Гърция се отрече от почти всички свои претенции

Членове на кабинета на Ципрас с резерви за списъка с реформи
Обновена: 25 фев 2015 14:26 | 25 фев 2015 09:29, Елка Василева
46
Гърция се отрече от почти всички свои претенции
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Като "повратна точка" за Гърция определя новото правителство в Атина одобреното вчера от Еврогрупата четиримесечно удължаване на спасителната програма за страната.

ЕС, МВФ и ЕЦБ оценяват "списъка Варуфакис" (на името на финансовия министър на страната Янис Варуфакис) като надеждна точка за рестартиране на гръцката икономика, но членове на кабинета са резервирани по отношение на предложените реформи, информират гръцките вестници днес.

Още по темата

В. "Етнос" пише, че пакетът с реформи включва радикални промени в пенсионната и данъчна система, както и в държавния сектор. В рамките на тези реформи са предвидени още промени в данъчните ставки, а също и по отношение на коефициента на данък добавена стойност.

Кабинетът на гръцкия премиер Алексис Ципрас смята да въведе единна данъчна таблица и електронен имотен регистър с цел да се спрат данъчните измами. Предвижда се също да бъдат спрени преждевременните пенсионирания, а също осигуровките да бъдат обвързани с доходите и новата схема за заплати в държавния сектор.

Представители на финансовото министерство определят споразумението с Еврогрупата като "начало на нов процес" в страната, в рамките на който ще бъде преразгледан въведеният от предишното правителство единен данък и ще бъде вдигнат таванът на необлагаемия мининимум, посочва в. "Та неа".

В. "Нафтемборики" пише, че днес споразумението ще бъде тема на заседанието на парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА, което ще се състои на фона на изразени резерви от страна на членове на кабинета във връзка с поетите от кабинета ангажименти за реформи.

"Гърция се отрече от почти всички свои претенции", цитира в. "Катимерини" статия на сп. "Икономист", в която се отбелязва, че въпреки удължения срок на спасителната програма правителството в Атина ще продължи да бъде изправено пред множество реакции и пречки в рамките на тези четири месеца и че никак няма да е леко на новите управляващи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Гърцияреформи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** пак направиха "тррррррррррррррррррррц"
35
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До циника (33):"27, алекс, какви глупости говориш, бе. Ципрас бил "комунист"?! какво от идеологията на СИРИЗА е комунистическото..."Абе пич, ти да не изгуби за момент връзка с действителността? Какви са тия отговори на незададени въпроси?
34
1
 
8
 
! Отговори
до 37 - 2 преди 9 години
Ахтинидията или така нареченото киви се продаваше миналата година на 5 цента за килограм. Колкото да се плати на берачите. Тия ако ги оставят като БГ производителите да разчитат само на пазара ще умрат от глад.
33
1
 
13
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
искрено ме разсмя. Гърците до скоро садяха къде каквито площи имаше свободни, че даже и в дворовете жито за да смучат по европейските програми. Те и да искат повече продукция не могат да произвеждат. Да не говорим че и в момента масово разчитат на наши съграждани да им обработват реколтата. Беше се стигнало до парадокса да предоставят примерно нива от 50 дка узрели домати на български търговец за 200 евро на декар и нашия да си бере и гледа реколтата до края.
32
1
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
До тук ти си най-точния!Не разбирам,как е възможно човек да се върже на такъв популизъм с такива огромни обещания!?Тоя няма да изкара годината,сигурен съм!
31
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
35, ами да паднат тогава квотите за земеделска продукция и всеки да произвежда и пласира каквото и колкото може- нали това би било истинската пазарна икономика. А не, както сега да се ограничават земеделските производители от Гърция, за да се крепят тези от Белгия, Холандия и др. северни народи.
30
2
 
20
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 9 години
До циника 32 : Това , което Гърция то преживява със СИРИЗА , ние го преживяхме със Симеон !!!! "УРА" за 800 дни ще ни "оправи" , приятел ес краля на Йордания и ще вземе 5 милиарда долара заем , ЩЕ ЩРАКАМЕ С ПРЪСТИ И ЖИВОТА ЩЕ Е ПЕСЕН !!!! Е , работата стана , ТОЙ ОПРАВИ СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ,а ние сега плащаме!!!Хем"оправени", хем плащаме !!! Като ни оправят,поне да дадат по някой лев !!!! Лошото е ,че след 2001г. продължаваме да вярваме на разни "оправячи",независимо , че те се оправят без нас
29
8
 
10
 
! Отговори
me преди 9 години
Жалко, че СИРИЗА се предаде. В тях ни беше надеждата. Днес гласуват дълга, и ние тръгваме по техният път на дългова спирала и дългово робство. Без никаква надежда за излизане от последните в обозримото бъдеще. И това няма нищо общо с това колко произвеждаш, колко си мързелив или симпатичен. Това е схема, с която държавите се държат послушни и изпълняващи нарежданията от Брюксел.
28
6
 
8
 
! Отговори
циника преди 9 години
27, алекс, какви глупости говориш, бе. Ципрас бил "комунист"?! какво от идеологията на СИРИЗА е комунистическото. По същество това е социалдемократическа организация, която беше представена като крайно лява на обществото, за да отклони левият вот от комунистите в спасителната за капитализма посока. Случайно ли е, че СИРИЗА получи такова огромно внимание от медиите в Гърция? Просто откраднаха победата на истинските комунисти.
27
8
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
Всъщност гръцките държавници наистина лъжеха много, когато вземаха огромни заеми от частни банки, с които финансираха германската и в по-малка степен френската икономика. После, за да не би частните германски банки да не пострадат, гръцкият дълг беше рефинансиран от Тройката. Така масрафа на германците беше прехвърлен като задължение на всички данъкоплатци в Европа
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една проста истина, произвеждаш - ядеш
25
11
 
5
 
! Отговори
циника преди 9 години
27, всъщност Ципрас направи един ход, който изненада бюрократите от ЕС и който ги постави в неудобно положение. Всички очакваха, че Гърция ще излезе от Еврозоната, а той взе, че обяви че няма никакво намерение да вади гърците от там. А сега да видим как ще позволят да фалира Гърция.
24
0
 
20
 
! Отговори
Magi преди 9 години
Тези лъжат повече и от нашите.Мислех ,че не е възможно.....................
23
4
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
А бе колко от вас са чели програмата на Ципрас преди изборите и колко от вас са прочели т. нар. удължаване на спасителната програма за Гърция. Не говоря за далечното,откъслечно и силно филтрирано ехо,което получавате от услужливите медии и на базата на което се хвърляте да коментирате, че и да раздавате квалификации на тема СИРИЗА и Гърция.В този смисъл е някак си смешно да се присмивате на "наивността" на гърците при положение, че вие самите реагирате със стаден рефлекс
22
4
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До :-)Много ми е интересно дали ако Гърция обяви фалит, разпродаде островите, влязат чужди войски на нейна територия и за капак полеят Ципраз с бензин и го запалят, дали пак че изтъкваш колко са хитри гърчолята? Как е някакъв засукан номер който накрая ще накара всички да се чешат по главите и да викат "баси тея гърци". Дано ти плащат за подобни идиотщини щото иначе си за ожалване.
21
4
 
26
 
! Отговори
Член...на кабинета преди 9 години
Ципрас като всеки комунист има една цел. Той знае много добре че скоро и най-големите му привърженици ще разберат че ги е лъгал. Трябват му 4 месеца за да може да открадне достатъчно, да теглят огромни заеми от банките и когато дойде краят да може да се оттегли достатъчно богат на някое хубаво местенце. Мечтата на всеки комунист е да стане голям капиталист :)
20
7
 
3
 
! Отговори
:-) преди 9 години
"....но членове на кабинета са резервирани по отношение на предложените реформи, информират гръцките вестници днес" - T.e. Варуфакис прави списък, който горе-долу ще се хареса на ЕС, а после ще каже ами колегите в кабинета не го приемат, трябва да правите остъпки. А и защо да не направи някакъв си списък, който не е одобрен от никого. В замяна на хвърчащия списък гърците получиха 4 месеца отсрочка. Отново добра сделка за гърците.
19
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Смешници
18
2
 
27
 
! Отговори
Опаляя! преди 9 години
Ква стана тя, големи приказки, големи работи, и накрая избирателите пак с пръст в устата! Ами като им е толкова акъла, ще му сърбат попарката сега!
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е че старото правителство щеше да сключи по изгодна сделка за Гърция. Европа няма доверие на Ципрас и ще натиска и иска допълнителни гаранции