Милиони долари от Македония били изпрани в България

Парите са били за ремонт на македонски военни хеликоптери
Обновена: 22 окт 2014 13:39 | 22 окт 2014 12:26, Елка Василева
9
Милиони долари от Македония били изпрани в България
Снимка: архив, Reuters

Милиони долара, предназначени за ремонт на военни хеликоптери, са били отклонени и изпрани чрез фирми в България, Кипър и Великобритания, пише македонският вестник „Дневник“.

Милионите са „литнали“ от македонското министерство на отбраната и са завършили в частни сметки или сметки на фирми, близки до няколко бизнесмени, бивши македонски депутати и служители в министерството на отбраната, които са арестувани вчера при акция „Арсенал“.

Бизнесменът от Скопие Бранко Бояджиевски /54 г./, бившият шеф на логистиката в министерството на отбраната Нелко Менкиновски и бившите депутати Ванчо Георгиев и Душан Николовски са заподозрени като централните фигури в аферата „Арсенал“, по която са арестувани девет души. Те са обвинени, че са изпрали над 2,7 милиона долара чрез несъществуващо обслужване на военните хеликоптери.

Те декларирали нереални цени за обслужване на машините. Парите били изпрани чрез фирми в България, Кипър и Великобритания.

Бояджиевски и Менкиновски и преди са били замесени в случаи, по които са били заподозрени за нелегални доставки на оръжие за македонската армия, за което Менкиновски е и осъждан.

Престъпленията, разкрити по случая „Арсенал“, са извършени в периода 2004-2009 г.  В прането на пари са участвали и собственикът на фирма „Деликатес“ от Кочани Ванчо Георгиев, както и Душан Николовски, бивш депутат от СДСМ и директор на фабриката „Сувенир Самоков“.

Според македонското МВР през 2004 г. Бояджиевски, неговата сестра Валентина Георгиева /51 г./, съпругът й Ванчо Георгиев /53 г./ и неговият брат Владо Георгиев /61 г./ са се договорили да участват в сделка за обслужване на шест военни хеликоптера в Украйна. След това с помощта на останалите заподозрени те са декларирали нереални цени за извършване на ремонта. Разликата, тоест излишъка от парите, те изпрали чрез три фирми в България, Кипър и Великобритания, така че компетентните македонски институции да нямат поглед върху паричните потоци, бизнес активностите и дейността на тези лица.

За тази цел те основали фирмите „Дървомак“-Благоевград, България, чиито основатели и собственици са съпрузите Георгиеви, както и фирмата „КЛ Техносервисис“ в Ливърпул, Великобритания, чийто основател, собственик и директор е Люпчо Кабов /59 г./ от Кочани. Упълномощен да подписва нерезидентните сметки на двете фирми, които са били в „Комерциална банка“ Скопие, е бил Бояджиевски. Той е също така основател и собственик на „ПТП деликатес Трейдинт“, Кипър.

Според македонското МВР договорът за обслужване на хеликоптерите с украинската фирма „Укринмаш“ е бил подписан на четири очи между „Сувенир“ и „Специална опрема“ Скопие, които чрез „Дървомак“ и „КЛ Техносервисис“ ангажирали украинците.

Кореспонденцията между тях минавала през тогавашния началник на сектора за логистика Менкиновски, който не предприел нищо, за да защити интересите на македонскoтo военно министерство, макар че имал достъп до цените по всички договори с украинските изпълнители на ремонтите. По този начин македонската държава е изплатила 1,7 милиона долара повече от реалната цена на „Дървомак“.

Чрез „Сувенир“ Николовски дал възможност на заподозрените да спечелят незаконно 935 000 долара, които са били платени в полза на „Дървомак“ по сметка в „Комерциална банка“.

От своя страна заподозрените Йовица Джуричич /55 г./, собственик на „Специална опрема“ Скопие и Живка П. /63 г./, управител на фирмата, дали възможност чрез тяхната компания по сметката на „Дървомак“ да бъдат платени 807 300 долара и още 1,1 милиона долара по сметката на „КЛ Техносервисис“.

Част от така платените пари чрез представяне на фиктивни бизнес отношения неоснователно са били пренасочени от сметката на „Дървомак“ към фирмите „Делтекс“, „Делта текс ко“, „Студио Д“ - всички те собственост на Георгиеви, както и фирма „Еко Нет Агенс“

По този начин част от парите са били пуснати в законен оборот в Македония, пише „Дневник“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гж, сто пъти съм ви писала , че няма държава с това име , чудно ми е на тия *** кой им плаща за това което драскат като малки деца по стената и пляскат с ръчички ,това ми напомняте за съжеление
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дървомак"-дърво македонско :)
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия наистина ли имат въртолети?
3
3
 
3
 
! Отговори
опа преди 9 години
Македончинята са доста долни, само парите гледат ...
2
4
 
10
 
! Отговори
Китов преди 9 години
Българска работа.
1
1
 
35
 
! Отговори
етнограф преди 9 години
Характерни особености на балканския манталитет.