Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски

"Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави"
Обновена: 9 окт 2012 14:45 | 9 окт 2012 12:13, Елка Василева
205
Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски
Българи от години работят като надничари по нивите в Сърбия. Снимка: архив, Reuters

„Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави“, казва Димитър Маринчев от село Мало Конаре, който вади картофи край река Морава в Шумадия, Сърбия.

Сръбският вестник „Политика“ публикува репортаж за група българи, които от години работят на полето в западната ни съседка. 

Димитър Маринчев е в Сърбия заедно с група от десетина роднини. „Няма значение, че сме в ЕС, за нас е едно и също. У дома няма работа. И да има, цените са германски, а заплатите български. Ако ми беше добре, нямаше да идвам в село Мърчаевци да вадя картофи“, разказва българинът на много добър сръбски език.

Той е сезонен работник, както пише вестникът – надничар, редовно от 18 години насам.

Мъжът разказва, че в България нищо не се е променила към по-добро от 2007 г., откакто България е член на ЕС и самият той е член на голямото европейско семейство. Димитър е останал същият, какъвто е бил: строителен майстор без работа, със само един хектар земя в родния си край.

„Селото ми е в равнината, раждат се чушки и домати, но нямам на кого да продавам или нямам сметка да ги отглеждам. Когато напролет засея дини, през лятото докарват от Гърция и Турция в Пловдив и ги продават за пет динара“, обяснява 36-годишният Димитър.

В Сърбия от години той и роднините му отсядат при едни и същи хора в село Заблаче на брега на Западна Морава и работят навсякъде, където ги повикат. Така 30-40 дни, докато не започнат дъждовете. Когато завали, те ще се приберат у дома. „Скоро ще си отидем в Монте Карло. Така наричам селото си, някак си по ми харесва“, казва Димитър.

В Сърбия той работи по десет часа на ден за по 15 евро, закуска, обяд и вечеря, цигари и бира и спестява всичко, което остане, след като плати за нощувките си. Според вестника той ще се върне в България с няколкостотин евро в джоба.

В момента Димитър и роднините му работят на нивата на 53-годишния Радован Богосавлевич от село Мърчаевци. Реколтата му тази година била много добра. Когато обаче дошло време да се вадят картофите, „нашите работници не искат да ходят на нивата и взех надничари от ЕС“, обяснява Богосавлевич.

„Като се върна в България, ще вляза в Интернет да видя какво сте написали. Ще се видим и догодина“, казва Димитър Маринчев на сръбските журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
13
 
3
 
! Отговори
Неблагодарници преди 11 години
Какво искате вие бе, какво?? Човеко магистрали ви настрои, по които и правнуците ви ще се движат с електромобили, субсидирани от държавата. Болници ви построи, училища, електроцентрали, инфраструктура гради. Неговото се вижда, а от предишните какво е останало, питам ви аз?? Ай сиктир, който не му харесва- багажа и при овцете
78
0
 
7
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
Сега аз не мога да отговарям за всички проблеми, които някой си създал.Тези Юзеирови им намерете цаката.Аз не ги подкрепям.Какво като са турци?То турци луди бол.Сега ако с всеки луд се занимавах...
77
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
V BG nqkoi hora nqmat izgoda bylgarite da vzimat visoki zaplati i tezi lica sa pritejatelite na monopolnite i kartelni firmi koito ubiha malkiq i sreden biznes ostaviha mnogo hora na ulicata da se molqt za zalyk hlqb !!!! A nashite upravlqvashti im pravqt S...ki i si prodavat gaza nikakva zashtita na nacionalnite interesi !!!PRAEDATELI!! I za vsi4ko si e vinoven BAY Ganio zashtoto na nego KARTOFITE sa mu v Glavata:{{BULGARIA ima vsi4ko- priroda i mnogo resursi zlato gaz i neft ZAMISLETE SE !!!!
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за общак пич вече в София дават по 20 кинта а не по 30 !?!? ако ми намериш за общак надница 30 кинта веднага почвам !?!? да давам ли мейл ????????
75
4
 
4
 
! Отговори
It's simple преди 11 години
Навсякъде има неудачници и успели.Такъв е живота едни са бедни,други си живеят добре....така е навсякъде.И в Америка има гета и просяци и в България има богати....Да ми ревете по интернет колко сте зле файда никаква а и говори какви сте женчовци-все другите им виновни че са некадърни.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пффсамо дето "на село" може да си пукнеш от една настинка тъй като лекар няма в 50 км радиус. Мерси за евтиния, но кратък животец "на село"
73
2
 
6
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
Прав си.Но не може да се направи такъв избор.Просто турците са ултра-националисти, родолюбци.Направо е невъзможно да се опише какво представлява любовта към турското за турчина.До такава степен е, че чак усещам някой дали е турчин.може да ми говори перфектно на турски, но го усещам ако не е турчин.Кръвта говори.А и за другото си прав - невъзможно е да има претенции към България от страна на българските турци.Но аз и не знам за такива претенции.Темата е деликатна.Трябва всички граждани на България да се борим с всички сили тя да е добре.Разбирам те. Но за съжаление не е толкова просто колкото си мислиш.Много по-сложни са нещата.
72
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей много *** народ, ама много. В БГ дори шофьор прави 900-1000лв на месец без проблем. Обаче много по лесно е да се реве, че някой нещо не ти е дал вместо да работиш.
71
2
 
13
 
! Отговори
Пфф преди 11 години
Акъла долу с 30-те лева за общак в София, ще го попитам какво по напред ще си купи в София с 30 лева на ден, като само наема, тока, водата, храната и градския транспорт на ден ще са му повече и какво ще си купи човека, дето на село са му уредили храна, спане и живота е в пъти по евтин.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"строителен майстор без работа"и седи и чака да в някакво село работата да го удари по главата някак си?!?!С подобни професии и без грам мозък и гастербайтерите в Германия взимат български заплати, а плащат германски цени.
69
7
 
8
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
Къде си бил бе ***...В Сърбия имали перфектни пътища-не ме разсмивай,моля ти се имат една стара магистрала и по нея рядко виждаш кола.Който е минавал знае,който не е лъже из форумите.
68
8
 
12
 
! Отговори
Realist преди 11 години
Ако бяхме умни и работливинямаше да сме най бедни!
67
3
 
10
 
! Отговори
Хляб и Зрелища преди 11 години
Предлагам да се организира публичен двубой Станишев-Борисв- двубой до смърт. Победителят ще бъде застрелян в тила, отново на публично място.
66
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука само скъсаняци и бедняци пишат.....и в София дават надник 30 лв на общак и има работа ама той селянина тръгнал да оре в Сърбия..ами да си бачка на полето простака.Ама вие да ми обеснявате ,че в България нямало надник 30 лв е пълна простотия.
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цените германски ,а заплатите конгоански
64
2
 
12
 
! Отговори
ГОРД ГЕРБЕР преди 11 години
НЕ Е ВЯРНО! НИЕ ИМАМЕ 76км ЧИСТО НОВА МАГИСТРАЛА!
63
2
 
11
 
! Отговори
клики преди 11 години
наборе, това са чували с картофи каквито в бг не си виждал скоро защото всичко упостя . Западняците заповядаха да се распродаде всичко защото много работехме а пък немаше нищо в бг. сега ще ревем по силно и по силно. 23 год. главоломни грабежи. и тогава и сега па така.
62
9
 
17
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
Бил съм в Сърбия,Турция и Гърция.Имат перфектни пътища и се развиват хората.Ние нито пътища имаме нито се развивамебоксуваме на едно място от 681 година!После се бием по гърдите и се хвалим колко сме велики.Да,да но номера не минава в Европа.
61
10
 
20
 
! Отговори
inatut преди 11 години
Който 100г. след Балканската война има наглостта да каже, че българите и сърбите били братя... изобщо да не ми се цитира. до ходи да им събира картофите..Няма толкова смотана статия.А тия дето ми обясняват колко са добре сърбите, нека се поразходят малко извън пътя Ниш-Западна Европа....
60
0
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Тези цифри откъде са? Според бюлетина на МС външния дълг на България е 7 милиарда евро