Македонците в паника: българизират ни правописа!

Ще върнат ли "темната буква" - "Ъ"
Обновена: 5 сеп 2012 19:11 | 5 сеп 2012 18:08, Елка Василева
474
Македонците в паника: българизират ни правописа!
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

Пореден опит за "българизиране на македонския език" - с тези думи проф. Людмил Спасов критикува проекта за промени в македонския правопис. Той е убеден, че тези промени представляват заплаха за македонската идентичност, пише Дойче веле.

В момента македонското Министерство на културата подготвя проект под заглавие "Стратегия за развитие на културата в Македония" за периода 2012-2017 година. Част от тази стратегия се отнася до правописа на македонския език.

Според Анита Йовановска, говорител на министерство, в проекта се казва единствено, че "има нужда да се преразгледа и осъвремени правописът на стандартния, литературен македонски език". Тепърва предстои обществен дебат около евентуалните промени в правописа, но професор Людмил Спасов от Катедрата по македонски език във Филологическия факултет в Скопие вече взе отношение по въпроса.

Подмяна на македонската идентичност?

В интервю за Дойче веле Спасов твърди, че не става дума за осъвременяване на правописа: "Прокарват се идеи за намеса в целия правопис и за пореден път има опасност от разрушаване или подмяна на македонската национална идентичност. Изоставят се досегашните традиции, установени от Мисирков и от други езикови дейци, в резултат от което ще възникнат два правописа. Хората ще пишат според правописа на Мисирков, Конески и Тошев, а успоредно ще важи и втори правопис."

Според Убавка Гайдова, старши научен сътрудник в Института за македонски език и председател на Съвета за македонски език, никой не възнамерява драматично да променя правописа: "Засега има само идея, че е необходимо да се извърши тази работа - нищо повече не е нито решено, нито договорено", уверява Гайдова.

Друг член на Съвета за македонски език, Елка Ячева-Улчар, също твърди, че ревизиране на правописа в никакъв случай не означава пълната му промяна. Според нея промените се налагат от времето, в което живеем - време на много бързо и интензивно технологическо развитие, което трябва да бъде отразено и в езика.

"Темната буква во правописот"

От момента на своята стандартизация през 1945 г. правописът на македонския език е претърпял няколко промени: през 1950, 1970 и през 1998 година. В тази връзка Ячева-Улчар напомня: "Тази стъпка не само че не е прибързана, тя е дори закъсняла."

Професор Людмил Спасов обаче огласява съмненията си, че някой отново се опитва да българизира македонския правопис: "След опитите още на Любчо Георгиевски и неговата "културна група", това е втори опит за българизиране на правописа. Ако сега на някои им пречи, че в правописа я няма "темната буква" (има се предвид "ъ" - бел. ред.), ще ги попитам: къде обаче ще я сложат?"

Според Спасов в момента отново се върви към някаква архаизация на правописа, към една "изкуствена, църковнославянска основа". Спасов се опасява, че при това положение македонците ще изгубят особеностите на своята идентичност.

Dnes.bg припомня, че узаконяването на  т. нар. македонски книжовен език става с решения на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) от 2 август 1944 г. до 3 май 1945 г. Комисията за кодифициране на македонския книжовен език, в която ключова фигура е Блаже Конески, определя окончателния облик на македонския, като в първия му вариант македонската азбука е по-близка до българската. Основна роля за това изиграва Венко Марковски, който се преборва буквата “Ъ” (ер голям) да остане в азбуката. Този вариант обаче е отхвърлен от ЦК на ЮКП, защото "отдалечава македонската от сръбската азбука".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
0
 
23
 
! Отговори
maroder преди 11 години
интересно ми е какво стана с мръсния *** дето го докараха от пакистан в скопие и го набедиха за македонски принц -че и земя му дадоха- голям смях падна
331
1
 
3
 
! Отговори
as преди 11 години
Alo makedoncheta kak ste be malki horica vas pak vi niama
330
1
 
13
 
! Отговори
maroder преди 11 години
До Daskalov;ами ти като си чел само сръбски и македонски учебници по история що си мислиш че това е най вярната версия на балканската история.Сега разбирам защо пишеш на талибаница а не на кирилица
329
13
 
0
 
! Отговори
Daskalov преди 11 години
Do Maroder. Ostavi kak az cheta istorijata.Samo citiram bulgarski uchen.Ako te ne si prochel nishto drugo osvenBg izmislena istorija si e tvoi problem.Ako si prochel Ribnija bukvar e dobre,no ne biva da ostavash samo na tova nivo.Za vremeto mu shte she da minesh za intelektualec,no sega vremenata sa drugi i istinata e druga
328
1
 
33
 
! Отговори
Aussie Dude преди 11 години
В Македония и земетресение да стане то бъдете сигурни,че според тях булгарите са го причинили-болни много болни мозъци са те,много са забавни от време на време с тяхните си глупости,но те не са виновни - толкова могат вместо да си оправат проблемите седнали да си ги измислят.
327
0
 
4
 
! Отговори
as преди 11 години
Samo boi im triabva na tezi makedonski kratuni no mi se struva che shte e skoro ne im obrashtaite vnimanie te sa za malko oshte na planetata.
326
0
 
13
 
! Отговори
Mite преди 11 години
Убавка Гайдова Хахахахахаххооохохохохохоххо
325
0
 
30
 
! Отговори
maroder преди 11 години
До Орнитолог; всъщност като се порових в различни исторически източници открих интересен факт; през 1950 г с решение на юкп на българите във вардарска македония е наложена сръбската форма на азбуката и по този начин отпада''ъ'' от много думи и са въведени сръбски букви като''j''Така че хората не са виновни.Щом за 20г 50 000 българи успяха да се отърсят от сръбския геноцид да се надяваме че и останалия 1 000 000българи там ще успеят .Стискам им палци
324
2
 
32
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 11 години
Македонският е диалект на българския език- всичко друго е политика...
323
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз всеки път се забавлявам, като макетата не могат да кажат що имат всякакви малцинства, само българско малцинство нямат.А в Западна България, та до Видинско, диалекта български е почти като този, на който говорят макетата. За тях най-големите герои трябва да са Тито и Димитров, дето по политическа поръчка направиха от част от България - измислената Македония.Я да оставят само темната си буква, до там са се докарали...
322
0
 
11
 
! Отговори
lipi преди 11 години
Също и "ПРЧ" , демек пръч, така се изписва зодия "козирог" :)
321
1
 
22
 
! Отговори
Орнитолог преди 11 години
Някой знае ли какво означава думата "штрк"? Изглежда странно. Няма гласни букви ... , но на македонски означава "щъркел", също като старинната форма в нашия език "щърк" (сещате ли се за приказката "Стилян щърка"?)Та може би са прави, че няма къде да сложат "темната буква", ама аз им предлагам да не мъчат хората с тая дума, дето има 4 съгласни и нито една гласна. Примерно "штърк" ...
320
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
youtube/watch?v=JqdYrjnxkYcСутрешна порция смях.
319
0
 
9
 
! Отговори
разумен преди 11 години
след реформата - има потреба да се преис (з)пита и осъвремени правописЪт на стандарднио (я)т, литературен македонски (е) азиктака го преведе гоогле
318
0
 
0
 
! Отговори
разумен преди 11 години
Преди реформата - има потреба да се преиспита и осъвремени правописот на стандардниот, литературен македонски азик
317
0
 
17
 
! Отговори
maroder преди 11 години
До Daskalov; ти май четеш историята както дявола евангелието - Рибния буквар да не би да е превод от сърбохърватски . Вярно е че отец Паисий използва хърватски източник за написването на История славяно -българская но пък от своя страна същият автор използва източници от ватикана- така че не се прави на компетентен за неща за които си прочел в жълта преса
316
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееее пак любима тема... Как сте бре ус..ни македонски ора сус смешни имена?Вие не съществувате, нито като нация, идентичност или писменост!Жалки, горди, но изключително смешни ора. Развеселихте ни пак.Поздрави.Аспарух С.
315
1
 
25
 
! Отговори
Главчо Безденски преди 11 години
Е па они македонците са написали китайстата азбука,та кво остава за кирилицата.Ово е нация от велики писачи.
314
15
 
1
 
! Отговори
Daskalov преди 11 години
Neka vidim kakvo kazva Bulgarskata akademija ,g-n Svetlozar Eldarov. Parvite uchebnici v bulgarskite uchilishta sa prevod ot HARVATSKITE. Neshto zabraviame che pismenosta e Slavianska ,a razprostranenieto i e po celia balkanski poluostrov i slavianskite narodi.Ne razbiram koe i e bulgarskoto na slavianskata pismenost.Mnogo si izmisliame istorija i otrichame vsichko koeto ne ni haresva.Istinata e edna. I tia ne e bulgarska
313
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонците са комплексари! Ако държавата им е създадена от Алекс Македонски(както го наричат те), значи са държава създадена от първият доказан гей в света! Бивша Югославия води войни с всяка република от състава си, за да и даде независимост! Единствено с радост даде независимостта на макетата - иначе как да се откачи от този воденичен камък на врата си! Единственото бъдеще за Македония - изчезване от картата на света! За съжаление на нас не са ни необходими с тяхната природна простотия!