В Скопие не потвърждават дали британецът е починал от ебола

Мъжът е имал симптомите за това заболяване
Обновена: 10 окт 2014 10:16 | 10 окт 2014 10:10, Елка Василева
12
В Скопие не потвърждават дали британецът е починал от ебола
Снимка: Reuters

Засега не е потвърдено, че починалият в четвъртък в Скопие британец е бил болен от ебола.

Пациентът е бил с повишена температура от 37.4 градуса, което не съответства на ебола, тъй като при болните от ебола характерната температура е над 38.5 градуса.

Още по темата

Бързата и тежка клинична картина обаче, повръщането, вътрешното кървене и бързата смърт са симптоми за ебола, което породи съмнения при този пациент, съобщи д-р Йованка Костовска от македонското здравно министерство.

По нейните думи лекарите са получили информация от различни места, че пациентът е консумирал алкохол често и в големи количества, което може да даде подобна клинична картина и да става дума за друго заболяване. Тези информации обаче все още не са потвърдени.

Д-р Костовска обясни, че съгласно процедурите при появата на тези симптоми се предприемат всички мерки, предвидени за случай на високорискова болест. За тази цел, за да се потвърди дали става дума за такова заболяване, се прави аутопсия и се изпраща материал за анализ в референтна международна лаборатория.

„Макар че е голяма вероятността да не става дума за ебола, ние работим съгласно стандартната оперативна процедура, като при случай на съмнения за ебола. Затова в хотела, в който е пребивавал пациентът, е наложена забрана за влизане на лица, намиралите се вътре хора са под карантина, медицинските лица, които са били в непосредствен контакт с пациента, също са под карантина“, каза д-р Костовска.

Британецът е бил приет в 15 часа вчера в инфекциозната болница в Скопие с тежка, бързо прогресираща клинична картина и не е бил контактен. Той е бил докаран с линейка на Спешна помощ от хотела, в който е бил настанен. Въпреки предприетите медицински мерки пациентът е починал няколко часа след хоспитализирането му, посочва македонската агенция Макфакс.

Британецът е влязъл в Македония на 2 октомври. По данни на негов колега той не е пребивавал в страна от рисковия район за ебола. По думите на този колега, с когото заедно пристигнали в Македония, през последните три дни мъжът се е оплаквал от стомашни болки, отказвал да се храни и бил слабо контактен, но не е потърсил лекарска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: македонияЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
6 е напълно прав преди 9 години
Като си се наквасил с пиячка телесната температура е ненормално ниска!Пише го в прав текст - вж. линка по-долу.Alcohol interferes with other biological rhythms as well, ... disrupts the normal 24-hour (i.e., circadian) rhythm in body temperature, inducing a body temperature that is abnormally low during intoxication ...Линк: biology.about/od/physiology/a/alcoholhangover_2.htm
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ????Otidi v rajona ot "Halite" do "Tsentralna gara", bul." Hristo Botev" do "Dimitar Petkov" i naokolo bul."Stambolijski", ot "Marija Louiza" do bul. "Vasil Levski", posle popitaj nesmejinjaemija bezotgovoren mrunkalnik Glavnija zdraven inspektor na Republikata, koj, koga i kak izsledva "bezjantsite" ne samo za ebola, a za oshte 5-6 drugi izvanredno opasni bolesti, koito varluvat v Afrika i chast ot Azija. Shte vi stane mno-o-o--go spokojno!!! I za vashija zjivot i za zjivota na detsata vi.
7
2
 
5
 
! Отговори
Аналитик преди 9 години
Направо си е еболо мамата...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е вдигнал по-висока температура, само защото организмът му е бил обилно напоен със спирт. Иначе си е ебола отвсякъде.
5
0
 
8
 
! Отговори
AZ преди 9 години
ВИЙ СЕ НАДЯВАЙТЕ ДА НЕ СТИГНЕ ДО ТУК , ЧЕ ЩЕ НИ УДАРИ ПО ЗЛЕ И ОТ АФРИКАНСКА ДЪРЖАВА С ВСИЧКИТЕ *** ТУК.ЩЕ СТАНАТ РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ КАТО КОМАРИ МАЛАРИЯ
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kво ги бъзикате макетата при положение, че при нас отиваш на хирург и ти оперират грешния крак
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бачи КикоПонеже в Бантустан с напредналата ни медицина веднага щяха да разберат дали е ебола нали.
2
1
 
19
 
! Отговори
???? преди 9 години
И как да потвърдят ,като резултатите от кръвните изследвания не са готови ??? Най вероятно се касае за ебола,защото и спътникът на починалия е в болница със същите симптоми ВЪПРОСЪТ Е НИЕ В БЪЛГАРИЯ ,КАКВО ПРАВИМ ???? Готови ли сме изобщо за подобно предизвикателство и защо отговорните за това не се подготвиха за заплахата след ,като имаха предостатъчно време за предварителна подготовка Някой ще понесе ли отговорност ???
1
1
 
9
 
! Отговори
Бачи Кико преди 9 години
Те тези бетер българи - много знаят дали е ебола или не.