ЕС и САЩ осъдиха ядрения опит на КНДР

Извършеният ядрен опит бил с мощност 20 килотона, твърдят руски военни източници
25 май 2009 10:31, Красимир Ангелов
56
ЕС и САЩ осъдиха ядрения опит на КНДР
Снимка: БГНЕС

“Извършеният от Северна Корея ядрен опит е предмет на голямо безпокойство за всички страни", обяви американският президент Барак Обама.

По думите му поведението на КНДР увеличава напрежението и нарушава стабилността в Североизточна Азия.

"Северна Корея отправя директно и безразсъдно предизвикателство към международната общност”, констатира Обама.

"Опитите на КНДР да разработи ядрени оръжия, като и своя програма за балистични ракети, представлява заплаха за международния мир и сигурност", категоричен е американският президент, който допълни, че Вашингтон ще обсъди проблема със Съвета за сигурност на ООН и държавите от шестстранните преговори по ядрената програма на КНДР.

От своя страна ЕС също изрази безпокойството си от проведения ядрен опит.

“Европейският съюз е много разтревожен от съобщението за извършения от Северна Корея ядрен опит и ще го осъди, ако бъде потвърден”, съобщи в Ханой чешкият външен министър Ян Кохут, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Същевременно руски военен източник съобщи, че ядреният опит, извършен от Северна Корея, е бил с мощност около 20 килотона, съобщи агенция ИТАР-ТАСС, като се позова на източник от руското министерство на отбраната.

Един килотон е еквивалентен на 1000 тона тротил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
27. - 25.05 13:23 - До 26От: МинистърЗащо мислиш, че не ги е грижа за народа: "Плащането на данъци е отменено на 1 април 1974."-------------- А кога мислят да отменят ангарията?
54
0
 
0
 
! Отговори
любопитко преди 14 години
нека погледнем по-отблизо какво прави една мутра с пистолет:- ако насреща си има хора с голи ръце или с ножове, то мутрата е спокойна и смело ги напада. съответно може да взима "застраховки", да "охранява" години наред;- ако обаче противникът също има пистолет мутрата вече почва да се шубелисва, не го напада и търси по-лесни жертвички. много й е неприятно когато другия носител на пистолет почва да дои досегашните му "подопечни", но не смее да нападне челно;- най-страшно става за мутрата, когато бивша "дойна крава" вземе, та се сдобие с пистолет - слабакът вече не е слаб, но има и стари сметки за разчистване. ако доста от слабаците изведнъж се въоръжат истински става ужасно и за доходите, и за сигурността на вече бившата мутра.всякакви прилики със свръхдържави от планетата Земя не са случайни.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
северна корея е изключително опасна за сащ,ес и целия свят, с този ядрен опит,с ядрения си арсенал??,с мощните си въоръжени сили??? и комун. си идеология и култа към личността на др,ким които много лесно може да се разпространи по целия свят.бам,бам ,буки,буки бам буки..една червена шапчица....
52
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 14 години
Защо, бе, тъпчо, неграмотен?
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
трудно се живее с болен мозък като твоя нали. ха-ха-ха
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Освен това, ако нямаш враг, защо ще развиваш оръжейна промишленост...враг нямат но имат празни комунистически кра-туни като твоята и на още няколко псих-ясали във форума.
49
0
 
0
 
! Отговори
kloun преди 14 години
LADYS AND GENTLEMANS i present to you new BUSH ... BARAK OBAMA !!! sushtite sopoli go durpat i nego na koncite kakto beshe onq selski bek bush
48
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 14 години
Ха-ха-ха! Съдерете си седалищните части, евроатлантически малоумия, и цивилизационно-изборни педалоиди, берабер с неграмотното местно народонаселение, управляващата го колониална администрация и дебилните заптийета. Ревете, скърцайте със зъби, оливайте се в пяна и... злобейте, *** и ***!Има неща, които не зависят от вас!
47
0
 
0
 
! Отговори
Рис преди 14 години
"Антикомунизмът - главната глупост на 20 век" казва немския писател - хуманист Томас Ман. През сегашния 21 век се получават симтоми на слабоумие,които създават чудовишната конструкция на антикомунизма. По данни на ОСИР сега в света само 12 страни са с позитивни икономически показатели,начело в списъка са Виетнам и Китай "гнисни комунистически страни,съсипали и излъгали толкова проспериращи нации",като България,Румъния,прибалтика и т.н. Изходът е в равноправния диалог със Северна Корея при взаимно зачитане на интересите.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Преди 35 г. Брежнев беше "Велик миротворец на епохата." Сетне такива велики миротворци станаха американските президенти.Вярно е, че на деца не бива да се дава кибрит, но също е вярно, че възрастните трябва да дават добър пример.Защо се поставя в изолация една страна избрала друг път на развитие.Ами да не би да просперира и предизвика подобни настроения и в населението на "добричкия" западен свят.То затова и даваха такива големи заплати там.Да, но сега вече от 20 г. врагът го няма и краденото от колонии и цял свят се поизчерпа, богатите взеха да не искат да дават вече.Хоп - криза, дявол и шейтан, хахахаха!Маркс е казал - бъдещето е Там, но първо в най - развитите страни, другите отподир.
45
0
 
0
 
! Отговори
ufo преди 14 години
Европейският съюз е много разтревожен от съобщението за извършения от Северна Корея ядрен опит и ще го осъди"А защо не беше разтревожен когато Франция си правеше ядрените опити и Австралия беше разтревожена че гърмят бомби в Тихия океан
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ха сега, де! Къдя по - напред.Иран ли, Корея ли?!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хАмериканският президент се беше обявил като противник на войните в предизборната си кампания... Сега щял да преговаря със Съвета за сигурност на ООН за бъдещи действия??? Какви ли биха били те, като се има предвид производството на военно-промишления комплекс и необходимостта от увеличаване на печалбите от него.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
И аз съм на същото мнение като номер 41 - на американците винаги им е била нужна война за да се развива икономиката им, и сега когато такава няма (войната в Ирак на практика приключи) - американската икономика изпадна в дълбока криза!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Войната в Ирак и Афганистан удържаше кризата в щатите няколко години. Войната е изключително добър бизнес. Американската администрация знае добре тази истина. Дано Барак Обама спази обещанията си за мир. Макар, че в американската политика има голяма приемственост. Западът спечели "студената война". Но загуби основния си враг в лицето на Русия, което доведе до голям спад в развитието му, тъй като голямата надпревара с източния блок вече я няма. А това беше страхотен стимул. И американци и руснаци го разбитар добре. Много от откритията в науката от 20-ти век нямаше да ги има. Освен това, ако нямаш враг, защо ще развиваш оръжейна промишленост...
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Кой решава кой да притежава и кой - не, ядрени оръжия.Малка страна няма шанс да води някаква самостоятелна политика.Точно големите с тоталното командване на целия свят подтикват някои групи и страни към крайности.На силните винаги им е нужен "враг" за да имат поводи да се месят както и където си искат.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Първо не се пише "изулация" и "печелевши" и второ - американците ги е страх да пипат страни с ядрено оръжие, това не е Ирак!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ПРОСТО ТЕОРИЯ:Сега се позамислих малко върху ситуацията и всичко изглежда доста особено (простете ми скоро гледах филма Zeitgeist). Човек трябва да е много бавноразвиващ се да върви към по-голяма изулация и към самоунищожение. Ако всичко е просто цирк за влизане в С. Корея? Просто се следва сценарият от години насам. Както с Япония през 1941 така и с атентатите от 2001. При Садам не намериха оръжие, но тук мотивът е "Ето вижте ги те правят ядрени опити". Използва се до някаква степен първосигналното усещане на масите "да ги нападнем преди те нас". Ще ги нападнат преди онези да се усетят. Ще има война за 2-3 години. И единствените печелевши ще са хората стоящи зад производството на петрол и оръжие.Пак казвам това което изложих е САМО ТЕОРИЯ и не е задължително тя да е истинна.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ивчо, ако не знаеш още - да ти кажа че САЩ вече са мятали не една ами 2 атомни бомби по Япония, така че не плямпай глупости!
36
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 14 години
абе вие ... държави като Великобритания, САЩ кога ше метнат на някой атомна бомба?нали ще им разбие икономиката и ще хвърли всичко в хаос.какво има да губи Северна Корея? НищоТънат в мизерия, икономика почти нямат. Мразят Южна Корея, мразят ЯпонияИскат да са нещо в световната политика и мислят че с атомна бомба всички ще ги слушат. И е вярно, ако имат бомба и кажат утре искаме това и оноваили пускаме бомбата...