Съдът намали присъдите на момичетата, убили съученичката си в Пловдив

Защитата пледира за намаление на присъдите с мотива, че не е хубаво за едно дете да прекара дълго време в затвора
21 юни 2005 15:27,
Съдът намали присъдите на момичетата, убили съученичката си в Пловдив
Двете ученички бяха арестувани миналата година.
Апелативният съд в Пловдив намали с по година и половина присъдите на двете непълнолетни момичета Мария Драндарова и Антония Матева, които удушиха на 5 март 2003 година съученичката си Маргарита Гергененова.

За деянието, класифицирано като тежко и умишлено, извършено с особена за жертвата жестокост, ученичките бяха осъдени от Окръжния съд на 9 години затвор за Мария и 8 - за Антония.

Делото бе образувано по жалба на двете момичета и протест на прокуратурата в Пловдив. В съдебната зала Мария Драндарова бе с новите си защитници - Александър Попчев и Евгени Атанасов.

От нейно име те заявиха, че тя се признава за виновна за разлика от предишния процес. Защитата и на двете момичета пледира за намаление на присъдите с мотива, че не е хубаво за едно дете да прекара дълго време в затвора.

След произнасяне на присъдите адвокатите заявиха, че са доволни от решението на Апелативния съд. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховен касационен съд. Тялото на Мария Гергененова бе намерено на 9 март 2003 година над асансьорна шахта във входа, където живее Антония. Два дни по-късно момичетата бяха задържани.

Пред съда като мотиви за деянието те изтъкнаха, че Маргото била по-хубава от тях и им отнемала гаджетата. Те имат присъди и за заплаха с убийство на друго момиче и кражба на мобилен телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание