В Гърция яростно бранят 13-ата и 14-ата заплата

Синдикати и работодатели съгласни да ги замразят за 3 години
3 фев 2012 16:49, Елка Василева
179
В Гърция яростно бранят 13-ата и 14-ата заплата
Снимка: Reuters

Профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор въпреки натиска от страна на международните кредитори. Те призоваха за допълнителни мерки за икономии по време на преговорите за новите споразумения по облекчаване на дълга, предаде агенция Асошиейтед прес.

В писмо до правителството днес профсъюзи и работодатели казват, че подкрепят позицията да не се намалява минималната заплата и да не се премахват 13-ата и 14-ата заплата на гръцките служители.

Те заявяват, че макар да са се съгласили да не намаляват заплатите на работниците, ще обмислят замразяване на заплатите за следващите три години, посочва ДПА.

Разходите за заплати се превърнаха в основна точка в преговорите между правителството от едва страна и от друга страна международните кредитори, партньорите на Гърция от еврозоната и Международния валутен фонд, за новия спасителен пакет на стойност 130 милиарда евро (170 милиарда долара).

Още по темата

Без това споразумение и споразумението за размяна на облигации с частните кредитори Гърция ще изпадне в неплатежоспособност в края на март тази година.

Днес или утре се очаква среща на гръцкия премиер Лукас Пападимос с лидерите на трите партии от временната коалиция, на която той ще се опита да спечели подкрепата им за въвеждане на допълнителни мерки за икономии.

Партийните лидери са подложени на нарастващ натиск да приемат новите мерки и да приключат преговорите с кредиторите преди срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Според гръцкия в. "Катимерини" има опасения, че лидерите на социалистическата партия ПАСОК, консервативната Нова демокрация и дясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) може да не се съгласят с всички искания на "тройката" международни кредитори и ще настояват за нов кръг преговори, подлагайки на
риск отпускането на жизненоважния нов спасителен пакет.

Според източници от гръцкото финансово министерство правителството разчита да запълни бюджетния дефицит, възлизащ на 4,2 милиарда евро, чрез съкращения на разходите за отбрана, сливане на държавни компании и намаляване на разходите за здравеопазване, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
9
 
37
 
! Отговори
До всички гърци-127 преди 12 години
135добавен от: Марк до 133 и 127Плюнчо. Гледай и снимката и... лъскай бастуна!Туй, ще ти остане за спомен.
119
13
 
33
 
! Отговори
до Сакис 131 преди 12 години
как няма да гледаме,притесняваме се,защото имаме 600-700 хил *** и като огладнеете скоро и плъзнете насам да сме готови за още толкова тяхни братя
118
14
 
35
 
! Отговори
До всички гърци-127 преди 12 години
Ха,ха,ха! Плюнчо. Затова вашите женки, масово емигрираха при нас.Защото ги омагьосахме и се чустват като богинята на любовта, за разлика от вас. На калпав, к*р вълната му пречила.
117
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полицията във Варна издирва Антон Любомиров Костадинов на 22 години от Ловеч.
116
18
 
46
 
! Отговори
Сакис преди 12 години
Чудя се бълагарите как не се уморихте от толкова злоба. По- добре си гледайте вашето положение, вместо все да си пъхате носовете в чуждите работи.
115
14
 
45
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Аз мисля че,маляките трябва да си изплатят ВСИЧКО което са откраднали.Ние затова сме зле защото още изплащаме старите си сметки......,така и те трябва да взимат толкова колкото изкарват,т.е 200 ЕВРО на месец.Маслини,кораби,туризъм,алуминиева дограма,това е всичко което произвеждат.И да не се дърпат и да се дърпат,скоро ги чакаме в казана,където ние сме старши вече а те наши слуги.
114
11
 
43
 
! Отговори
гого преди 12 години
Писнаха ми вече тези гърчоля..дано този път не им отпуснат евромилиардите та да ги видя как ще останат въобще без заплати и пенсии,няма да имат какво да замразяват,тогава и на сто евро ще се радват но сега все още са ербап защото кранчето не им е врътнато окончателно
113
14
 
36
 
! Отговори
Сакис преди 12 години
до българинТолкова ти е смешен коментара, че направо не съм сигурен дали не се бъзикаш.
112
13
 
55
 
! Отговори
До всички гърци преди 12 години
Всеки подрастващ аристократ в Елада имал за покровител и учител някой по-стар и утвърден в обществото мъж с положение. Нормално било покровителят да образова подрастващия младеж сексуално. Мъжката любов била неотменна част от тогавашното общество. Както сега е без да си мърдат за нищо дебелите *** да искат по 13-14 заплата, по 1500 евро пенсии и да приемат за даденост, че някой им длъжен!!! Но така е - Традиции!!! Или стават производителни или много бедни, ако щат да се спукат от протести!!
111
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция не ни е виновна за нашите каши! --Гърция дърпа цяла Европа назад, вкл. и България като част от ЕС.
110
8
 
38
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Защо когато имахме достатъчно стигнахме до тук? --Кога е това, когато имахме достатъчно?
109
14
 
59
 
! Отговори
българин преди 12 години
Ей,мързелив,подъл и крадлив маляшки народ.Връщайте парите на Европа,и идвайте при нас аргати.Мързелива ***.До гуша ни дойде.Няма цяла европа с вас да се занимава.100 евро месечна заплата и 50 евро пенсия Ви се полага.
108
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VDCH - e и! Ти като си умен какво измисли? Какво е било... Да така е, а сега какво е! Защо когато имахме достатъчно стигнахме до тук? Защо толерираме сивата икономика и взимаме пари под масата, след като осигуряват повече от половината работещи на праг! Оставете гръцките провокации, такива имаме и ние към македонците или турците... Кажи сега защо след като имаме рафинерия на наше пристанище продължаваме да плащаме една от най-високата нафта в Европа....
107
9
 
48
 
! Отговори
Бинго преди 12 години
Ей сега по БНТ 1 една водеща гръцка журналистка нагло заяви, че европейците били длъжни да задържат Гърция да не потъне, защото гърците щели да дръпнат и Европа към дъното!--Гръцката икономика е пренебрежимо малка сравнена с икономиката на ЕС. Все пак икономиката на ЕС е най-голямата в света.БВП на Гърция е 318.000 млрд. долара.БВП на ЕС е 15.788.000 млрд. дол.Нейният фалит, анихилация или каквото и да е, не е абсолютно никакъв проблем за ЕС - само ще се оттървем от едни ***.
106
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едни приятели от Германия казаха, че там вече Гърция е *** дума!
105
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо трябва да се сърдим на Гърция, нашия съсед за това? Нека Европа си сърба това, което сама е надробила! В края на крайщата те продължават да имат "любимци" а сме в един и същ съюз. Не забравяйте, че Гърция ни подкрепи и за НАТО и за ЕС, както и за Шенген. Да имаме си наша местна "закачка" тук... обаче те да си се оправят. От това на нас не ни става по-добре, напротив, имаме достатъчно гръцки банки тук! Гърция не ни е виновна за нашите каши!
104
10
 
37
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Пак казвам мен лично ме засегна от това което пишеш за нас, но аз лично се надявам вие да отстоите правата си, които сте спечелили. Сигурен съм, че това може да има домино ефектSAKIS E PRAV NE SME NAROD A MARSHA DOSEGA DA GI NQMASHE TIQ DETO NI OPRAVLQVAT Аман от глупави коментари. Когато П. Сл. е писал глупавото си стихотворение сме били най-богатия народ на балканите. След Освобождението сме станали първа сила там. До 80-те години у нас се е живяло по-добре отколкото в Гърция.
103
12
 
44
 
! Отговори
до Пъдракис преди 12 години
Татарско племе наречено вулгари могат бъдат само чирак на ВЕЛИКИ ЕЛЛИНИ НА ЕЛЛАДА--Пак ли тоя неграмотен грък. Думата vulgaris е латинска дума, не гръцка - много сте крали от латинския език - и означава обикновен, от народа.С тази дума по време на Римската империя са наричани другите народи в империята, включително и гърците. Гърците са vulgaris - така са ви наричали римляните и са имали цялото оснавание за това, тъй като и тогава на гърците се е носила славата на крадливо, мръсно, лъжливо, мързеливо племе. Чети историята на Рим, не гръцките фалшификации.
102
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей сега по БНТ 1 една водеща гръцка журналистка нагло заяви, че европейците били длъжни да задържат Гърция да не потъне, защото гърците щели да дръпнат и Европа към дъното! Тези *** са превърнали изнудването в държавна политика!
101
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
SAKIS E PRAV NE SME NAROD A MARSHA DOSEGA DA GI NQMASHE TIQ DETO NI OPRAVLQVAT