Сърбия в очакване на дата за присъединителни преговори с ЕС

Парламентът в Прищина ратифицира споразумението с Белград
22 апр 2013 09:44, Елка Василева
10
Сърбия в очакване на дата за присъединителни преговори с ЕС
Ивица Дачич, Катрин Ащън и Хашим Тачи. Снимка: Reuters

Пробивът в отношенията между Белград и Прищина, постигнат в края на миналата седмица, днес ще бъде обект на дискусии по време на предстоящия в Люксембург Съвет на външните министри. Оттам се очакват и индикации дали Сърбия ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а Косово – споразумение за стабилизиране и асоцииране, което е първа стъпка в процеса на европейска интеграция, предаде БНР.

Премиерите на Сърбия и на Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи парафираха в петък в Брюксел споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията им след месеци интензивни преговори. Споразумението за помирение между Сърбия и Косово, постигнато с посредничеството на ЕС, предвижда косовските сърби да останат под юрисдикцията на косовските албански власти, като в замяна на това получат широка автономия.

Външните министри на страните от ЕС ще обсъждат и одобрения миналата седмица извънреден доклад на Европейската комисия за Македония, в който един от акцентите са добросъседските отношения.

Също днес правителството на Сърбия ще се произнесе по споразумението с Косово. Решението на кабинета изглежда предрешено, след като вчера основните политически сили, в това число социалистите и напредняците, се произнесоха "за". Приемането на споразумението от обикновените сърби обаче остава под въпрос. И вчера премиерът и лидер на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич бе принуден да се оправдава.

„Нито сме признали нещо, нито сме предали нещо, нито сме продали нещо! Ние спасихме това, което можеше да се спаси. Не твърдя, че трябва да тълкуваме споразумението като победа - ние не победихме НАТО през 1999 г. Това не е победа, но аз не виждам друга възможност Сърбия да заживее в нормалния свят“, каза Дачич.

Лидерът на Прогресивната партия и вицепремиер Александър Вучич допусна възможността за референдум по споразумението с Прищина. „Най-важната ни цел е да се запази единството на народа. Ако преценим, през следващата седмица ръководството на партията може да реши за това как и по какъв начин да питаме гражданите на Сърбия дали поддържат това, което сме свършили“, каза Вучич.

Парламентът на Косово вече одобри споразумението за помирение със Сърбия. Със "за" гласуваха 89 от общо 120 депутати. Само петима се обявиха открито "против", предаде Асошиейтед прес. Около 200 души протестираха извън парламента с мотива, че гарантираната в споразумението разширена автономия ще позволи на сръбските общини да се отцепят от Косово.

На обратното становище е косовският външен министър Енвер Ходжай. В интервю за БНР той изтъкна, че споразумението ще доведе до реинтеграция на сърбите от Косовска Митровица към административната система на Прищина. Според него с това споразумение Сърбия е приела реалността, че Косово е независимо.

„Постигнахме важен, исторически договор между Република Косово и Република Сърбия. Това е първият договор в нашата история и представлява много добра рамка, която създава основата за нормални отношения като две съседни страни на Балканите“, каза Ходжай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
До TRAKIEC преди 10 години
Ей, ***, те са си в ЕС отдавна, както и турците. мНого си зле
7
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 10 години
да ви кажа Сърбите се продадоха за един ЕС -може да са всякакви ама заради тъпата политика им взеха Косово и те се предадоха .Когато Сърбите взеха Македония и вкараха в Югославия ние първи я признахме а сърбите последни още по зле .Затова и Македония не е в ЕС заради Албания за да може Сърбия да си реши въпроса но пак няма да може.на Сърби не може да се вярва това е миналото го показва ще ни завъртат пак някой *** номер и нож в гърба като братя славяни .
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mali-i! Mi maketata , kakvo ste pravat bez srabskite gazdi?
5
3
 
5
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
SRUBSKITE *** NQMAT MQSTO V EC...... TE SA ZA AFRIKANSKIQ SUIUZ KUDETO IM E MQSTOTO ZAEDNO S GURCITE
4
2
 
9
 
! Отговори
cecko2497 преди 10 години
България трябва да е против, нито Сърбия, нито Турция, нито Македония- и 3-те нямат място в ЕС.
3
6
 
6
 
! Отговори
Край преди 10 години
Е братовци доде ви приемат нема да има къде да ви приемат- ЕУ ще се е разпаднало. Ама да не жалите много. Те и турците искаха да са в ЕС па сега като видеха че трябва да плащат за Гърция, Португалия, Италия, Испания и пр. зе да им се не иска. Нема файда от ЕС - нагласата че ТЕ ще ни ДАДАТ да си оправим инфраструктурата, конкурентноспособността и не знам си кво е идиотска никой нищо нема да даде - винаги повече ще вземе.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко по малко щще се успкоят нещата , а в едни бъдещи Европейски Щати няма да има аболютно никакво значение сегашното разделение.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мокри сънища.