Галеви на съд след 1 април

Ако вината на единия от "братятата" се докаже, го заплашват от 5 до 15 г. затвор
13 мар 2009 08:37,
27
Галеви на съд след 1 април
Снимка: БГНЕС

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов заедно с четирима от приближените си скоро ще се изправят пред съда.

Очаква се до 1 април да приключи разследването срещу тях за въоръжена престъпна група, която се занимава с изнудване.

Двете дела срещу бившите барети - за рекета и за оказаната принуда срещу журналистката от в. "Струма" Лидия Павлова, са обединени в едно и по тях работи Софийската градска прокуратура.

Заради повдигнатите обвинения имуществото на Галеви и приближените им се проверява от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Тя може да иска от съда запори и възбрани, докато делото е висящо. Иск за конфискация може да се заведе едва при влязла в сила осъдителна присъда, съобщава вестник "Сега".

Още не е ясно в кой съд ще бъде внесен обвинителният акт срещу Галеви, Апостол Чакалов, Владимир Ангелов-Стъклето, Георги Градевски-Конана и Красимир Оков.

Според прокуратурата ръководител на групата е Галев. Затова, ако вината му се докаже, го заплашват от 5 до 15 г. затвор. Останалите се сочат само за участници, което са наказва с от 3 до 10 г.

За изнудване съдът може да конфискува и половината от имуществото на осъдения,съобщава вестник "Сега". 

Двама полицаи от Дупница - Пламен Карпузов и Йордан Костадинов, вече бяха пратени на съд за това, че са бездействали и така са пазили от наказателно преследване човек на Градевски.

На дупнишките бизнесмени се очаква да бъде повдигнато обвинение и по делото за пране на пари, което стартира миналата есен след мегаакция на ДАНС, прокуратурата и данъчни в града им. Засега това разследване се води срещу неизвестен извършител.

Срещу Галев и Христов има и дело за издаване на служебна тайна, по което също нямат обвинения. То бе образувано, след като двамата размахаха в ТВ ефира протоколите от претърсванията на имението си в Ресилово по време на спецакцията.

Според документите в къщите им не е намерено нищо, което ги уличава в престъпление. За разгласяване на служебна тайна НК предвижда до година затвор.

Почти сигурно е обаче, че делото ще бъде прекратено, защото "братята" не са били писмено предупредени да не изнасят данните от протоколите. Върху самите документи също не пише, че са служебна тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.