Хърватия подписа договора за присъединяване към ЕС

Предстои ратификация от парламентите на 27-те страни
Обновена: 9 дек 2011 14:51 | 9 дек 2011 14:14, Елка Василева
61
Хърватия подписа договора за присъединяване към ЕС
Иво Йосипович и Ядранка Косор. Снимка: Reuters

Хърватия подписа договора за присъединяване към ЕС. Така се открива пътят за бившата югославска република да се присъедини към Евросъюза в средата на 2013 г.

Президентът Иво Йосипович и премиерът Ядранка Косор подписаха договора заедно с държавните и правителствените ръководители на 27-те държави-членки на ЕС.

В лицето на Република Хърватия ще имате надежден партньор, заяви Косор на церемонията в Брюксел.

Днес Хърватия се връща у дома си, връща се към културата на европейските народи, част от които винаги е била. Нашата принадлежност към ЕС ще бъде потвърдена с голямо мнозинство и от хърватските граждани на предстоящия референдум.

Благодаря на всички, които са дали своя принос за този тържествен и исторически ден. Сърцето ми е изпълнено с радост. Поздравявам своята родина. Да живее Хърватия, да живее Европейският съюз!, заяви Косор.

Хърватия е по-богата с Европа, Европа е по-богата с Хърватия, заяви от своя страна президентът Йосипович. Хърватия днес влиза в Европа, но още по-важното е, че Европа влезе в Хърватия, каза още той.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че днешният акт е знак за съседите на Хърватия, че упоритата работа си заслужава.

Ние ще продължим да насърчаваме демокрацията и върховенството на закона. Нищо не може да хвърли сянка върху тази много важна политика на ЕС, нашите цели при разширяването остават същите, а кризата не е нерешима, заяви Барозу.

Предстои до 1 юли 2013 г. договорът да бъде ратифициран от парламентите на всичките 27 държави от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2000 годишната история на Европа показва, че разделението не води до нищо добро! Обединението може да не е лесно, но въпреки това обединена Европа вече 60 години живее в мир и благоденствие! Единствено в разпадащата се Югославия имаше война!
31
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За последните 10 години докато строяхме 200-те км от магистрала Тракия в полето , те построиха 500км магистрала по адриатическото крайбрежие от Сплит до Дубровник с безброй мостове и тунели една от най- модерните в Европа.
30
7
 
16
 
! Отговори
Кире Рило-Пирински преди 12 години
Хърватите си организираха за 15 години спретната и чиста държава. Поизчистиха гадните сърби и комунисти. Е, дадоха и жертви... По принцип не им трябва ЕС, а ЕС има нужда от тях, за да пазят източното адриатическото крайбрежие и Босна. Сърбе на върбе !!!
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е недей чак така , всики сме си Балканиада , иначе сме кой по по най , в ърбия казват че всички сме исто *** само дето е минала каруца и ни е поделила на одве.
28
6
 
19
 
! Отговори
Жалко преди 12 години
Моите искрени съболезнования.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво ви е това православие , та то плаче за реформация
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ай да са добре дошли!
25
7
 
9
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 12 години
Бе пичове не чухте ли ,че ке се разтурва-вии присъединяване!!
24
5
 
23
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
До 13 (Сърбин): Ти хубаво искаш православен съюз (идеята за такъв не е лоша), ама ние в БГ вече сме всичко друго, но не и православни... :( За съжаление, много ни объркаха - накараха ни да празнуваме католическите празници, а уж сме ортодокси.. Абе, мани!
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кое да накара обикновенният човечец да прегърне идеите на Евроатлантизма- НИЩО, не баламосвайте хората със свободното движение на хора стоки и капитали на тази въдица , вече никой не се хваща
22
6
 
17
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Хърватия в ЕС, нашите комунисти в Сибир !
21
1
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
А бе православецо не виждаш ли че сме от едно дърво дренки и Србия и България и Македония и Гърция , стваме ли за нещо
20
1
 
10
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Да им е честито на Хърватска! Дано тази тенденция да продължава и все повече балкански и славянски народи да се окажем в УЕ!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Титова Югославия беше добре защото лавираше между изтока и запада , днес Европа е друга , ако беше жив Тито отдавна Югославия щеше да е анблок в ЕС , но няма вечни хора на този свят.
18
7
 
25
 
! Отговори
Минута е много преди 12 години
-Коя е най-бедната страна в ЕС след присъединяването на Хърватска?-Ами сега? -България!-Ръкопляскайте! Следващ въпрос: Кой е отличник по бедност, корупция и мизерия в ЕС след присъединяването на Хърватска?-???-Времето Ви изтича... Не, на Вас, г-н премиер, на участника. (биип)-(публиката) България!!!-Колективен отговор, дами и господа.
17
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
Прав е браточката,ние сме се хванали за косите и здраво дърпаме назад................
16
2
 
9
 
! Отговори
Горан Иванишевич преди 12 години
Bolje YU nego EU това е доста популярен лозунг в Хърватска, за непросветените ще отбележа че хората си искан Титова Югославия и си нямат Соломон Паси да ги води към ценностите на Евроатлантизма......но със или без ЕС , Хърватска си в цивилизована държава , там си нямат пожарникар министър председател .....
15
2
 
21
 
! Отговори
европеец преди 12 години
В момента хърватите са светлинни години пред нас.. ама и тях пре**баха да влезнат в ЕУ...
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Със или без европейски съюз, Хърватска пак ще са по-добре от нас още доста време.Не дейте им бра дертовете. На всяка манджа мерудия сте всинца..Не си помагате с проклетията и хейтъри ще си умрете. А по-лошото е, че на следващото поколение нищо хубаво не завещавате. Маймуните не са такива егоисти дори.
13
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
JA SAM SRBIN, JA SAM PRAVOSLAVACPravoslav Saiuz na Balkana vmesto Evropski Saiuz!