Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски

"Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави"
Обновена: 9 окт 2012 14:45 | 9 окт 2012 12:13, Елка Василева
205
Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски
Българи от години работят като надничари по нивите в Сърбия. Снимка: архив, Reuters

„Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави“, казва Димитър Маринчев от село Мало Конаре, който вади картофи край река Морава в Шумадия, Сърбия.

Сръбският вестник „Политика“ публикува репортаж за група българи, които от години работят на полето в западната ни съседка. 

Димитър Маринчев е в Сърбия заедно с група от десетина роднини. „Няма значение, че сме в ЕС, за нас е едно и също. У дома няма работа. И да има, цените са германски, а заплатите български. Ако ми беше добре, нямаше да идвам в село Мърчаевци да вадя картофи“, разказва българинът на много добър сръбски език.

Той е сезонен работник, както пише вестникът – надничар, редовно от 18 години насам.

Мъжът разказва, че в България нищо не се е променила към по-добро от 2007 г., откакто България е член на ЕС и самият той е член на голямото европейско семейство. Димитър е останал същият, какъвто е бил: строителен майстор без работа, със само един хектар земя в родния си край.

„Селото ми е в равнината, раждат се чушки и домати, но нямам на кого да продавам или нямам сметка да ги отглеждам. Когато напролет засея дини, през лятото докарват от Гърция и Турция в Пловдив и ги продават за пет динара“, обяснява 36-годишният Димитър.

В Сърбия от години той и роднините му отсядат при едни и същи хора в село Заблаче на брега на Западна Морава и работят навсякъде, където ги повикат. Така 30-40 дни, докато не започнат дъждовете. Когато завали, те ще се приберат у дома. „Скоро ще си отидем в Монте Карло. Така наричам селото си, някак си по ми харесва“, казва Димитър.

В Сърбия той работи по десет часа на ден за по 15 евро, закуска, обяд и вечеря, цигари и бира и спестява всичко, което остане, след като плати за нощувките си. Според вестника той ще се върне в България с няколкостотин евро в джоба.

В момента Димитър и роднините му работят на нивата на 53-годишния Радован Богосавлевич от село Мърчаевци. Реколтата му тази година била много добра. Когато обаче дошло време да се вадят картофите, „нашите работници не искат да ходят на нивата и взех надничари от ЕС“, обяснява Богосавлевич.

„Като се върна в България, ще вляза в Интернет да видя какво сте написали. Ще се видим и догодина“, казва Димитър Маринчев на сръбските журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не сме един народ бе с *** не става -ти си поредния предател жалко но факт .византиците са им викали *** и такива са преди сто години Балканската война не се забравя заговор против България с Гърция и Турция .Сърбите са едни *** селски тикви дето все искат да са велики заедно с мързеливите Гърци и некъпещите се Турци.Българите сме си Бай *** за съжеление но дедите ни са били за почит .най много емигриращи за Америка и визи са Сърби -Турците са добре финансово те са голяма държава
158
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този човек е национален предател, да ходи да копа българска земя под чужд флаг! Роден си роб и ще си останеш роб- поне бъди верен на господарите си. Ако утре забогатее някак и се пръкне още един чорбаджия как ще ни управляват скотското племе, ми тоооо ако сме си добре ние и самосъзнание и гордост и национализъм ще избухне по-силен от гърците, ако са ни прави главите как ще ни тъпчат?! Я си стойте вкъщи и се кланяйте на господарите, чееее утре ще те задържат по подозрения че си шпионин.
157
6
 
6
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
А БАЧЕ ХИТЛЕР Е КАЗАЛ ЗА КАКВО СТАВАТ СЛАВЯНСКИТЕ СМРАДОВЕ..... НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТРАКИЙЦИ И НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО С СРЪБСКИТЕ СЛАВЯНСКИ ***!!!! СЛАВЯНИТЕ НЕ СА ХОРА ТАКА ЧЕ НЯМАТ БЪДЕЩЕ..... ТЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ НАШИТЕ ТРАКИЙСКИ ЗЕМИ И НЯМА ПОВЕЧЕ ДА НИ МЪРСЯТ ВЪЗДУХА С ПРИСЪСТВИЕТО СИ!!! ДА ЖИВЕЯТ ТРАКИЙСКИ НАРОДИ НА БАЛКАНИТЕ!!!! ДА ЖИВЕЕ ТРАКИЙСКАТА РАСА!!! ДА ЖИВЕЕ ТРАКИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И КУЛТУРА!!!! СКЛАВИТЕ ДА СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО ПРИ ПИНГВИНИТЕ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ!!!
156
1
 
3
 
! Отговори
Ще успеем! преди 11 години
До 163Когато се заселвал Изгрева край София, първо засадили дръвчета. Били извадени и откраднати. Учителят Дънов рекъл: "Нали са ги засадили, но на друго място. Ние пак ще посадим, ще им покажем, че държим на овошките." На следващата година били извадени половината. И така, докато не се остановили трайно и хората, а дръвчетата не пораснали. Тъжно е, защото този опит на Бялото братство е отпреди комунизма. Но не бива да униваме, да работим за всичко градивно и красиво, България е нашата градина.
155
4
 
5
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Какво се криете зад думите "братски" "един народ" и т.н.сърбите са наша провинция,населена със Българи поне от 1000 години,друг е въпроса че те от 1000 години си искат да си направят СВОЯ държава и са си направили.Земя сме им дали,език,генофонд,патриарси,светци,столица,крепости,азбука.Да са живи и здрави полу-братята ни.
154
10
 
4
 
! Отговори
македонец преди 11 години
Ебаве тоа Бугарите. И во Србиа надничарите како наемни работници. А се фалите сте биле во Европска униа.
153
0
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Така е !!! Сърбите и преди и сега са много по-добре , и са хора ! Преди да дойда в Германия аз също съм ходил там да работя ! Плащат ти , на работа отделно те хранят сутрин и обед ,на масата има всичко ,месо ,зеленчуци ,плодове ,безалкохолно ! Първите дни се притеснявахме да ядем , а сърбина казваше : ако не ядеш ,няма да радиш / ако не ядеш няма да работиш/ !! Такива хора са сърбите ,а българинът ще те кара да му работиш без пари ,да не говорим ,че и 1 филийка хляб няма да ти сложи !!
152
3
 
13
 
! Отговори
До 176 преди 11 години
Що се сърдиш бе.. ? В България на колко българи най редовно им се случват тия "сръбски" номера,пък за сърбите и другите чужденци,които прминават през България не ми се мисли!Дразнещото е друго,че докато българите бяха затвортни и угнетявани от комунизма и бяха най верния сателит на Москва, србите бяха привелигеровани и се разхождаха и печелеха свободно по света придобивайки огромното самочувствие на балканските американци и гледаха на българите с презрение и насмешка,като на по изостанали и *** братя!
151
1
 
2
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
...тея от путарината ни пратиха до някакъв пункт от там се обадиха на пътна помощ, а то кво двама майстори идват с една вектра комби и почват, братко да ви изтеглим до сервиза. Викаме добре, обаче тея пичове играели в комбина с тея на путарината, след това разбрахме и след диагностики на компютъра и хиляда глупости и въртене казват 600 евро ремонт, смяна на турбината. Е не се съгласихме и минахме със 70 евро за диагностила. Ще кажете, коп*ленца са тея сърби, но ...
150
3
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 103Не мога дори да те съжалявам! Истина е, истина е, всеки народ заслужава съдбата си!СДС не са "скапаняци". СДС е идея. СДС е свобода, идеята да се освободиш от робството.От комунистическото робство. Но народа ... пардон, обърках се: "мат'ряла", както се изразява нашия пастир и премиер, си остава робски. За него идеята за СДС е чужда.В него живее "бай ***". Комунистически "бай ***" тип селски тарикат като неговия наследник "бай Тошо" ... на когото издигнахте паметник.
149
4
 
1
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
Сърбите винаги са ми били АНТИ. Според вас защо? Ами от историята драги... Но нима историята е меродавна за определяне на една нация?! Не мисля! Ако беше така не искам да съм жив като съдят за нас българите от учебниците по история и там се изтъпанчи *** премиер... Стига с тези встъпления. Е караме си през Сърбия преди месец и половина. И 10 метра преди последната путарина посока Унгария ни се скапи колата в 3 и половина някъде през нощта. Тръгнахме да викаме пътна помощ...
148
7
 
4
 
! Отговори
Шопия. преди 11 години
Шопите сме 99 % ви Срби.
147
1
 
17
 
! Отговори
историчар преди 11 години
Само турските ...........тук,могат да сеят омраза и да не виждат общите исторически братски корени назад във времето,че някога българите и сърбите са били един народ, разделян и раздробяван с граници териториално умишлено по време на османската империя за по лесно му управление и владеене!Ако не беше се състояло някога съединението между Северна и Южна България ,по същия начин щеше да се твърди днес,че между двата "различни"народа в двете отделни държави няма много общо и че едните са българи,а другите румелийци!
146
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха! Братята сърби се опитват да правят някаква пропаганда, която в случая е насочена по-скоро срещу ЕС, отколкото срещу нас, за да обосноват факта, че няма да влезнат там никогаш, ако продължават като досега. Халал да им е, да си стоят отвънка, като не щат.
145
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
все е било зле, ама такова чудо не е било като сега
144
1
 
46
 
! Отговори
Бай Трендо преди 11 години
Цените - германски, заплатите - африкански, качеството на западните стоки у нас /с щемпел "про ориенте"/ - под всякаква критика. Наскоро ми донесоха за сравнение бутилка "Кока - кола" от Мюнхен, пластмасова, от 1,5 литра. Съставът - различен, нашата с подсладители и др. ***, германската - със захар. Явно ние сме по - големи абдали от германците, щом ни пробутват купища залежали стоки със съмнително качество. Същото е и с прахта за пране - купете си "Ариел" от Германия и вижте разликата ...
143
18
 
8
 
! Отговори
Тито преди 11 години
А да бе, сръбски измишльотини.. мило и драго биха дали за да са в тази европска уния..
142
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 164 - то това е далаверата. Правиш пари навън, а ги харчиш в БГ.Кво по хубаво?!
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимчо преди 11 години
До АнонименСтва въпрос за общак на който му дават надник плюс харана цигари и бира т.е да му оставт чисто 30 лв има ли такив общаци
140
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Мъжът разказва, че в България нищо не се е променила към по-добро от 2007 г., откакто България е член на ЕС и самият той е член на голямото европейско семейство."Тук е много прав, за съжаление.