Още един жп тунел под Босфора ще свързва Европа и Азия

Проектът се очаква да бъде завършен до 2023 г.
Обновена: 16 юли 2014 15:27 | 16 юли 2014 12:06, Елка Василева
15
Още един жп тунел под Босфора ще свързва Европа и Азия
Снимка: Reuters

Нов железопътен тунел под Босфора ще свързва континентите Европа и Азия по маршрут, различен от този на открития миналата година тунел "Мармарай", пише в. "Сабах".

"Братът на "Мармарай", както го нарича вестникът, е проект за линия на метрото с обща дължина 28 километра, която ще свързва кварталите Инджирли и Сьогютлючешме.

Проектът вече е бил задействан от Истанбулската голяма община, като се очаква да бъде завършен до 2023 г., когато Турция ще чества 100 години от основаването си.

Железопътният тунел "Мармарай", определян като "проект на века", бе открит тържествено на 29 октомври м.г. на 90-ата годишнина от основаването на турската република. Участък от 1,4 км от тунела минава под Босфора на дълбочина 60 метра под морското дъно, което съкращава на 4 минути времето за преминаване между европейската и азиатската част на града.

Вече започна и строежът на тунела "Евразия" – "близнака" на "Мармарай", който ще позволи преминаването и на автомобили под Босфора. /Мина Иванова/
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има такива като ДНЕС.БГ, да трият неудобните коментари, всичко ще ние O.K.Само където 533 км ние ги минаваме не за 3 часа, а три дни>
9
7
 
1
 
! Отговори
колио преди 9 години
Бат боико подари на братския турски народ кьртицата софия да си копат под босфора.Евала асшколсум плюи комунистите че са *** на доган ти си подлогана ердоган нали и двамата сте бивши столични кметове.
8
2
 
8
 
! Отговори
спасов преди 9 години
Когато в другите държави се строй във форумите се пише само браво и хвалебствия и се подчертава как у нас нищо не се прави Когато Борисов започна магистралите с ускорени темпове всички му скочиха че ги прави за да краде,че асфалта не се яде,че сме бедни и парите да се дадат на бедните, че не му е сега времето Сега в София се строй усилено и пак същите обиди,закани, строяла за да краде,па нямало нужда .и др.п...*** че ги разбери тези хора а дали са хора,каква ли ни е ползата от такива ***
7
5
 
9
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
A6kolsun na turcite! :-)
6
1
 
16
 
! Отговори
xax преди 9 години
А тука мръънкаме, че с Евро-пари ще правим тунел през Кресненското дефиле, щото било скъпо.
5
2
 
9
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Току що ми дойде идея . Как ли би тръгнала работата за тунела под Шипка ако Геолозите пуснат партенка че са открили златни залежи под върха ?
4
6
 
24
 
! Отговори
Георги преди 9 години
С чиста завист съм принуден да си призная че Фесовете стават все по-цивилизовани . *** успяха ( с чужди Инжинери и техника ) един тунел да издълбаят , а сега почнали втори . Докато ние Умниците продължаваме да се туткаме един тунел под Шипка да прокопаем , дори не се и знае дали изобщо някога ще стане ! И това е въпреки проучванията че тунела под Шипка ще се самоизплати за по кратко от 7 години . Дано Господ спаси България от нас Българите
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние пък ще дигнем още една ограда на границата.
2
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една икономически растяща държава а европа намаляваща;-)
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До умен гущерTi may si patil mi se struva.