Официално: Гърция иска планът за финансиране да продължи

Атина обаче изключва програмата за икономии
Обновена: 19 фев 2015 14:14 | 19 фев 2015 12:37,
78
Официално: Гърция иска планът за финансиране да продължи
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Гърция е изпратило официално писмо до кредиторите си от еврозоната с искане за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии, пише Bloomberg.

Писмото е било изпратено тази сутрин. Документът ще бъде разгледан по-късно днес на заседание на т. нар. Работна група на еврото - подготвителната инстанция на еврозоната.

Още по темата

"Нашата цел е да намерим общи допирни точки за постигане на споразумение", заяви по този повод гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис. Той добави, че се водят трескави консултации и че се прави опит чрез диалог да бъдат намерени допирните точки.

"Никой не бива да ни вини, че сме настоятелни, целта ни е скоро да бъде сключено споразумение", каза говорителят пред радио Sky, цитиран от БТА, по повод на днешното решаващо заседание на Работната група.

На въпрос какво ще се случи, ако не бъде постигнато споразумение, Сакеларидис каза, че предпочита да не отговаря, тъй като в момента текат консултации. Говорителят каза още, че правителството няма да подпише споразумение, съдържащо мерки за икономии, подобни на тези от меморандума, и допълни, че дългът на Гърция е неустойчив.

Гръцкият сайт нюз.ин припомня поставените от Берлин "червени линии", а именно, че продължаване или удължаване може да има само след финализиране на текущата програма, без никакво анулиране на реформите, с мерки, но само в съгласие с кредиторите, чрез изплащане на заеми на всички кредитори, и чрез сътрудничество и контрол над Атина от европейските институции.

През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Настоящата програма за Гърция изтича в края на февруари и опасенията са, че страната може да фалира до края на март без нея.

Гръцкото правителство и банките в страната практически изгубиха достъп до пазарите. Те се крепят благодарение на спасителните парични потоци от страните от еврозоната и Европейската централна банка. Помощта е обвързана с политика за затягане на коланите, на която новото крайноляво правителство на страната се противопоставя.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С други думи - дайте още кинти, а ние ще ги правим каквото си искаме (без да гарантираме връщането им) wtfАй у лево!
71
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция беше заробена с цел спасяване на банковата система на ЕС, както на немските и френските банки. Скоро истината ще излезе наяве, правителството обяви, че ще изиска независима счетоводна проверка на дългът и на лихвите и тогава всички ще търкате очички.
70
2
 
7
 
! Отговори
Бачо ИЛИЯ преди 9 години
До БерлинТи Путин и Русия за комунисти ли ги броиш оше ?
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северна Корея е готова да окаже солидна помощ на Гърция, но при едно условие : Всички гръцки другари да ходят с дръпнати очички.
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
егати мършите, да се омитат от ЕС, тя Турция само това чака, ще ги изкупи 10 дена
67
1
 
11
 
! Отговори
.......?........ преди 9 години
До 56Ей малко червеничко, не се люти толкова.Като толкова си добре с числата я сметни колко милиони бяха откраднати по времето на Румен Гечев от твоите съпартийци.Кой направи преврата преди това, пак комунистите си го направиха.Кой направи приватизацията еми пак те.Не се люти толкова не си могъл да се докопаш до кокала и за това ли е тази ярост?Брей то не бяха клетви то не бе пяна на уста, язва ще си докараш бе човек.
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърцакис не иска работакисгърцакис иска парицис без работакиссъботакис и неделакис в къщакис не работакисалбанакис и пакистанакис работакикгъркакис работакис за 50 евракис за 1 денакис
65
0
 
15
 
! Отговори
Виц на деня преди 9 години
Веднъж видели един грък да работи.
64
0
 
17
 
! Отговори
Кандидат грък преди 9 години
Гръцките сладури искат програмата да продължи, но без да се налагат по-нататъшни икономии Казано просто и разбираемо: вие продължавате да ни давате пари, а ние ще продължаваме да ги харчим и няма да връщаме. Искам и аз така.
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДАМВ ЦАРСТВОТО НА ТИКВИТЕ КРАТУНАТА Е ЦАР!-------------------------------------------КАТО ИСКАШЕ ОРЕШАРСКИ ДА ВЗЕМЕ ЗАЕМ НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ а сега ТРЯБВА?!
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи са Гърците минималната заплата скочи на над 700евро
61
2
 
11
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
Работакис требес, грекос. И по-скромнос. Всеки мозес харцес готовис парис.
60
0
 
3
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До ДО 47 ДАМТи добре ли си???????????????????????????????????????????
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция е публичния дом на Европа!
58
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТИГА с тази Гърция!Че като сама си докара кризата-това не го казваме?Че влезе с фалшиви документи в ЕС9не го казваме!Че ядоха и пиха 50 евро на ден им се виждаше малко,за работа,не го казваме!НЕ МЕРКЕЛ, ГЪРЦИ откраднаха парите,но винаги чужди са виновни!Че сега и революционери станаха!НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ ВИЗАНТИЙЦИТЕ защото пак ще се уредят,а вие ще им плащате това,което ТЕ не искат да платят!Напротив,да продължи програмата,защо да не се мъчат?Само бълг.народ ли да мизерства?
57
0
 
17
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
С две думиМоже да продължавате да ни давате милиарди , но ние няма да се ограничаваме , ще харчим всичко и няма да връщаме
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Официално: Популистите в Гърция ще ........супата......
55
2
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Ох, ще умра! Ама нали гърците си избраха комунист и размахваха плакати "Не на ЕС!", "Не на Еврото!". Не разбирам защо тогава не се обърнат за помощ към ***, ами към класовия враг - капиталистическа Европа.ПП Между другото дължат едни 231 000 000 000 Евра на Германия, Франция и Италия.
54
15
 
6
 
! Отговори
ДО 47 ДАМ преди 9 години
КОЙ ИЗХАРЧИЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ОТ 7.7 МИЛИАРДА ЛИЧНО ПОТВЪРДЕНО ОТ БОРИСОВ И ВЗЕ НОВИ ЗАЕМИ 4 МИЛИАРДА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ ПЛЮС СЪСИПАНАТА ИКОНОМИКА С НЕ РАЗПЛАЩАНЕТО КЪМ ВСИЧКИ БЮДЖЕТНИ С ГОДИНИ ОТ КОЕТО НАП СЪБРА С 1 МИЛИАРД ПО-МАЛКО ПРИХОДИ ЗА 2010-ТА СПРЯМО 2009-ТА И ТАКА И ДОСЕГА!!!БОРИСОВ Е ПРОКЛЕТ НО И ТИ ДА СИ ПРОКЛЕТ ЗАВИНАГИ ТЯЛОТО ТИ ДА СЕ РАЗЛОЖИ ОТВЪТРЕ И ДА УМРЕШ В НЕЧОВЕШКИ МЪКИ А ПОСЛЕ ДУШАТА ТИ ВЕЧНО В АДА ДА СЕ МЪЧИ УРОДЕ ПОДЛОГО-БОРИСОВСКИ!
53
2
 
1
 
! Отговори
o преди 9 години
До Анонименkogato niakoi dranka glouposti koito e 4oul po kafenetata ot pianitsite okolo nego, logi4no e da mou slagat minousi, ia si vzemi rakiikata domashno proizvodstvo i ne se ma4i da mislish