Справедливост или забвение по случая "Борилски"?

Студентът беше убит преди 9 г. в апартамент в Париж, двама са обвинени за смъртта му
29 апр 2009 07:02,
60
Справедливост или забвение по случая "Борилски"?
Снимка: borilski.blog.bg

Върховният касационен съд ще се произнесе окончателно по делото за  убийството на Мартин Борилски в Париж.

Студентът по право беше убит преди девет години в апартамента си в Париж, а разследващите откриха по тялото му повече от 90 прободни рани.

Съдът ще заседава днес по протест на Апелативната прокуратура във Велико Търново, с който се иска връщане на делото за ново разглеждане.

На първите две инстанции подсъдимите по делото Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха оправдани.

Трагедията:

На 20 юли 2000 г. 24-годишният български студент по право Мартин Борилски е намерен мъртъв в парижкото си жилище на улица „Льо Курб”.

Полицията открива трупа на младежа коленичил до леглото. Ръцете му са вързани с ръкавите на пуловер.

По тялото на Борилски са преброени 93 удара с нож (за рязане на хартия), а лицевите му кости са смазани с тъп предмет (гира).

Разследването:

Разследването, водено от френските следователи, позволява да бъдат идентифицирани двама заподозрени: Георги Желязков, роден на 6 май 1979 г. в София, и Стоян Стоичков, по прякор Барона, роден през 1980 г. във Варна.

Основните доказателства, иззети от местопрестъплението, са косми, намерени в ръцете на трупа, окървавени джинси и панталон на Желязков, в чийто заден джоб е кредитната карта на Мартин, фасове от цигари.

Генетичната експертиза открива ДНК следи от жертвата и от още трима мъже – Желязков, Стоичков и хазаина на Мартин – Себастиан Проази.

ДНК на Желязков е открита под ноктите на жертвата.

Френските магистрати, работещи по случая, посещават на два пъти България (от 22 до 28 септември 2001 и от 9 до 13 декември 2002 г.) в рамките на две следствени поръчки с оглед разпитването на уличените.

Тогава двамата не дават никакви обяснения. Желязков твърди, че се страхува, но не казва от кого. Стоичков следва същото поведение.

Българското правосъдие започва дело в съответствие с доказателствата и данните, които са му предоставени от френското правосъдие.

Обвинителният акт настоява за максимална присъда лишаване от свобода от 15 до 20 г., но до момента правораздавателната система буксува.

Всички факти по делото "Борилски"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Както Саркози измъкна медицинските сестри от Либия, така трябва да изпрати спец-части да депортират убийците на Борилски, за да бъдат съдени от справедлив съд във Франция.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Една орда става държава,когато има закони.Ние нямаме държава,защото законите са хвърчащи писания,които не се прилагат.Правосъдието решава по шуро-баджанашки принцип.Важни са и кой колко може да плати.Справка-делата срещу Барети,Зелки,Злата,Борилски,Ставински и много други.Защо не закрият измислената държава България?
57
0
 
0
 
! Отговори
Мира преди 15 години
Снощи гледах документалния филм на REstart,в който е очевадно доказана вината на двамата престъпника.Френската криминална бригада си е свършила перфектно и професионално работата - събрала е перфектни улики,разследването е доказало мотив,установила е абсолютно всичко свързано с извършеното зверско убийство.Безспорният доказателствен материал ясно насочва към двамата и според мен,няма съд в света,който да не ги осъди и да им даде най-тежкото наказание,според съответния закон.Да,ама не и у нас!Българското правосъдие е най-корумпираното,най-безхаберното.Би трябвало да се изчисти от всички ***,които се грижат само за собствените си интереси и не им пука за ред,закон,правосъдие,а всички ние ги храним с нашите трудно изкарани пари.Има ли осъден голям престъпник?Тези,които са уличени и арестувани,ту се разболяват,ту изчезват улики и в крайна сметка отново са на улицата,защото имат пари и си купуват всичко. В затвора отиват тези,които са последната дупка на кавала или тези,които искат да се покрият за известно време.Даже и гражданските дела се мотаят с десетилетия,та забравяш за що е идело реч.А ние си пишем в нета,мърморим под нос и нищо не предприемаме.Защото тук няма гражданско общество,нямаме съзнание и самочувствие,за да си търсим правата.
56
0
 
0
 
! Отговори
mitko преди 15 години
КОГАТО ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ФРАНЦУЗИТЕ НАЧЕЛО С ТЕХНИЯ ДОСТОЕН ПРЕЗИДЕНТ ИЗМЪКНАХА НАШИТЕ МЕДИЦИ ОТ ЗАТВОРА В ЛИБИЯ И НИ ГИ ДОВЕДОХА НА КРАКА, ТОВА ДАЛИ НЕ БЕШЕ ВМЕШАТЕЛСТВО ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА БЪЛГАРИЯ,ИЛИ НА ЛИБИЯ,МОЖЕ БИ..... КАК МИСЛИТЕ?!?!? А КОГАТО ПРЕДИ 130 ГОДИНИ РУСНАЦИТЕ СА НИ ОСВОБОЖДАВАЛИ ОТ ТУРСКО,ТОВА НЕ Е Е ЛИ БИЛО СЪЩО ВМЕШАТЕЛСТВО ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЯ,КАК МИСЛИТЕ?!?!? ЗАЩО ВЪПРОСНОТО "ВМЕШАТЕЛСТВО" СЕ ПОЯВЯВА САМО ТОГАВА,КОГАТО Е ЗАСТРАШЕН РАХАТЛЪКА НА ДРУГАРЧЕТАТА И НА *** ИМ,А?!
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Леле като четох начина на убийството ми настръхна косата... Евала на България, че се грижи за гражданите си и гради имидж пред Франция като "правова" държава. Евала и на всички, които не ги интересува какво става тук. Нека да живеете вечно :)
54
0
 
0
 
! Отговори
lambo.blog.bg преди 15 години
да наложи предпазната клауза, в сферата на правосъдието срещу т.н. "Правосъдна система" в БГПредпазната клауза означава европейските държави да откажат да признават решенията на българските съдилища и да изземат функциите им.Това ще бъде, единственото хубаво нещо, което може да ни се случи ...
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЩЕ СЕ ПРЕДАМ,АКО МЕ СЪДИ БЪЛГАРСКИ СЪД.
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В другия сайт пише, че магистратите са поотложили с още някой месец решението си. А защитника на обвиняемите е подхвърлила, че жертвата е откраднала карта чип, с която се влиза в кантората в която е работил. (Явно за да насочи към френски убийци)
51
0
 
0
 
! Отговори
момина сълза преди 15 години
Вече са пуснати!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Dage i vav Paris da se e skrila komunisti4eskata maika , pak si ostava maika na ubiez !! Pozora da si roditel na ubiez ,e po-goljam i ot zatvora za samija ubiez !!!!!!!!!!!
49
0
 
0
 
! Отговори
kinti i boklutci преди 15 години
<<11. - 09:12 - От: АнонименКога педерастчета като Георги Желязков и Стоян Стоичков ще почнат да си изтърпяват присъдите? При наличието на такива неуспорими доказателства, младежите сега си пият сутрешното кафенце с цигарка, вместо да лъскат бастуна на някой мазен *** в панделата. И смърт им е малко на такива. Както отбелязва и 3, сега и Галеви като влязат в политиката, нещата ще се оправят! Няма оправия!>>>Борилски изгни в гроба, а през това време убийците му, вместо да бъдат наказани, завършиха право и вече могат да се наредят гордо в редиците на "правораздавателите" в България.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Точно това щях да кажа и аз - тази фамилия може да спечели всички дела на света, но как ще се движи по улиците, и как ще гледа хората в очите?!... Затова ли майката и братът на убиеца живеят в Париж? Защо ли и там не ги подхване тяхната преса? Просто ей така, да не губят анонимност?
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Gospodin biv6 komunisti4eski sledovatel Geljazkov , kakvito i da sa usilijata i uspehite vi da opravdaete svoja sin-prestapnik , toi za zjala Varna i za zelija narod si ostava ubiez , 6te givee kato ubiez , i 6te umre kato ubiez . A vie 6te ste zjal givot ba6tata na ubiez !!!Za men vie ste prosto galak i njama da se u4udi nikoi ,ako sina vi posegne sled vreme i na vas !!!!Predi vreme vi pozdravjavah sas "Dobar den " na ulizata , dnes si izvra6tam glavata kato vi vidja !!! Ob6testvoto , vrasnizite i sau4enizite na va6ija sin 6te vi otmastjat samo sas svoeto prezrenie !!!
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така че съдът е взел под внимание и е уважил всичко, казано от защитата на подсъдимите и от самите тях и е пренебрегнал всичко, сочещо към тях като извършители. Забележете дори само следното, за което се хваща съдът : "В конкретиката вече на динамиката на сбиването картината от С. С. епредадена подробно на стр.88 и 89. Има толкова конкретика, чецялата тази събитийност не би могла да бъде измислена катозащитна позиция. " Той взема страна - "не би могла да бъде измислена", дава вяра на подсъдимия" И по - надолу в мотивите - относно показанията на другия подсъдим: "Тозиподсъдим за разлика от първия знае френски. Той предава и еднавербална комуникация, която не може да бъде измислена". И от този не може да бъде измислено нищо, той е кристално честен. И още по- надолу в мотивите на съда: "вещителица изрично са подчертали и в писменото заключение /стр.33/ и при устната интерпретация, че не може да се прецезира точно времето на настъпване на смъртта. И в огледния протокол тя не е отразена. В съдебно заседание /стр.3 и 4/ А. е заявил, че е напълно възможно да има времеви интервал между различните групи наранявания. По този начин еднозначният извод, който следва да се направи е че след евакуирането на двамата подсъдими, последните са оставили пострадалият и двамата нападатели след един побой, но не толкова тежък и с рани, които не само че са повърхностни, но не са и смъртоносни." Значи от невъзможността да се определи точното време на смъртта, съдът прави еднозначен извод, че смъртта е настъпила по - късно - когато двамата подсъдими вече са се изнесли. Е тва ако не е тенденциозно решение, взимащо страната само на обвиняемите, не знам кое...
45
0
 
0
 
! Отговори
Йосифов преди 15 години
Всъщност защитата на обвиняемите приема ДНК доказателствата, но съдът не счита, че те доказват, че престъплението е извършено от тези двамцата. Пълен смях. Във Франция отдавна щяха да бъдат осъдени на по 20 години затвор за това особено жестоко убийство. Вижте само какви хора са уважавани в нашата съдебна система - баща на убийци. Докато не се махнат всички тия ***, справедливост няма да има. Опитът на французите да се стигне до справедлив изход от делото беше заклеймен от Тачева (май така се казваше министърката) като вмешателство в независимостта на българския съд. Какво може да се направи след като и министърката е в кюпа на защитниците на убийците.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От това, което чета в мотивите на великотърновският съд дава предимство на всичко друго, само не и на веществените доказателства, около които спор не може да има - ДНК, телефона на убития в прстъпника, окървавените панталони, и т.н. Съдът обаче слуша някаква свидетелка, която живеела на долния етаж и чула към 12 през нощта нещо си, а тогава подсъдимите отдавна си били тръгнали - свидетел лесно може да бъде сплашен или купен, за разлика от веществените доказателства, които са безспорни. Съдът на едно място казва, че според законовите разпоредби може да изслуша експертизи на вещи лица, но да не съобрази решението си с тях. И веднага се възползва от това.В престъплението нямало било и мотив. Те се обичали, приятели били, завършили заедно училище. Е и кво от това? Аз може да правя мили лица пред някого известно време, а вътрешно да му завиждам и да го мразя и в един момент и заради малко нещо да му се нахвърля, нали? Дотогава кой е знаел за "мотива" ми"?Самите обвиняеми, доколкото разбирам, излизат с една фантастична история - че в асансьора докато се качвали при жертвата имало 2-*** костюмирани французи (явно защитата се опитва да изкара виновни някои лица с които жертвата е работил в адвокатската кантора - или негови колеги или клиенти) и влезли заедно при него. Единият държал папка - вече в апартамента, скарали се, извадил нож, станало и сбиване, станало меле, и накрая нашият подсъдим се оказал издран и с лице в кръв. После двамата обвиняеми напуснали жилището, където оставили жертвата съсвем жив в присъствието на французите, вече се били помирили едва ли не. След което обвиняемите запрашват някъде извън Париж, без да се обадят в полицията за да уведомят, че така скъпият им приятел е застрашен. А даже и набързо се прибират в България. На местопрестъплението оставят свои окървавени дрехи с кредитна карта на жертвата вътре. (мен ако питате, искали са да му вземат парите, взели са му кредитната карта, сбили са се, утрепали са го, сменили са дрехите и съвсем са забравили кредитната карта в панталоните). Тръгнали си с негови чисти дрехи.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Желая ти същото! ;)
42
0
 
1
 
! Отговори
mendo преди 15 години
Също съм възпитаник на френската гимназия във Варна, познавам ги и 3мата, Борилски ми беше съвипусник. Беше брилянтен ученик, всичко постигаше с много труд и спомена за него в мен е на достоен човек! Тези двамата са ***! Георги е комплексар още от гимназията, парадираше с баща си постоянно, случвало се е неколкократно таткото да праща "мутри" да отървават синчето защото устата му е голяма, другият му беше "***" слуга, *** ***, страхлив и нещастен, не работи. Знам от мои бивши съученици от гимназията, които живеят и във Франция, че са отишли тези двамата за да вършат измами. Според мен са искали нещо от Мартин, тъй като работеше в адвокатска кантора. Предполагам са го убили защото е знаел далаверката, предполгама мижава понеже умственият багаж на тези "хубавци" е оскъден! В денят на убийството веднага изчезват на другия край на Франция и след това Георги бяга за БГ а другото тъпо парче с подправени документи на негов съоченик - Веско (черен като ***, с очи на мошенник по рождение) също се връща в БГ. Обаждали са се от мобилния телефон на Мартин, ДНК експертизата ги сочи като извършители с вроятност за грешка мисля едно към няколко милиарда! Вече 9та година се точи делото, таткото е влиятелен ***, бивша кука, подвизаваща се като адвокат. Един апел към Вас хора - Не стойте безучастни, вашето дете може да бъде на мястото на Мартин Борилски!!! НЕ БЪДЕТЕ РОБИ на банките, институциите, политиците, рекламите и какво ли още не, МИСЛЕТЕ!!!
41
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Възпитаници сме на Френската Гимназия във Варна. Във Франция Мартин беше на едно от първите места по успех в Сорбоната. Рядко интелигентно момче. Французите имат ДНК доказателства по случая и не знам защо тука Георги и Стоян са оправдани. Т.е. мога да си го представя тъй като бащата на Георги е един от най-известните адвокати във Варна, но как се оспорват ДНК доказателства не мога да си представя.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
произнесоха ли се? каква стана?