Да се извадят телата на потъналите с "Хера" искат техни близки

В тписмо близките заявяват, че турска подводница е била в основата на инцидента с българския кораб в Босфора
31 яну 2005 14:20,

В писмо до президента, председателя на Народното събрание и премиера близки на моряците от потъналия на 13 февруари 2004 г. в Босфора български кораб "Хера" призовават да бъдат предприети незабавни мерки за изваждане на 14-те, които са били на борда по време на инцидента. Откритото писмо на близките е цитирано от БТА.

В текста близките заявяват, че турска подводница е била в основата на инцидента с българския кораб в Босфора. Според тях това е и причината военноморските сили на Турция да пуснат техен робот за изследване на мястото на потъване на кораба.

Близките отбелязват, че снимките, направени от робота показват, че корпусът на "Хера" е цял, а не разцепен на две, както се твърди, както и че вратите и финистрите (прозорците) на мостика на кораба не са експлоадирали, а са здрави и добре затворени, което според тях показва, че екипажът е напуснал организирано плавателния съд.

Близките на моряците заявяват, че не отговаря на истината твърдението, че в деня на трагедията Босфорът е бил затворен за преминаващи кораби заради лошо време. Те отбелязват, че разполагат с документи, според които от 5.00 часа до 12.00 часа на 13 февруари 2004 г. през протока са преминали 11 кораба.

Според близките голяма част от крайбрежната ивица в близост до мястото, където е потънал корабът, е военна зона и е била обходена от турски военни части.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание