От „Евророма“ опровергават новината за пребитите от цигани българи

Според ръководството на партията в дъното на скандала лежат неoнацистки настроения
24 май 2005 18:03,
От „Евророма“ опровергават новината за пребитите от цигани българи

Ръководството на ПД "Евророма" категорично не е съгласно и  опровергава  информацията в медиите за инцидента в кв. "Захарна  фабрика" късно снощи. Абсолютно неверни са  твърденията, че роми са предизвикали масовото насилие в квартала, се посочва в  предоставено на БТА становище на "Евророма".

                                                                                                           Истината е съвсем друга, но явно някой има интерес,  най-вероятно предизборен, да налага в публичното пространство  негативизъм спрямо ромското малцинство, отбелязват от  "Евророма".

Според тях в основата на случилото се е скинар, известен  като Коце, който е собственик на заведението, в което се е  случил инцидентът. Въпросното лице фигурира в базата данни на ПД  "Евророма" от повече от 2 месеца като създател на скинарско  ядро. Именно той е започнал да обижда и да удря с дръжката на  пистолет безпричинно ром - случаен посетител на неговото  заведение. В тормоза над гражданина се включили и част от  другите посетители за заведението, като проявили особена  агресия, обясняват от "Евророма".

Смятаме, че спекулациите спрямо ромския етнос, базирани на  невярна информация, са във вреда на цялото общество. Позицията  на ПД "Евророма" е, че не това е пътят към Обединена Европа.  Необходимо е първо национално обединение - българи, турци и роми да вървим ръка за ръка по този път. Убедени сме, че взаимното  опознаване и приемане е за добро на всички граждани на Република България, се посочва в становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание