Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция

Президентът обсъди с колегата си Гюл енергийното сътрудничество
Обновена: 28 ное 2012 16:41 | 28 ное 2012 16:00, Елка Василева
489
Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция
Плевнелиев бе посрещнат с военна церемония в Анкара. Снимка: БТА

За България сътрудничеството с Турция в енергийната сфера е стратегически важно, заяви президентът Росен Плевнелиев, който е на двудневно официално посещение в Турция, на съвместна пресконференция с колегата си Абдулах Гюл.

Държавният ни глава каза, че България е готова интерконекторната връзка между България и Турция да се развива като част от газопровода „Набуко“ и „да работим денонощно. Сигурен съм, че в Брюксел и в Европа в следващите месеци ще се взимат важни решения по тази тема“, каза Плевнелиев.Интерконекторът е много важен и ние винаги обръщаме внимание за това колко е важен този проект за нас, каза още президентът Плевнелиев. Той приветства изграждането на Трансанадолския газопровод TANAP, който ще допринесе за енергийната сигурност на цяла Европа.

България подкрепя Турция за европейската интеграция и ще сподели своя опит, декларира държавният ни глава.

България и Турция тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките си и в интерес на гражданите, каза Плевнелиев.

Двамата президенти са декларирали днес добросъседство, което е за пример. Искаме да запретнем ръкави и да постигнем заедно повече, каза Плевнелиев.

Когато Турция е номер 1 като туризъм за българските граждани и номер 2 за експорт, когато въпреки кризата оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно, каза Плевнелиев.

Искаме да работим за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели, посочи още той.

От своя страна Абдулах Гюл заяви, че отношенията между България и Турция могат да се определят не само като приятелски и добросъседски, а като много по-напреднали. Като пример за отличните отношения Гюл посочи факта, че около 1 млн. български туристи посещават Турция годишно. Това е двустранно и говори за отличните отношения.

Търговският стокообмен е 3 млрд. евро, а целта е да се достигнат 10 млрд. евро в скоро време. Насърчават се инвестициите. Пред нас има много общи проекти – пътища, магистрали, енергетика, каза Гюл.

Българският държавен глава отбеляза, че Гюл е бил първият президент, който му се е обадил, когато е спечелил изборите и той няма да забрави това.

Въпросът за непризнаването на българските дипломи е бил поставен на днешната среща на двамата президенти. Плевнелиев е информирал президента на Турция Гюл, че България винаги е била регионален образователен център, но и в момента се ползва с репутацията на такъв център. Считаме, че това е временен проблем и министрите ще намерят решение, каза Плевнелиев. От своя страна Гюл каза, че проблемът с дипломите трябва да се разглежда като временен и ще се намери решение.

След пристигането си по-рано днес в Анкара президентът Плевнелиев, който бе посрещнат с военна церемония на летището в Анкара, положи венец в Мавзолея на Кемал Ататюрк.

По-късно през деня българският държавен глава ще се срещне с турския министър-председател Реджеп Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. В Анкара ще се проведе и среща президента Росен Плевнелиев с представители на изселнически организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


489
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навлизането в България : " Евроинтеграция " ли се наричя ?
375
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турски ***
374
1
 
3
 
! Отговори
turkiye преди 11 години
a taka roska ako ne6to se otmetne6 6te ti dademe po edna 4orba i znae6 kak e
373
2
 
2
 
! Отговори
manaf roden za sider преди 11 години
bulgaki ot BG ,ima li go nyakoy nomera na siderov mnogo mi e priyaten kato go gledam otzad be :) shte mu razkasam nenormalniyapardyalnik :)
372
2
 
2
 
! Отговори
turkiye преди 11 години
Новина>Nachrichten>Haberler>Новости>NewsДнеска българското правителство взе решение,чрез форума на новинарския сайт dnes.bg да бъде обявена война на Турция
371
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин - продълже преди 11 години
...Освободителите на България на 3-ти март, а г-жата на празненствата по случай Шипченската епопея на 25.8 скромно постави русите между финландците и румънците! Макар на Шипка да не е имало от тях!Финландците са се били при Горни Дъбник и ог тях са загинали 23 души (слава и вечна им памет!).Това, обаче е по-малко от изписаното на една от страните на Докторския паметник. Румънците са се сражавали при Гривица и Долни Дъбник. На Шипка е имало Брянци и Орловци! НАКЪДЕ ОТИВАМЕ С НЕГРАМОТНИ УВНИЦИ?
370
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Братя българи! Въпросът е принципен. как се получи така, че такива невзрачни създания като този и подгласничката му са на най-представителните позиции в страната ни? Слушаме нелепици от рода на "клъстъри" и премахване на доживотния затвор без право на помилване. Възмутително е, че г-нът се държа така сервилно пред ръководството на страна, поробила ни за пет века, върнала развитието на народа ни, изцапала се със страшен геноцид, който нагло не признава. В същото време г-нът не спомена и дума за
369
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kato stava vipros za turciya komentar bezkraen a za drugi proglemi gledamesi patkata ami dayte nay nakraya da obyavim voyna sre6tu turciya i dasi ostanem i bez bilgariya
368
1
 
4
 
! Отговори
manaf :) преди 11 години
momi4eta imam mnogo merak na volen siderov mnogo e oformen ot zad nyakoy znae li mu tel . Nomer? :)
367
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да има закон, с който да се забрани на български политици да ходят в Турция. Волен Сидеров луд бил, болен бил, а той просто е бил прав. За следващите избори продължавайте да слушате Дайновци, Минчевци и цялата останала *** социолози, да ви обяснят, че всичко е на шест. Проблема на правителството е не икономиката, а сближаването с Турция, без ние - гражданите да го искаме. Трябва на тези предателства да се сложи край веднъж за винаги
366
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО КУМАНОВ Моето момче като те гледам колко си сляп за истината, че чак ми се гади.А тя е следната, че всички без националистите от АТАКА ще работят по планът "РАН-ЪТ", който е пълно унищожение бавно и сигурно на страната.Сини, червени, зелени и всякакви др.продажни душици са толкова жалки ***, че не си струва човек да си цапа обувката да им размаже физиономиите на тия дето нямат ни чест ни срам абе въобще нищо достойно!Ще си умрат като в романа "Тютюн дето го изпратиха като псе на оня свят
365
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
obi4am BG i absolyutno sim saglasen sas anonimen 441
364
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vie ste tsigani be ganyovtsi :) ,izlezte malko v 4ujbina ot tazi dupka v koyato jiveete kato kone s kapatsi da vidite primerno v evropa 4e imenno vas vi narirat belita tsigani na evropa :) vas i rumaneshtitata s koito vse se drapate koy poeve4e e napravil za evropata :)
363
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ес няма нужда от 70 милиона ***.ЕВРОПЕ за европейци
362
1
 
10
 
! Отговори
412 преди 11 години
Плевнята пак се опитва да се изказва неподготвен.Плевня ,Боко даде ли ти разрешение да говориш такива небивалици ???
361
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българи ? трябва ли ни такъв президент ?????????????????????
360
1
 
8
 
! Отговори
Куманов преди 11 години
Че какво като сме в ЕЦ. Берем им краставиците, учителките ни се грижат за техните болни и пр. Шляем се немили недраги по света а по-лошото е че не си правим равносметка. Фашистите от АТАКА само мътят водата на българската нация и после се хилят доволни че уж са свършили някаква полезна работа. Светът ни се смэ че още ни гази ганвщината. Българи съвземете се !!!
359
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гробарите са ченгета на МИТ и ЦРУ
358
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стратегическа цел на българските патриоти е саботиране строителството на АЕЦ Акую.В противен случай Ердоган получава достъп до стратегически технологии и материали с двойна употреба.Използвайте всички възможности за да спасим България!
357
0
 
6
 
! Отговори
Nedovolen преди 11 години
До !!!!!Имаше подписка за референдум на тая тема , но никой не и обърна внимание !!!