Сърбия разследва продажбата на петролната си компания на "Газпром нефт"

Белград подписа 30-годишно енергийно споразумение с Русия през 2009 г.
12 авг 2014 11:26, Елка Василева
8
Сърбия разследва продажбата на петролната си компания на "Газпром нефт"
Снимка: архив, Reuters

Сърбия е започнала разследване за продажбата на националната петролна компания НИС /Нафтна индустрия Сърбия/ на руската компания "Газпром нефт" през 2009 г., когато правителството подписа 30-годишно енергийно споразумение с Русия, с което й отстъпи контрола върху своя петролен и газов пазар, съобщава агенция Блумбърг.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че е формиран специален екип за разследване на всички факти и обстоятелства, свързани с приватизацията на НИС. Петролната компания изтъкна, че за тези въпроси отговарят правителствата на Сърбия и Русия, а пресслужбата на "Газпром нефт" отказа да коментира информацията за разследването.

Разследването за приватизацията на НИС започва в момент, когато премиерът Александър Вучич е подложен на засилващ се натиск от опозиционните партии да разкрие подробности по договори, които правителството е постигнало с инвеститори от Обединените арабски емирства (ОАЕ) от 2012 г. насам, включително договора за продажба на 49 процента от националната авиокомпания "Еър Сърбия" на "Етихад еъруейс" от ОАЕ.

Сърбия продаде единствената си петролна компания НИС по време на спора за природния газ между Русия и Украйна в края на 2008 г. и началото на 2009 г. Тя предостави 51 процента от компанията на "Газпром нефт" за 400 милиона евро в момент, когато НИС имаше 993,8 милиона евро капитал. Руската компания инвестира 500 милиона евро в модернизация на НИС през следващите три години.

Покупката на НИС позволи на "Газпром" да контролира и 51 процента в местната газова компания "Южен поток Сърбия", отговаряща за строителството на сръбския участък от газопровода "Южен поток", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
17
 
! Отговори
lembo преди 9 години
samo taka brat4edi.maiko makedonio
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що да са гледали? Купували са, ми се струва. И са си пазели интересите. То затова и руснаците държат ЮП да мине през България май...
2
2
 
27
 
! Отговори
ддт преди 9 години
тея руснаците са опасни , не знаех че и на сърбите са им го натаковали.
1
1
 
18
 
! Отговори
до умен гущер преди 9 години
Човече, на какви наркотици си бе? LSD, екстази, амфетамини?