Влизането в ЕС е необходимост за страните от Балканите, които още не са в него

Посланикът на Франция в София: Надяваме се да бъдат подготвени
Обновена: 19 ное 2014 16:17 | 19 ное 2014 16:16, Елка Василева
16
Влизането в ЕС е необходимост за страните от Балканите, които още не са в него
Ксавие Лапер дьо Кабан. Снимка: БТА

Присъединяването към ЕС е необходимост за държавите от Балканския полуостров, които не са станали негови членки. Това каза френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който изнесе лекция във Френския културен институт, организирана от Атлантическия клуб и Дипломатическия институт.

Това присъединяване е необходимо и за ЕС, ние, европейските държави, знаем, че в един момент ще се окажем прекалено малки да влияем върху световната история и да запазим самостоятелността при вземането на решения, ако сме разделени, коментира посланикът.

Не казвам, че присъединяването на множество страни с население между по-малко от милион до над 10 милиона жители ще укрепи нашата геополитическа тежест, но ще позволи на тези държави да не се изкушат от други връзки, които биха били връзки на подчинение и покорност, а не на присъединяване, спрямо други велики сили, чиито интереси са различни от нашите, посочи той.

В определен момент те ще трябва да се присъединят към Съюза и се надяваме да бъдат подготвени, коментира Ксавие Лапер дьо Кабан. Той призна, че изразът в определен момент звучи неясно, но посочи, че няма друго бъдеще за тези държави, както и за ЕС, освен присъединяване. Датата остава неизвестна, но целта е ясна, отбеляза дипломатът. Надяваме се тази цел да помогне на кандидатите да решат вътрешните си проблеми, посочи посланикът.

От тази гледна точка Гърция, България, Словения и Хърватия имат да играят определена роля. Вие сте вече членове на ЕС, познавате неговите строги правила, но и оценявате ползите за икономиката ви и демокрацията ви, вие най-добре познавате региона и успяхте да не бъдете пряко въвлечени в конфликтите през последните 20 години, отбеляза Дьо Кабан.

Той посочи, че българите са успели да овладеят националистическите съблазни в собствената си страна, докато "някои политически сили все още продължават да сънуват, а сънищата им често приличат на кошмари".

Моята страна минава за сдържана към приемането на нови членове в ЕС. В действителност Франция не е против, но би желала държавите да се присъединят в организиран порядък и да бъдат подготвени, коментира Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той отбеляза, че да си подготвен, означава да си адаптирал законодателството си, така че да е в хармония с правото на Съюза, но и да си съумял да започнеш да прилагаш това право, спазвайки духа му.

Опитът ни показва, че скъсването с тоталитарния режим не е лесно, че ценностите, които ни се струват толкова естествени, не са задължително такива, и че приемането на буквата не е достатъчно за приобщаването към духа, отбеляза той.

Най-често елитите - политически, икономически, съдебни, много не обичат правилата, правовата държава, свободния печат, независима съдебна система. Ще е необходимо време, както и принуда, за да осъзнаят елитите, че трябва да се подчиняват на закона, който важи и за всеки обикновен гражданин. Въпросът е дали ЕС трябва да приема само демократични държави, или може да приема и неизправни и несъвършени демокрации, коментира посланикът.

Той припомни, че при присъединяването на България някои държави са смятали, че й е още рано, защото правовата държава не изглеждаше достатъчно укрепнала. Затова е създаден механизъм за сътрудничество и проверка с цел да се гарантира, че българските елити ще се подчинят на европейското право. Механизмът не се оказа успешен, защото още е в сила, каза Дьо Кабан. Ефикасната съдебна система е един от устоите на правовата държава, следователно е нормално механизмът да остане и дори може да бъде засилен, смята той.

Въпреки всичко присъединяването към ЕС е най-доброто средство да запазим жива демокрацията и непрекъснато да я усъвършенстваме, заяви дипломатът.

Във Франция имаме навика да говорим за западните ви съседки, за България и за Гърция като за Балканите, посочи Дьо Кабан и допълни, че подобна практика му се струва погрешна. Балканите не са нито ясно географско понятие, нито политически субект с единна история. Бих препоръчал да спрем да говорим за балкански държави, никой не говори за алпийски държави например, каза той.

Според него подобно опростяване не помага за разбирането и за вземането на решения. Все пак това обичайно и общо название не кара политиците да се отнасят към държавите в региона по еднакъв начин. Кандидатурата на всяка държава за член на ЕС се оценява според собствените й заслуги.

Присъединяването на Сърбия, Албания и други държави от региона ще зависи на първо място от състоянието на правовата държава във всяка от тях, отбеляза той.

Кабан припомни, че няма да има ново разширяване по време на сегашния Европейски парламент. Той обаче посочи, че въпросът за присъединяването на тези държави дори не трябва да се поставя, защото това е необходимост. Какво бъдеще очаква една страна, заобиколена от държави-членки от ЕС, с които не може да търгува или да води диалог, без да й бъде натрапено европейското право, попита той.

Посланикът Дьо Кабан коментира и идеята, лансирана от президента на Атлантическия клуб Соломон Паси, за създаване на "Вишеград" на Балканите и изрази личното си мнение, че тя е интересна. Паси напомни, че става дума за обединение на държавите, които са едновременно членки на НАТО и на ЕС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Френския посланик:Башар Асад е враг на цивилизована Европа.
9
3
 
0
 
! Отговори
бг преди 9 години
Френския посланик:да се убиват всички унгарци,които участват в строежа на унгарското трасе на Южен Поток.
8
2
 
7
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ТОЧНО ТАКА ПРИБЕРЕТЕ ОЩЕ *** КОИТО ДА ПОСТАВИТЕ НА КОЛЕНЕ.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Дьо Кабан,френските терористи,които обезглавиха американски хуманитарен работник,кои велики сили следват?Каква е раждаемостта на младите бели французойки?Колко милиона всъщност сте дьо французите? Колко милиона гилотинорахте през Френската революция,нали това е официалният ви празник?Утопиите на вашата и немската нации обикновено убиват милиони.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние цъфнахме и завързахме като влязохме! Че макетата и сървите не са по зле от нас като не са в ЕвросъЮза
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
samo che toi e AFRIKANSKI a ne evropeiski sayz
4
2
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Dano se razpadne 4as po-skoro tazi mafiotska struktura!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Косово и България са единствените държави в т.н. цивилизован свят ,които имат за управляващи криминално проявени лица. Такива в този свят не биха ги пуснали да минат покрай парламента, а на нас ни ги нахендриха да си чупиме главите.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имат предвид сърбите, няма да стане.
1
3
 
19
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Лично аз нищо хубаво не видях от ЕС, освен че семейството ми стана по-бедно!