Нов "мегапроект" за тунел под Босфора

Правят трети автомобилен и жп тунел под пролива
27 фев 2015 15:19, Елка Василева
119
Нов "мегапроект" за тунел под Босфора
Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция ще изгради трети автомобилен и железопътен тунел под пролива Босфора, за да свърже европейската и азиатската част на Истанбул, обяви турският премиер Ахмет Давутоглу четири месеца преди парламентарните избори, съобщава АФП.

"С този мегапроект ние ще построим нов Истанбул", заяви Давутоглу в изказване. "Това е предвестникът на "нова Турция", добави той.

Според днешното представяне на проекта тунелът с дължина 6,5 километра ще има три нива - две за автомобили и едно – за влакове и метро. Той трябва да бъде открит още през 2020 г., обеща премиерът.

Министърът на транспорта Лютфи Елван уточни, че проектът на стойност 3,1 милиарда евро няма да струва нищо на турските данъкоплатци, защото ще се осъществи в рамките на публично-частно партньорство.

Първият железопътен тунел под Босфора, който е първият в света тунел, свързващ два континента, бе открит през октомври 2013 г. Втори тунел под Босфора, предназначен за автомобили, е в строеж и трябва трябва да влезе в експлоатация през 2016 г.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган, който ръководи страната от 2003 г. насам, увеличи през последните години грандиозните градоустройствени проекти в Истанбул.

Сред тях са изграждането на трети мост над Босфора и на трето летище в Истанбул, което се предвижда да бъде най-голямото в света.

Ердоган нареди наскоро да бъде задействан и друг от неговите т.нар. "щури" проекти - за изграждането на канал, който да свързва Черно с Мраморно море.

Противниците на Ердоган редовно критикуват неговата грандомания и го обвиняват в авторитарен и ислямистки уклон.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: тунелТурцияБосфора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече сигурно си умрял, минали са 3 часа.От завист не се хваща сифилис а може някой удар само.
72
6
 
8
 
! Отговори
agata преди 9 години
Politici kato Erdogan i Davutoglu mnogo neshta napraviha za Turciq.Tia hora mnogo darjat na stabilnosta v durjavata,kulturata,vqrata i tradiciite.Edno vreme kakvo beshe Turciq s nereshitelnata si politika,zabranite,nestabilnosta vatre v durjavata i kurdskiq problem.Edno vreme malko Turciq mrude i napravi krachka nadiga se v Evopa nyakoi durjavi,i na Gezi park pak probvaha no nestana.Nashiqt brat Amerika vinagi e pomagala i nie shte i pomognem,no da ne prikalqvat s ruskiqt problem biznesa si bizn
71
11
 
17
 
! Отговори
velik преди 9 години
бил сам в турция това че сам роден тука не означава че сам българин част от турците са останали тука след изтегленето си от балканите тука ако беше още турция ти турчин ли ще да бъдеш мразите туците щто то ревнувате че несте такъв силен народ все сте били под власт но аз не мразя българите аз не сам расит като вас но знай никога не сте били велик народ като турците и няма да бъдете щто то ревнувате и все коментирате по расисцки начин
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз тва викам, поради що се срамиш?!?!? Тунели, Летища, Космодруми тралала, ***.ци вие сте родени в България, значи сте Българи ама вие България я мразите, защото мразите себе си... Затова живейте с тунелите, летищата и космодрумите на картинка докато чичо ви Ахмед ви е оствил в тъмните векове да мечтаете и да си представяте...
69
4
 
10
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Чета коментари от сорта на"да живее велика турция" и "колко *** са българите". Коментарите са на перфектен бългатски с пергектна пунктуация и правопис.. А логически - без грам логика..Та се чудя колко ли трябва да се е иьродил българина или за колко трябва да се е продал автора за да всява провокаривност..Все пак който е бил в турция и който познава турци знае за какво става въпрос..Поради що се срамиш!!!
68
3
 
5
 
! Отговори
колио преди 9 години
Колко ли е комисионата на боико дето обучи под витошка турските кьртичари на машината кьртица наречена София и я подари на турския народ след еднокилометрова расходка под витошка за всеки ископан тунел под босфора.Защо си мисля че доган хидро инжинера е направил повече добрини за българия от боико.А боико повече за турция от ердоган.
67
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първото име на Истанбул е Бизант - тракийски град, първата държава в малаазия е Лидия - тракийска държава.А да попитам османлиите, гордеете ли се с 2 милиона изклани арменци, а?
66
8
 
17
 
! Отговори
evalla преди 9 години
Ey neshtastni balgarino.napoleon e kazal .ako sveta beshe edna darjava istanbul shteshe da e stolica na sveta.ey peosti balgarino poradi shto se sramiash da se narechesh neshtastnik.nito napoleon nito rusnacite nito anglichanite sa uspelu da minat ryazaniya.da ne si mislite che rusnacite sa tragnali da vi osvobojdavat ot tursko.neshtastnici dolni.ako ne beshe osmanskata imperiya sega kyorav balgarin nyamashe da ima.sultana i carkva vi e postroil v istanbul.neshtastnici dolni.
65
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко държави искаха да превземат Истанбул от турция но нито една държава не успя защото никой не може да вземе нещо от раката на турчин турчина е готов за да умре и за най малкото нещо което искат да му вземат и за това са велик народ ясно капиш
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само се оплаквате от всичко защото ви е не можете да направите нищто и ми говорите прости неща Гордея се че сам турчин и все щте се гордея може да не живея в турция но турчина си е турчин на всякаде по света и не гледайте историята ви като бяхте под владение на гърция вие сте все под владение а ние владеем всичко
63
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди да обсъждате турците пирво погледнете себеси като вашите депотати като крадат от държавата и я вкараха в голяма безработица турците правят всичко за народа си 3 моста които свързват европа и азия 3 под земни тунела един от тях ще е пръв в света по този начин 3 летища което 3-то е ще е най голямото в света а вашия народ само краде от държавата защо напускате българия и отивате в други държави а те защо си седят в държавата виж Сарая на Ердоган
62
2
 
5
 
! Отговори
х преди 9 години
До До Ясъреба 82-Потомците на Аспарух никога не сте доволни , хора които нямат бъдеще винаги търсят ,, виновни " в миналото и упрекват родителите си за своите неспособности .
61
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обаче най се смях че Истанбул бил центъра на вселената... :))))) Хахаха там императори славни и неславни с векове градили култура и империя и накрая идват монголите-варвари колят бесят и рушат и някакъв съмнителен *** ми твърди че Истанбул бил центъра на вселената... Не Константинопол а Истанбул!!!!!!
60
4
 
4
 
! Отговори
До Ясъреба преди 9 години
Хахахах бизнези, мизнеси тонколони монколони. Като малък не правех разлика между *** и турците и напоследък започнах пак да не правя...
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз като чуя ястреб се сещам за :бране на джилязу,обири и изнасилване на пенсионери тел. измами и Т.Н
58
3
 
7
 
! Отговори
до ястребка преди 9 години
Ако живееше в турция от 25 г нямаше по цял ден да киснеш в БЪЛГАРСКИТЕ САЙТОВЕ БЕ каурин
57
4
 
13
 
! Отговори
evalla преди 9 години
Na vsichki neshtasni balgari da kaja.samo balgarite sa bili pod robstvo.72 naroda sa jiveli v imperiyata.samo te gorkite go vikat robstvo .a sa imali veziri i kakvo li ne.zaslujava si sadbata.samo tuk nyama pametnik na zaginalite askeri.a ataturk e napravil monument na avstraliyskite boyci v chanak kale.dur yolcu.sram za balgarite.jalak narod.nikoga nyama da e e velik kato turskiya narod.
56
4
 
14
 
! Отговори
west преди 9 години
da jivee velika Turciq
55
5
 
3
 
! Отговори
До Ястреба преди 9 години
Не не по принцип турците от Турция ненавиждат турците в чужбина, както от България така и от западна Европа, защото нито говорят турски като хората а пък се и правят на големи турци (за справка Ястреба) Ерджолан сега ги облъчва напоследък и им даде право да гласуват за него... Иначе за да се види турската култура може да се разходите в турските квартали в Западна Европа или към източн. Родопи или Лудогорието...
54
1
 
2
 
! Отговори
до ястребка преди 9 години
Най обикновен каурин това си ти