Усвояваме 85-90% от европарите през 2013 г., закани се Борисов

Възможно е да продаваме ток в Италия по 92 евро за мегаватчас
30 юни 2011 20:05, Елка Василева
196
Усвояваме 85-90% от европарите през 2013 г., закани се Борисов
Снимка: Reuters

Проектобюджетът на ЕС за 2014–2020 година е изключително благоприятен за България според премиера Бойко Борисов. В него са заложени близо 70 процента повече средства за земеделските ни производители, около 15 процента повече по кохезионните фондове, включено е и финансирането на строежа на магистрала "Хемус".

Усвояването на парите от еврофондовете ще стигне до 85-90 процента в края на 2013 година, подчерта Бойко Борисов, цитиран от БТА. Това било важно, когато се залага новият бюджет на ЕС.

Ако продължавахме да работим като при правителството на Сергей Станишев, когато усвояването на еврофондовете беше 0,7 процента, нямаше да можем да искаме повече пари, обясни Борисов. Нашите евродепутати и аз самият, ще подкрепим проектобюджета на Европейската комисия, каза премиерът.

Още по темата

Министър-председателят участва в Черна гора в на високо равнище на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Там стана ясно, че Черна гора прокарва подводен кабел за електроенергия за високо напрежение до Южна Италия. По него може да се изнася енергия от всички страни от региона, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков преди началото на срещата в черногорския курорт Свети Стефан.

Сега изнасяме електроенергия на цена 30 евро за мегаватчас, а с този кабел можем да я продаваме в Италия по 92 евро за мегават час според премиера Бойко Борисов. С този кабел парите за електроенергията няма да остават в посредниците, смята той.

Министър Трайков съобщи още, че са обсъждани и доставките на електроенергия за комбинат за производство на алуминий в Черна гора, който и сега е голям наш потребител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
5
 
! Отговори
да преди 12 години
Ето за пореден път се вижда как ГЕРБ мисли за държавата!
187
4
 
6
 
! Отговори
Само Бойко преди 12 години
Aми така е, докато от Торйната коалиция усвояваха на 80% за себе си, ГЕРБ усвоява 80% за държавата.Много ясно че никога няма да пусна гласа си за някой, който се храни с парите предназначени за мен!
186
3
 
5
 
! Отговори
Владимир Калев преди 12 години
Много добрата усвояемост на еврофондовете се дължи на компетентното управление и добрите кадри. Томислав Дончев, Росен Плевнелиев, Симеон Дянков, Мирослав Найденов и останалите министри вършат чудесна административна работа. Явно ни чакат по-добри времена ако ГЕРБ осъществи пълния си мандат до 2013 година и след това още поне един...
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже, защо продължава да отпуска Европа пари на тази пропаднала държава! Пари се отпускат, за да се даде начален старт и след това страната сама да намери път да се развива! Това в България никога няма да стане защото Българите не мислят по този начин!
184
0
 
4
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Ами до 2013 кво ще правиме бре г-да ПОЛИТИЦИ ОТ ГЕРБ
183
0
 
5
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Хората сега гладуват ама ще изтърпите до 2013 до тогава гласувайте за нас пък аз ви обещавам... бла бла бла бла Лъжеш отново Борисов
182
2
 
3
 
! Отговори
тити преди 12 години
Чудесно! Само така - работа и правилна политика!
181
0
 
3
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Да обещаваш не е като да сътворяваш. Ако не стане за 2013 комунистите са виновни Борисов комунистите
180
1
 
4
 
! Отговори
Катрин преди 12 години
Страхотно! пожелаваме си го от все сърце. Това правителство има волята и средствата да постигне големи резултати в полза на обществото.
179
2
 
3
 
! Отговори
дърт комуняга преди 12 години
Боко, Боко ние пък може да откраднем 100 % от фондовете
178
3
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Борисов,- Ще ти кажа защо Овчарчето Т.Живков, беше добър управник. Не, не заради Комунизма..., той дори не знаеше какво е това..., а защото като малък е бил овчарче- Това което и днес всеки "***" овчар знае е следното...:... - Стадото се пасе цяла година, пази се от дъжд, слънце и Вълци (чужди банки, енергийни дружества и "приятели"), овцете се заплождат и хранят обилно (дават се заеми при ниски лихви, чрез ББР), за да родят в края на годината агънца (да направят печалба), после да дават цяла година мляко (ДДС и осигуровки)..., и никога, ама абсолютно никога..., не се продават на "обособени части" ..., бутчета, дробчета и т.н. защото веднага умират!!!БОКО, НЕ ТЪРСИ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ, ТО Е ПОД КРАВАТА, ТАМ Е И МЛЯКОТО КОСМИЧЕСКАТА ПЕЧАЛБА НА ОЛИГАРХИЯТА ОТ 25-30 МИЛИАРДА ГОДИШНОЗатова и днес Държавата може да се управлява по-добре от всеки "овчар" с опит, отколкото от всички български "професори", с титли... по политикономика или пожарогасене!!!
177
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брех Брех не знаех че Днес.Бг е сайт на БСП :)Всички плюете по Бойко! :) Защо ли?Защото ви секна кранчето и сега майката партия ви спря паричките :)Глад и мизерия! :D :D Така ви трябва майка ви комунистическа! :)20 Години стигат!!!
176
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Националния ни интерес е Благоденствие на Българската нация- ПРЕМИЕРА Е ИЗБРАН ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА, с некадърни министри или да се прави на Президент!Бюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза;5. Българска структурно-управленска криза;Изхода е Преработка на бюджета, заради:1. Американската финансова криза Освен Еврофондовете е нужно нисколихвено кредитиране на производството, от превишението на държавния резерв и само чрез ББР, при лихви 4-5%... 2. Световната продоволствена криза Поземлена реформа налагаща собственост на земя до 1 000 декара, всички селскостопански плащания да са за Собствениците на земя и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...2. Световната рецесия Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите ги фирми4. Световната екологична криза - Строителството на Южен поток и Белене не по-малко от 33% са за Български фирми и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове чакат ни стотици милиони екоглоби, които ще ни върнат в каменната ера....5. Структурно-управленската криза възстановяване на институциите, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и реформи:- В Здравеопазването Всеки гражданин с вноска в Индивидуални дебитно-кредитни картови сметки здравни досиета;- В Образованието - Масово Професионално средно образование в Техникуми гимназийте, са доказана загуба на време;- В Регионалната политика шесттте Социално икономически зони, да се трансформират в Области и държавни поръчки за вишисти, да се правят, освен в Софийския и трите специализирани, само в шестте Областни Технологични Университета.- Съкращаване на държавния апарат с 30%.- За наука - 2 % от БВП, концентрирани в БАН, Сафийския, Специализирани и Областните Технологични Университети.Всичко останало е Пустословие и Нищоправене...
175
4
 
5
 
! Отговори
IYI преди 12 години
Не спира с хумора - "..можем да я продаваме в Италия по 92 евро за мегават час .." Много неща може ,О Великий...Може да си на власт тогава,ама може и да не си..Може да те оставим да ни продадеш, и кожите да ни свалиш,ама може и да не...Може още дълго да спим и да мълчим,ама може и да се събудим...Така че може да ни поднасяш празните си популистки хипотези,ама може и да не те чуваме вече, или би могло да ни е все едно какво казваш-над това дали МОЖЕШ да се замислиш?
174
2
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Той и бай Тодор така разправяше...:..." - СВЕТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ ИДЕ..., АХА, АХА И ЩЕ ДОЙДЕ..., ама друг път...!!!"Не бойте се деца, не плачете от глад...:- СВЕТЛАТА ДЕМОКРАЦИЯ ИДВА...Е..., поне Боко така казва...
173
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В заглавието има правописна грешка. Правилната дума е ПРИСВОЯВАМЕ а не усвояваме.
172
0
 
7
 
! Отговори
мда преди 12 години
усвояваме де що има, комисионни и всякакви подобни благинки
171
0
 
3
 
! Отговори
nonstop преди 12 години
me4tite i nadezdite sa razli4ni ponqtiq a namereniqta i lazite sa harakterni za bg upravnici.
170
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 177Много си заблуден!ТЕЦ Варна не работи от 20 дни!Мариците също са разтоварени!Разбирко!
169
1
 
11
 
! Отговори
В преди 12 години
Бойко, от днес ни вдигнаха цената на тока.. какви ги плещиш?! А и знаеш ли че нямаме достатъчно мощности да продаваме на италия?! Вземи построи АЕЦ Белене че да спрете да ни вдигате дената на тока и тогава вече ще може да продаваш. Какво ще продаваш, като нямаш нищо.. гледай да не започнат да ни продават на нас по същия този кабел!!!