"Данък порок" носи на румънското здравеопазване 1,3 млрд. леи годишно

От него се формират 9-10% от държавните разходи в здравеопазването
12 юни 2014 08:51, Елка Василева
7
"Данък порок" носи на румънското здравеопазване  1,3 млрд. леи годишно
Снимка: архив, Reuters

"Данък порок" носи на румънското здравеопазване по около 1,3 млрд. леи годишно, от които се попълват бюджетите на национални програми за модернизиране на санитарни единици и за закупуване на оборудване и апаратура за болници и медицински служби за спешна помощ, съобщава агенция Медиафакс, като се позовава на представители на министерството на здравеопазването.

През 2006 г. бе приет закон за реформа в системата на здравеопазването в Румъния, към който бе прибавен нов източник на собствени приходи на министерството на здравеопазването: данък здраве, известен като "данък порок".

Нормативният акт има за цел борба с прекомерната употреба на тютюневи изделия и алкохолни напитки, различни от бира и вино, както и финансиране на разходи в здравната система. Сумите, които са събрани от "данък порок" в периода 2006 г. - април 2012 г., са били близо 7,5 млрд. леи, според данни на министерството на здравеопазването.

Ведомството изчислява, че годишните приходи от данъка са около 1,3 млрд. леи на година. (едно евро се разменя за 4,39 румънски  леи)

Данъкът бе определен в момента на въвеждането му на 20 евроцента за всеки пакет цигари и 200 евро за всеки хектолитър дестилиран алкохол.

В периода 2007 г. -2014 г. сумите от този данък са представлявали източник за около 9-10 процента от всички  държавни разходи в системата на здравеопазване.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩОМ ЕДНА ДЪРЖАВА ПОЗВОЛЯВА ЕДНО НЕЩО ДА СЕ ПРОДАВА НА ПАЗАРА ЗАЩО ЛИ КОНСУМАЦИЯ НА ТОЗИ ВИД СТОКА СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ПОРОК? СЛАДКАРСКАТА ИНДУСТРИЯ СЪЩО Е МНОГО ВРЕДНА...???!!!!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Михаил Миков ще е най-големия данъкоплатец,
3
0
 
17
 
! Отговори
ктт преди 9 години
че то тук тоя данък си го има отдавна викат му акциз,на 1 л алкохол е цели 4 лева на 1л гориво е 64.5 стотинки-за цигарите не знам и на всичко отгоре тия акцизи се облагат и с 20%ДДС и то върху цчлата стойност на стоката-голямо гърбене е това от което *** всичко де що е администрация
2
0
 
24
 
! Отговори
God преди 9 години
И в България има акциз върху цигарите и алкохола, но той влиза в общия бюджет, а не целево в здравната каса. От общото се краде по-лесно.
1
1
 
15
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
А нашите политици са най,най,най, НАЙ нали? Как не прекопираха едно умно нещо, а ни губят времето само с безполезни и нерационални бръщолевения, че и ги дават по Първа канализация!