Над 2,6 милиона гърци имат просрочени дългове

Проблем с обслужване на кредита имат и две трети от предприятията
21 юли 2014 09:33, Елка Василева
7
Над 2,6 милиона гърци имат просрочени дългове
Снимка: архив, Reuters

Гърците са отчаяни - над два милиона и половина души са с просрочени дългове, възлизащи на 67,25 млрд. евро, съобщават гръцките електронни издания.

В. "Етнос" пише, че "заложници" на данъчните са 2,6 милиона гърци, тъй като дълговете им към държавата растат ежемесечно с главозамайващи темпове.

Непрестанните увеличения на данъци, драстичните съкращения на заплати и пенсии, безработицата и затварянето на фирми през последните четири години са довели милиони домакинства и предприятия до икономическа безизходица, до невъзможност не само да си плащат навреме задълженията, но и да намерят начини да погасяват дълговете си на месечни вноски, коментира изданието.

Според в. "Имерисия" показателно било, че от началото на 2010 г. просрочените дългове са нараснали с 33,75 млрд. евро.

Отбелязва се, че разрастването им в разгара на кризата "задушава" реалната икономика и пречи сериозно на усилията за растеж.

Мнозина дори живеят в страх, че могат да им бъдат запорирани имотите. На ден в банките постъпвали по четири хиляди изпълнителни листа за запорирани имоти.

До края на годината трябва да бъдат платени дългове в размер на 11 милиарда евро. Уреждането на проблема с просрочените дългове са сред условията на международните кредитори за продължаващото финансиране на Гърция.

Сп. "Епикера" бие тревога, че проблеми изпитват и две трети от предприятията в Гърция, тъй като не са в състояние да обслужват заемите си.

Изданието уточнява, че тревожната статистика е била огласена на дискусия, организирана от централната банка по въпроса за растящите проблемни заеми на фирмите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Гърциядългове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Ellin преди 9 години
До Анонименmnogo si daleche ot istinata...ama mnoogoo...
4
1
 
3
 
! Отговори
Понд преди 9 години
Ние не сме си поръчвали такъв живот, някой друг трябва да плати сметката!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ктб отвори ли
2
1
 
17
 
! Отговори
гамена преди 9 години
3 бири и музиката да свири
1
3
 
17
 
! Отговори
зорба преди 9 години
Като гледам пълните им кръчми....