Гърция намери алтернатива на руското ембарго

Подписани са два договора за износ на плодове и зеленчуци на други пазари
12 авг 2014 14:20, Елка Василева
107
 Гърция намери алтернатива на руското ембарго
Снимка: архив, Reuters

Гърция е намерила алтернатива за излизане от безизходицата, в която се оказа след наложеното от Москва ембарго върху вноса на гръцки плодове и зеленчуци в Русия, като страната е подписала два договора на стойност 3,9 млн. евро за експорт на пресни плодове /праскови и портокали/ за други пазари, съобщава в. "Етнос".

Още по темата

Първият договор е за експорт на пресни плодове в Швеция, Финландия, Дания и Унгария на стойност 2,2 млн. евро, а вторият се отнася до износа на зехтин, маслини, кисело мляко, кашкавал и сирене фета за Германия, Белгия и за местния гръцки пазар. Договорът е на стойност 1,7 млн. евро.

Предвижда се доставките да бъдат съфинансирани с 50 на сто от ЕС, 20 на сто от гръцкото министерство на аграрното развитие и 30 на сто от организации, които са страни по договорите.

Брюксел е подготвил план и възнамерява да отговори с извънредни мерки на руското ембарго, като окаже помощ на европейските производители на праскови, а гръцкото правителство се стреми да създаде общ фронт със страните от европейския Юг, за да бъде намерено общо решение на проблема, щетите от руското ембарго да бъдат покрити, а фермерите - обезщетени, посочва вестникът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите къде ще си изнасят доматите ?
79
0
 
3
 
! Отговори
дълбок сън преди 9 години
Престанете с глупостите да гледате в паницата на другите и се храните с тъпо злорадство.Няма да ви стане по-добре.Вместо да се занимавате с това,огледайте се в себе си и около себе си.Прокопсали ли сме я?Май сме вечно до никъде.Едно "никъде" на което краят не се вижда.Заедно с "никъдето" сме обхванати от национален нихилизъм,който избива в *** грандомания,а нещата затъват все повече.Вместо да се обединим около няколко основни цели и се вдигнем и променим системата,ние стоим и хленчим.Събудете с
78
0
 
1
 
! Отговори
Ellin преди 9 години
До АнонименТова ли ти е мечтата? да видиш съседа ти да страда... за това ще си най-бедния в Европа, защото си жалък. За съжаление заради такива като теб страдат и нормалните хора в България. Гледай си в твоята паничка, казваме в Гърция. Нас не ни мисли какво ще плащаме, гледай ти какво плащаш, но най-лошото какво и с какво ще плащаш скоро, защото това което се случва с Гърция те чака и теб...
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 2 miliona dara bara za faliralata garcia ,za balgaria sreden prast.....hihihi
76
0
 
1
 
! Отговори
pare to kayli mou b преди 9 години
gledaite da iskarate i tazi zima pakistanobulari ste ste mnogo zle gorkite
75
1
 
3
 
! Отговори
"колапсирал&quo преди 9 години
До бай иванБай Иванчо ,ако дойдеш и видиш как живеят "колапсиралите" ,ще изпаднеш в колапс !Що се отнася до производството ни ...........произвеждаме и туризъм ! Над 20,000,000 (двадесет милиона -зада не си помислиш ,че е печатна грешка) туристи са посетили Гърция досега !А ся пийни една студена водичка ,че те гледам в предколапсно състояние !
74
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калитко, за съжаление гордите елини ще си плащат дълга още 100 години и ще ходят на плажа само за да сервират коктейли на германците, а руснаците ще ходят в крим и турция. Иначе съм съгласен с теб.
73
14
 
9
 
! Отговори
Калитко преди 9 години
Гордите елини не ходят в *** Русия на курорт. По техните курорти пътища няма.Миризливите рускини ходят в Елада.Там е убаво.
72
4
 
17
 
! Отговори
тежката реалност Е преди 9 години
следната:На ЕС му предстои разпад!Който не може да прозре тази ЕЛЕМЕНТАРНА ИСТИНА...негова си работа.
71
2
 
15
 
! Отговори
реалист преди 9 години
"...страната е подписала два договора на стойност 3,9 млн. евро за експорт на пресни плодове /праскови и портокали/ за други пазари"-"Гърция губи от руското ембарго от 140 до 240 милиона евро..."Сами си направете извода какво решение е намерила при намерен пазар за 3,9 млн евро и планирана загуба от от 140 до 210 млн. евро,да не говорим ,че и тези суми са субективно намалени,яжте на Меркел и Обама дъртите им *** та да ви дойде акъл у главата.
70
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция излиза от безизходицата да загуби 500млн Евро годишно, като сключва договори за износ на 5,1млн Евро... при по-скъп транспорт и 50% финансиране от ЕС... Проблемът изглежда решен - изяжте се от яд руснаци
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви напомня само за предаванетопреди 10 години в което разкриха, че гръцките фирми изкупуват млечна продукция с тонове от Бг и я пакетират там като тяхна, а цената е двойна и тройна след това. Откакто започнаха да пакетират направо тук в Бг, имаме възможност да ядем бг сирене с гръцки етикет на по-ниска цена от други страни в ЕС. В Москва бг сирене Албена от 500гр. е на цена 22лв. 500 руб.= 23лв. гръцкия "аналог" е същата цена, но 380гр. Та гърците умеят да се оправят на чужд гръб-не ги мислет
68
4
 
13
 
! Отговори
Ег преди 9 години
Аз не знам защо Путин още се церемони с тази измислена държава!
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А гърците какво ще правят според теб с 3000 тира, които са върнати от границата?Хуманитарна помощ за опълченците от Донбас, разбира се!
66
0
 
13
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
... по вчерашни публикации, цените на прасковите са се сринали до 6-8 евроцента за килограм по борсите в Гърция. Да-а, алтренатива, платена с парите на ЕС... утре да не видин заглавие: Полша намери алтернатива... пак с пари от ЕС.
65
1
 
5
 
! Отговори
Нели777 преди 9 години
До АнонименТака си мислиш!!! А гърците какво ще правят според теб с 3000 тира, които са върнати от границата? :D
64
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Русия няма избор. Целият цивилизован свят е срещу нея...Такъв страшен гейпарад ще и спретне целият цивилизован свят (e тук не включваме Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка,Виетнам, Иран, Сирия, Северна Корея, Алжир, Беларус, и пр. демек 3/4 от света), че свят ще и се завие!
63
0
 
4
 
! Отговори
Vute+Nane преди 9 години
Ot kakto nashite zhenki i shterki huknaha da zarabotvat v Gyrciq ,minahme na samozadovolqvanekakvoto i da oznachava tova.
62
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам кой ще загуби повече но със сигурност руснаците ще го лапат..Ще го налапат Алабама като солена хамсия!
61
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо стоиш при ***, *** си при иванушките...Споко, защо да се хабя? Дядо Иван скоро ще ми дойде на гости. Правя ескизи за поредния нов паметник на братушките-освободители. Е, и между нас да си остане, проектирам курортен комплекс от затворски тип край един АЕЦ.