Румънски печат: Пране на пари в Лукойл, щети за ?230 млн.

Извършени са обиски в 23 обекта на руската компания в Румъния
Обновена: 3 окт 2014 14:12 | 3 окт 2014 11:42, Елка Василева
40
Румънски печат: Пране на пари в Лукойл, щети за ?230 млн.
Снимка: Reuters

"Пране на пари в Лукойл. Обиски във фирми на руската компания в Румъния за нанесени щети от 230 милиона евро" е водещото заглавие на вестник "Путеря".

Генералният директор на рафинерията "Петротел Лукойл" Андрей Богданов бе изслушан вчера в прокуратурата на Апелативния съд в град Плоещ по дело за укриване на данъци и пране на пари, съобщават "Путеря" и "Ромъния либера".

По-рано същия ден прокурори осъществиха обиски в редица дружества, собственост на руската компания в Румъния, посочва в. "Путеря".

Финансовите щети за румънската държава се изчисляват засега на сумата от 230 милиона евро, а според данни, публикувани на сайта на министерството на финансите, през последните пет години рафинерията "Петротел Лукойл" е регистрирала загуби от над 2,5 млрд. леи (близо 600 милиона евро), пише вестникът.

Десетки прокурори, полицаи и митнически инспектори извършиха вчера обиски в 23 обекта в Румъния на руската компания Лукойл.

Според в. "Ромъния либера" присъствието на някои специалисти на обиските показва, че се търсят доказателства не само за укриване на данъци и пране на пари, но и за трафик на оръжия и експлозиви, с аромат на шпионаж. Наказателното преследване е било осъществено с подкрепата на Румънската служба за разузнаване, отбелязва "Путеря".

Според прокуратурата към Апелативния съд в Плоещ 112 милиона евро представляват нанесените щети от укриване на данъци, а други 118 милиона евро са били "изпрани". Източници, близки до разследването, са заявили, че ще бъдат изслушани всички отговорни лица от замесените фирми, като не е изключено да има задържани.

Руската петролна компания Лукойл държи 97,1 процента от акциите на рафинерията Петротел, която купи през 1998 г. Лукойл притежава в Румъния мрежа от 300 бензиностанции и контролира 20-процентен дял от местния пазар на петролни продукти.

Укриването на данъци и прането на пари от порядъка на милиарди евро годишно не могат да се случват без политически и институционални съучастници, отбелязва в. "Ромъния либера", който подробно обяснява използваните схеми за продажба на горива чрез фирми фантоми и продажбата на дизелово гориво, представяно като мазут.

Лукойл притежава цистерни, притежава складове за горива, има мрежи в близост до нашите граници, откъдето може да внася чрез фирми фантоми петролни продукти, пише "Ромъния либера". Ще успеят ли следователите да разбият цялата руска мрежа на територията на Румъния или аферата ще остане само буря в чаша вода?, пита изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: румъниялукойл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румънците спрямо Ес се изтичват като пале пред майка си! Убидена са че газопровода все пак ще мине през България ли? Искат да си отрежат тръбата с газта май!:):)
33
2
 
2
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
До 27 Анонименkato tolkowa laete 4e wizda6 li rusnacite ni spasili ot turcite 6toto sme bili bratja, neka da popitam, ZA6TO IM TRJABWAHA 500 GODINI DA SE SETIAT ZA NAS I DA NI SPASIAWAT??? Promite komunisti4eski mozuci.. basi propagandata.. goebbels 6te preblednee kakwo stawa na dnes6no wreme, pa na nego se wikalo 4e propagandiral..
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33 АнонименPo skoro ne sa 6undi kato nas... Nie si turpim i posle se nadupwame za o6te..
31
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
У нас на източния фронт всичко е спокойно.
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започнаха да се настъпват по мазолите!Румънците като верен васал решиха да се репчат ама скоро ше изпюлщи ответния шемар.
29
1
 
6
 
! Отговори
до блядката преди 9 години
ти не си ври гагата у български сайт и съм сигурен че тебе българин те е оправил и то без пари
28
2
 
10
 
! Отговори
ПУТЛЕРчо преди 9 години
А В БЪЛГАРИЯ КОГА????????
27
10
 
18
 
! Отговори
1 преди 9 години
А сега да видим,това не е рубладжийска и мафиотска България, а европейска Румъния,*** ще си платят като попове,там руски олигархични номера няма да минат.За разлика от прадажната ни държавица Румъния от 5-6 години прилага тотално закона и съди всички корумпирани,празиденти,минстри, олигарси и т.н.за тази година инвистициите в Румъни са 5млд, а у нас 500 млн-10 пъти по малко.Румънците отдавна са ни изпреварили в доходи и пенсии и вече тне искат да се отделят от нас .
26
8
 
10
 
! Отговори
Гацо преди 9 години
До сръбски партизанинАбе колкото по-далече отиваме от руснаците, все по-добре ставаме, гледам! Едно време и тикът ни беше 2 стотинки, и парното беше 10 лв. на месец, и бензина беше 36 стотинки, и сичките *** дето произвеждахме, а бая произвеждахме, щото и един безработен нямаше - всичко ни купуваха руснаците, и пак си им жените и дъщерите. Сега обаче ние докато на руснаците жените и дъщерите, нас бащите и синовете, че и дъщерите на Обанго ни го нагньетоха до сливиците!
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сръбски партизанинAко не бяха руснаците нямаше да си сръбски партизанин, а потурнак с фес.
24
3
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
До АнонименТи някога в Белене стъпвал ли си, за да видиш какво има забито и какво не?
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутрата и Златю Валев *** в едно гърне - ДС !
22
11
 
16
 
! Отговори
сръбски партизанин преди 9 години
На най големите си врагове пожелавам руснаци да ги освобождават и руснаци да им помагат!Колкото по далеч от тия пияни руски *** толкова по добре!Единственото на което съм съгласен е да им взимаме парите по морето и да им жените и дъщерите!Евала на румънците !
21
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Белене няма и един кол забит, а вече руснаците ни отмъкнаха два милиарда.Същото ще бъде и с Южен паток.
20
9
 
17
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Дори ЕС да е е прогнил от корупция, то на фона на РУСКАТАМАФИОТСКА КОРУПЦИЯ изглжда абсолютно непорочен!НЯМА престъпност и корупция в света, които да са сравними с руската.
19
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По*-големи и по-алчни мошеници от руснаците НЯМА!Aко тези мафиоти са ощетили Румъния 200 милиона, то България са я ограбили най-малко два милиарда, и то на година. ЛУКоил е монополист в БГ и с помощта на продажните комунисти обезкостиха и разфасоваха държавата.У нас прокурори и съдии, както и МВР нямат топки да направят това, защото всички те са на държавната хранилка не без протекцията на руснаците.
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако перат там, защо да си мислим, че не перат тук. Щото сме много хубави ли? А какво стана с измервателните уреди? Още ли се офлянкват.
17
2
 
3
 
! Отговори
www преди 9 години
НАШЕ ЛОШО НЯМА !!!!
16
22
 
26
 
! Отговори
сдб преди 9 години
Бате Бойко накара от ЛукОйл да си монтират измервателни уреди, когаот Ваньо Танов бе начело на Митниците!!! Само Бойко Борисов се опълчи на руските!! Не плещете тъпотии, това не може да му го отнемете!! Само Бойко уплаши руските гов.на, затова му спретнаха преврат, за да може БСП, ДПС и нещастници о трода на Фекалий Дудуков да се хранят за години напред от "Южен Поток"!! Затова махнаха Боко-щото ги опъна отзад
15
4
 
15
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
Лукойл Нефтохим-Бургас АД е собственост на Lukoil Europe Holdings B.V. А, Lukoil Europe Holdings B.V. е 100% собственост на компанията майка Lukoil Oil Company (Company Overview of Lukoil Europe Holdings B.V).почти 77 % от акциите принадлежат на гигантската, базирана в Холандия банкова ING Group, притежавани през нейното руско поделение ИНГ банк Евразия, което притежава на 100 %.пишем слеб 2 на *** Василева за неуспешната пропаганда.