Македония се разпада или става федерация!

Тези опасения се надигнаха покрай политическата криза в Скопие
Обновена: 16 окт 2012 22:06 | 16 окт 2012 22:05, Елка Василева
219
Македония се разпада или става федерация!
Македония на практика вече има федерална структура според Пандели Майко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Македония може да се федерализира, нещо повече - дори да се разпадне. А в съседство може да възникне Велика Албания. Тези опасения се надигнаха отново в рамките на политическата криза в Скопие, пише Дойче веле.

Темата се актуализира покрай изявленията на бившия албански премиер Пандели Майко, според когото Македония на практика вече имала федерална структура.

Разбира се, македонските граждани се вълнуват не толкова от думите на един бивш албански премиер, колкото от нагласата на настоящия македонски вицепремиер Муса Джафери - представител на албанското малцинство. По данни на Обединената македонска диаспора /ОМД/ в университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон Джафери казал следното: "Най-голямата дилема, произтичаща от Рамковото споразумение от Охрид, е въпросът дали Македония няма да се справи по-добре с предизвикателствата, ако се децентрализира и федерализира". Във Вашингтон Джафери огласил и личните си съмнения, че Рамковото споразумение не отговаря на нуждите на гражданите.

Докога ли ще е актуална идеята?

Всъщност граждански дълг на Джафери е да защитава целостта на Македония, смятат от ОМД. Македонското общество се стреми към защита на правата на всички малцинства, казва председателят на Обединената македонска диаспора Методи Колоски. Вярно, вицепремиерът си позволи това предизвикателно изказване по време на правителствената криза, но идеята за федерализация на Македония още не е заглъхнала, независимо от решението на партията му ДСИ /Демократичен съюз за интеграция/ да остане в правителството.

"ДСИ потвърждава ангажимента си към Рамковото споразумение от Охрид, но ако някой реши да налага решения със силата на етническото мнозинство, албанците логично ще потърсят нови механизми за отбрана", заяви говорителят на партията Буяр Османи.

Недоволството на албанците

Сред албанците в Македония не само ДСИ флиртува с идеята за федерализация. Още преди няколко месеца лидерът на партията НДВ /Национално демократично възраждане/ Руфи Османи каза, че с Охридското споразумение албанците все още не са достигнали крайната си цел. "Сред албанците съществува недоволство от сегашния им политически и юридически статут. Нашата идея за институционална или нетериториална федерализация не е в противоречие с желанието на македонския народ да има своя национална държава", смята Османи.

Неговата партия би искала бюджетът да се разпределя по етнически принцип. При обсъжданията на вота на доверие към правителството миналата седмица се чуха и упреци, че ресорите на министрите-албанци получават по-малко пари.

Икономическите експерти смятат, че разпределението на публичните средства по етнически или териториален принцип всъщност води политически към федерализация на страната. Други обаче са на мнението, че всички изявления за разделяне, федерализация и Велика Албания са просто политическа реторика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
3
 
! Отговори
азаз преди 11 години
Събраха ги тея *** на едно място сега ще ги делят.Една държава докато не създадена с кръв на царе и ханове няма да изкара много.Такива с бомби миротворни много.
174
0
 
3
 
! Отговори
Благун преди 11 години
До Анонимен, македонстващите, господине не са измислили нищо ново, просто повтарят гръцкия модел, които от векове крадът българската история, моля те прочети на професор Денев, " Неизвестното за българската история " това е трилогия, поднесена много интелигентно и тогава ще коментираме.........
173
1
 
4
 
! Отговори
кук преди 11 години
До АнонименЯ че те видим в коя джамия ще се кланяш много скоро. Не разбрахте ли че държави джуджета нямат бъдеще всичко е планирано и се изпълнява.
172
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Планът по превземането на християнските държави от мюсюлманите и изличаването им се осъществява стъпка по стъпка.Братята македонци дотолкова са ошашавени от сръбския шовинизъм, че дори сега, загивайки под ножа на шиптърите-мюсюлмани, продължават да скачат като маймуни срещу България.Нека - то и България скоро няма да я има.Ще бъде вписана в рамките на ЕС като Западна Турция...
171
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kade sa sinovet ti Maiko Bulgaria ? Rasprastnati po celiqt svqt ! No, prostene6 li Maiko se vra6tame ! Makedonia si e na6a! Da vnimavame s albancite !
170
1
 
3
 
! Отговори
Ивайло преди 11 години
До Анонимен И баба ми през 2008г. можеше да предрече, че Бойко ще спечели изборите. Маг Пепа не я знам, но нещата в политиката не стават на магия. ;)
169
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Предричам, че до 100 години България няма да я бъде с това име и територия. Източна и средна северна България ще е част от Румъния, а северозападния край ще е в рамките на Сърбия, югозападът ще е на Гърция, а днешната Бургаска област та чак до Кърджалийска околия ще са част от Турция", плаши с пророчествата си Маг Пепа. Припомняме, че през 2008 година Пепа беше единствената, която предрече, че Бойко Борисов ще спечели изборите.
168
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те са раздвоени - всяка сутрин си говорят в огледалото Аз съм македонец. Аз мразя България", изтъкна акад. Георги Марков.Тоя ми е интересно колко пъти е ходил в Македония.Два-три пъти годишно ходя в Охрид и един човек не чух досега да каже нещо против българите, да ме изгледа накриво или да ми направи нещо на кола. Виж в БГ ми се е случвало и кола да ми надерат, и да ме секат по софийските улици и какво ли още не..
167
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България се превръща в гето. Демографската ситуация у нас е повече от драматична, а политиците и отговорните институции нехаят.Това мнение изразиха участниците в пресконференцията в БТА, на която бяха представени резултатите от семинара Заплахи за етнодеформация и дебългаризиране на обществото в контекста на престъпно подценяване и укриванена истината за етническата структура и етническите процеси в България.
166
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
‎- България в момента продължава да съществува единствено поради международното статукво и конюнктура. Ние нямаме потенциал да наложим ред в собствената си страна. Има цели територии в държавата ни, в които ние, българите, сме екзотика. Там ни няма изобщо, минаваме само от време на време по пътя. Това са цели райони в Североизточна, Северозападна, Югоизточна България. Там просто няма бели хора, пълно е само с ***. А ние мислим за Македония.
165
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много неграмотни злобари има по форумите. Когато една страна е призната международно, тя вече не е част от друга. Така е с Украйна, Белорусия, Молдова, Македония Косово? и т. н. . Не е приятно, че България първа призна Македония Она што се премълчава е стандарта на средните македонци, все още по-висок от този на средните българи. Той е остатък от Югославия с откритите за цял свят паспорти, многобройните западни кредити, модерните заводи и фабрики. Наистина Македония не закачи много, повечето пари отиваха в Словения, Хърватия, Сърбия, но работещите по света македонци си построиха условия, за които средните българи все още не са достигнали.
164
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен, Лошото е, че искат да вземат всичко до реката вардар, която разделя македония на две. Жалко само, че ще ни вземат Охрид, който е много важен за България и българската култура.
163
1
 
20
 
! Отговори
. преди 11 години
Закъде има да се федерализира плюнка като Македония ... кво искат да правят градове-държави ? Макетата да се ориентират към истинската им родина или да стават албанска провинция ...
162
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шиптърите ги почнаха! Прости предатели, ако бяха се присъединили към Майка България сега нямаше да ги чака албанския х.й!
161
4
 
5
 
! Отговори
васе преди 11 години
Е па нека и язе кажем нещо за македонците:Шо е маке - се е юнак! У поле бега, у куке ***, ха-ха-хаааааа
160
3
 
19
 
! Отговори
Ужасен преди 11 години
..."Албания ще граничи с Бъгария"...От другата страна Турция заграбва българска териториа,чрез "българските"предатели:Доган,Местан,Лютфи и компания!Какво става?София-Ватикана!?!?
159
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БългаринБългарска Македония, Западна България, Република Българска нещо такова :)
158
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До македонаецВземи спешни мерки... лекарства, всякакви медикаменти, пробвай най-напред с google, влез и си прочети историята за тито, който ти е баща, майка, зет и първи братовчед. След това отиди пак и си намери една граматика, за да се научиш да пишеш правилно на собствения си език, българския.И накрая може би ще разбереш, че ако твоя сбромански мин. председател не спре навреме, утре ще се молиш на килимче под орела!
157
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДИМАТАТе не искат цялата държава, а западната част населена с албанци.
156
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Албанците отдавна го казаха... един ден ще имаме обща граница с България. Западната за нас, източната за вас! И аз така го виждам бъдещето на титова БЮРМ.Мъчно ми единствено за град Охрид, който има огромно историческо минало свързано с България, но това е положението. Рано или късно всичко се връща. Така както днес Сърбия граничи със република Сръбска и Косово, по същия начин както България граничи със западните покрайнини и Македония!