишът скача – 100 лв.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Младите шофьори няма да могат да карат по-мощни коли, на тях им се забранява да управляват возила, които имат двигател с вътрешно горене с работен обем над 1600 куб. см.

Това е записано в новия Закон за движение по пътищата, който депутатите обсъдиха на първо четене.

Всички шофьори с до 2 години стаж зад волана няма да имат право да качват в автомобила повече от едно непълнолетно лице.

Ако това стане, те задължително трябва да имат придружител.

Целта е да се ограничат максимално катастрофите с млади водачи, които сега заемат 30 на сто от броя на произшествията в статистиката на КАТ, е записано в мотивите на закона.

Неопитните водачи ще стартират и с по-малък брой контролни точки – 2/3 от предвидените, които ще им бъдат възстановени по-късно.

Законът предвижда още да не се обжалват наказанията, които са доказани чрез видеонаблюдение.

Глобата, която ще се налага с фиш, пък скача двойно – от 50 на 100 лева.

Предложен е нов механизъм за определяне и на санкцията за управление на моторно превозно средство с превишена скорост.

При превишение до 50 км/ч глобата е твърда сума, а след това размерът й нараства с 50 лева за всеки 5 км/ч превишение.

Шофьорите, които са карали пияни, освен глоба, ще полагат и общественополезен труд.

Над 1 млн. нарушения са констатирали от КАТ за миналата година, съобщи от парламентарната трибуна шефът на транспортната комисия Йордан Мирчев.

В закона е записано, че частници вместо ДАИ вече ще изпитват за шофьорска книжка.

Държавата обаче си запазва контрола върху цената за явяване на изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
0
 
! Отговори
Chaos преди 14 години
Здравейте искам да попитам този закон как да го разбирам за кой важи ... в смисъл закона примерно е изкаран днеска и той важи за тези който от днес нататъка са изкарали книжка или и за тези примерно като мене аз след 4 месеца правя 2 години ще важи ли и за мене като преди него съм изкарал книжката ?? Благодаря ви предварително ..
187
0
 
0
 
! Отговори
hm преди 15 години
ok predstoi mi da iskaram knijka....i sega nqkvi tikvi mi kazvat che 2 godini nqma da moga da karam noshtno vreme i da si vozq deteto??????
186
0
 
0
 
! Отговори
dd преди 15 години
ne e maitap 4e ima dvigateli 1300kubika deto vyrvqt kato 3000 i pove4e...ima i hora deto karat ot 20 godini i imat 2000km navyrtqni ima i takiva deto karat 2 godini i imat 50 hil...
185
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
вие си налагайте законите пък дали младите шофьори няма да си цакнат с някое друго левче на гладния полицай е отделна тема
184
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Ти си един щастлив нехранимайко, на който трява да се забрани и да помирисва волана! Щастлив си затова, яе още не те е срещнал дявола, но помни, че не си застрахован! В цял свят скоростта на магистралите е ограничена на 120-130 км/час. И те спасява само това, че няма у нас камери, които безмилостно да снимат такива, като теб за да си понесат съответните наказания! Какво означава това гоели те и не можали да те хванат. Гоне ли са те докато по номера ти не са разбрали синче на кой татко си! Иначе щяха да те пресрещнат. Глупостите в новия закон са просто прах в очите на хората за да ни излъжат за пореден път, че уж нещо се прави! В същност само се ограничават кубиците на масовия автомобилист у нас до 1600 кубика, което е изгодно само на търговците! Така ще се грижат за по-малък асортимент на резервни части, както и ще извлекат максимални печалби, тъй като това са относително най-скъпите коли по пшоказател цена/кубици! Ясно е че като си купиш 1600 кубика кола, никога след това няма да си купиш 2000 или 2400 кубика, което е най-доброто и изгодно за купувача.Защо не предвидят в закона затваряне на опасните пътища за движение и понасяне на санкциите от пътното? Защо не въведат не само възрастов, но и образователен ценз за водачите, като при последния за основна да се взема оценката за поведение в училище? А пък изискването за "придружител" на младите водачи ми нафресква направо на едновремешното казармено "старши" на колата! А тези придружители трябва ли да са правоспособни водачи или не? Глупендарията на управниците ни е безгранична!
183
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Knijkata kola ne kara pak i v teq vremena 1600 kubika kola moje da se napravi 200 konq vsi4ko e do 4oveka tui 4e ima maloumnici po patq....
182
0
 
0
 
! Отговори
Geprgi преди 15 години
Винаги съм се чудил на това нещо с младите шофьори - просто от този закон няма да има много смисъл - обиждайте ме ако греша. 1 Кой определя какво е млад шфьор точно - разбирам че 2 години зад волана са нищо в сравнение с 30-те години на някой бакшиш но пък простия пример съм аз - имам книжка вече от 2 години и имам определено над 15000 км сестра ми има книжка от 5 и няма повече от 1000 - хайде сега някой да ми каже че тя понеже има книжка от 5 години е по опитен шофьор от мен.2. За кубиците вече го казаха - 1600 кубика може да 300 коня - кубатурата е днешно време не е от значение - пък и кво кат е 200 коня - дали ще вдигнеш 150 за 20 секунди или за 10 си е все едно - пак ще отрепеш сума народ (ако се удариш)Единственият начин да се спре тая война по пътищата е просто КАТ да почне да си върши работата а преди това да се въведе нормален закон по пътищата защото моментия е толкова недомислен (за да затворя устите на някой бъдещи коментатори ще дам пример:Не можем да говорим по телефона - но можем да ядем сандвич и да пием кафе и да си пипаме по радиотоНе можем да ползваме функцията Хендсфрии (вградената) защото видиш ли не било с кабел или блутуут.За изтекла синя зона не просто ми слагат скоба ами ми вдигат и колата пък и ми я карат на другия край на софия пък и плащам че стои на паркинг та сумарно към 100 лв плащам - но виж за превишена скорост 2 точки и пак 100 лв.И поне да ги плащахме тия 100 лв. Тук вече се включва КАТ - що да давам 100 и да се редя на опашки като мога да дам 20 и да се почерпим. Не знам от къде кат ги събрал тия милион глоби но аз лично се сещам за 1 или 2 случая в които мой познат или аз да сме платили глоба и да сме карали с акт - та те полицаите ги мързи.Писна да пиша толкова ясни и безмислени неща но вече се изнервям на всичките простотии които се измислят. Положението е толкова зле че трудно може да се оправи и проблема не само в младите шофьори или в КАТ ами във всяка една малка частица в тва всезнаещо общество - дори в *** Марко което го мързи да поправи дупката че видиш ли догодина пак да имало работа - *** Марко няма да разбере че заради мързела му и простото му мислене след 3 месеца - заради "новото работно място на Марко" ще загинат момче на 19 и момиче на 17. Но пак те ще са виновни - щото били млади шофьори!
181
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Мога да кажа, че ти си пълен ... Надявам се поне като караш да не вожиш деца при тебе... С над 100 с каквато и да си кола ако се блъснеш шансовете ти за оцеляване са нищожни... и това че нямаш катастрофи нищо не значи.. не казвам че не те бива да караш но явно не предвиждаш възможността, че на пътя има и супер много некадърни водачи на МПС... като караш с над 200 на магистралата и някой от средна лента те засече щото е и не си гледа в огледалото кво правиш ? - Летиш .. и правиш верижна катастрофа... Колкото и добър шофиор да си не може да се кара с такава скорост ... наистина като е по скойно на пътя може да се кара по бързо - до към 180-190 макс но за по голяма скорост си е чисто самоубийство... да не говорим че може да отнемеш и чужд живот... защото никога не знаеш от къде ще ти дойде и какво ще ти дойде... и тежкие катастрофи стават само веднъж в живота .. защото просто след тях не си жив или си в инвалидна количка и ти бършат лигите! Шофирайте разумно !
180
0
 
0
 
! Отговори
Ivailo преди 15 години
dobre de ... shtom masovo stavat katastrofite ot lica na vuzrast ot 18 do 25 g i se chudite kakvi tupi zakoni da izmislite za ugranichenie v kubici i t,n zashto ne se zapochne da se vzima knijka na 21 g edno che traficite shte namaleqt shtoto masovo keleshite na 18 g imat knijka i kola sprqna pred tqh koqto ne q imat za neobhodimost a prosto za gazarluk i obikalqt po cql den ulicite tova e po dobriq variant i ot tam napravete pak ogranicheniqta v kubicite i za nepulnoletnite deca koito vozqt v kolata mladiti shofiori ! znam che mnogo hora na po 19 g si vadqt hlqba s tiq knijki ... no kakto kazahme jivota e gaden
179
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поздравления, току що съобщиха, че този проектозакон е отхвърлен. Честито.
178
0
 
0
 
! Отговори
BBH преди 15 години
Подкрепям борбата с войната по пътищата, но този закон е пълна простотия, миналата година като бях в Атина, видяхме един фокус съзтезателен 1600 кубика 280 конски сили. Този закон е мега простотия, трябва да се мисли като се изготвят закони, твърдо съм против него, измислете нещо друго, което по-може да свърши работа.
177
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То дървото си те чака, не те мисля;-)
176
0
 
0
 
! Отговори
mi6o преди 15 години
predi mesec si vzeh knijka..oba4e kolata mi e 1.9 D. pari za druga nemam i zna4i niama da karam. No sled godina kato stana star 6ofior 6te ia karam samo 4e do togava 6te zabravia da karam. Dali 6te sam po opiten do togava?
175
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 15 години
Имам стара кола 2000 кубика,150 коня и някои допълнителни подобрения:)))На магистрала под 160 не падам,стигам до 230.2 пъти са ме гонили полицай и не са ме хващали.На 30 години съм шофирам от като станах пълнолетен.Нямам нито една катастрофа и са ми писали акт единствено за колан и GSM.Искам да кажа,че въпросът не е до скоростта,а до погледа и усета. PP:Колата ми я купи татко когато станах на 18
174
0
 
0
 
! Отговори
Найден преди 15 години
Пълна тъпотия...за да караш лудо не е казано че става само с бърза кола.Познавам и съм виждал *** които и с 1.0 двигател... пак са си убийци на пътя. Просто "умните" ни политици се опитват преди изборите да покажат на хората че правят нещо,но на това май се връзват много малко хора.
173
0
 
0
 
! Отговори
chavdo преди 15 години
чл.32 ал.2 от конституцията на РБ гласи че никой няма право да бъде записван, сниман и т.н.т. без негово знание или против изричното му несъгласие с изкл. на случаите предвидени в закона. Закова определящ реда за заснимане и т.н.т. без знание на гражданина на РБ е закона за специалните разузнавателни срадства, който изисква от слежителите на МВР прокурорско разрешение за конкретния случай. следователно МВР в частност КАТ или общинска полиция нямат право да заснимат шофиращия автомобила а само автомобила, съгласно закона за движение по пътищата. Поради това никоя снимка от камерите по кръстовища, колите на КАТ или други камери не може да се използва в съда като доказателство за извършено нарушение. Ако не е сниман и водача освен автомобила, как МВР ще докаже в съда че именно собственика на автомобила е извършил нарушението а не някой друг, например жена му? Поради всички тези факти показващи незаконните и противоконституционни в момента действия на служителите на МВР, парламента гласува този *** член на ЗДП, който освен всичко нарушава конституцията, в частта засягаща правото на всеки гражданин на защита от лични посегателства от страна на държавата и трети лица, както и правото на справедлив съдебен процес и защита.
172
0
 
0
 
! Отговори
VW преди 15 години
Това къде го пише и как ще го видят? Не е ли само в големия талон, който не се носи?
171
0
 
0
 
! Отговори
antique преди 15 години
чудат се как да искарат някой лев . белята може да стане и с 10 км и със 100 така че . а пак и те откаде ше знаят колко години сташ имам може две години дане карам и след тва да си карам хубава кола .
170
0
 
0
 
! Отговори
show преди 15 години
Mazda RX-8 e 1300 кубика ванкелов мотор, 260 коня и вдига 280 км/ч ... кво прайм? xaxaxxx артисти...
169
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
problema ne e v kobaturata ili v konete toi e taka narecheniq nash mantalitet.drug e v1prosa che chesovete za karane sa malko i nishto ne nauchavash ot instruktora.toi ti kazva nalqvo nadqsno go kvo she napraish na izpita.ima hora prez cqloto si kormuvane edin p1t ne sa karali NAZAD da ne govorim za parkitane.Drugoto neshto koeto mi ne mnogo interesno i vijdam che nikoi ne e obarnal vnimanie e che az primerno v momenta karam kursove na kola s dvg 1.9??? nqkoi shte mi obqsni li kakvi sa tiq raboti.Kak moje da ima zakon za za mlad shofior do 1.6 pak vsashnost da karash kursove na kola primerno 2000 kub.pak nedoizmisleno.