Варуфакис - министърът, който говори много, без да е конкретен

Дали предложенията му ще помогнат на Гърция – това почти не се дискутира
16 мар 2015 17:34, Бойчо Попов
33
Варуфакис - министърът, който говори много, без да е конкретен
Янис Варуфакис Снимка: Reuters

Янис Варуфакис обича да говори с журналисти. 40 интервюта е дал гръцкият министър на финансите за последните 30 дни, но пред германски телевизионни зрители доскоро не бе се изявявал в подробности. Това се промени в неделя вечерта, когато Варуфакис се появи в предаването на известния водещ Гюнтер Яух, но като включване от Атина.

И Варуфакис направи това, което често прави – омаловажи гръцките проблеми. Сегашният капиталов недостатък, който държи под напрежение половината свят, от гледната точка на Варуфакис са „незначителни проблеми с ликвидността, които няма да засегнат Европа".  Надълго и нашироко той говори за големите цели пред обединена Европа – за международното разбирателство и за общия европейски дом. Той описва репресивното положение на безработните, които от една година не са получавали пари от държавата, и как гръцките деца припадат от глад в училище. Но дали предложенията му ще помогнат на Гърция – това почти не се дискутира.

Винаги когато Яух пожелава да мине в конкретика, Варуфакис се дръпва и оправдава с факта, че правителството му е на власт от скоро. За сметка на това обаче за това време успява да вземе редица мерки – увеличение на минималната заплата, назначаване отново на съкратени служители – все мерки, които може би няма да помогнат на Гърция.

А реформите, от които се нуждае наистина Гърция, не са много скъпи - данъчните власти трябва да станат по-строги, пазарът на труда - по-гъвкав, а бюрокрацията да бъде свита.

Предложенията са на масата, при това те не само на недолюбваната "Тройка". Напълно ненужно е например хотелиерите в Гърция да трябват да чакат до 60 дни след приключване на строежа на своите хотели, докато инспекторът им даде лиценз. ОИСР вече е представила доклад от повече от 1000 страници, пълни с предложения.

Но Варуфакис продължава да настоява на своето – намаляване на дълга на Гърция, което той нарича „преструктуриране". Текущият дълг на Гърция не е устойчив и не може да бъде погасен, смята той.

При това обаче министърът прикрива факта, че след поредицата от облекчения на дълговете и намалявания на лихвите страната плаща като лихви едва 2,6 на сто от икономическия си продукт, както показват изчисления на европейския мозъчен тръст Bruegel - много по-малко от Испания, Ирландия и дори Италия, и съвсем малко повече от Франция или Германия.

Гостите на дискусията назовават този факт. Но бившият директор на радиото Deutschlandfunk Ернст Елитц и баварският министър на финансите Маркус Зьодер се ограничават до стандартни фрази („Правилата трябва да се спазват"), до голяма степен, без да задават конкретни въпроси на Варуфакис.

Най-активна се оказва Улрике Херман от вестник taz, която е поканена като поддръжник на Варуфакис. Тя посочва, че Германия трябва да изплати спорния нацистки принудителен заем на Гърция, за да се създаде с парите фондация за обща дейност с гръцката младеж. Тя изчислява, че дори и най-богатите гърци не могат да изплатят дълга на страната. „Виждате ли, не всички германци са срещу Гърция", казва Яух. И на него не му остава друго, освен самият той да заеме контрапозиция за да се противопостави на Варуфакис - роля, която нито един водещ не би искал да играе.

Но в крайна сметка Варуфакис успява да блесне, след като твърде много негови самолюбиви изречения остават неоспорени.

Още икономически новини чететe в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
8
 
! Отговори
циника преди 9 години
хаха, Варуфакис бил "гола вода", бил некадърен доцент, бил не знам си какво. А бе, тоя е интелектуална класа за разлика от Туск, Могерини и другите ментални пигмеи, които дори и анлглийски не можаха да научат, въпреки потрошените за езикови курсове пари на европейския данъкоплатец!
22
3
 
5
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Гърците забравиха, че трябва да се работи здраво за пари, но сега ще го научат болезнено!
21
0
 
5
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Ще върне ли Европа бохемският живот на гърците???:-)))!!! Единственото решение е Гърция да напусне ЕС!!!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GLUPAV GRAK ISKA DA KRADE PARI OT PO-GLUPAVITE GERMANZI.POMOSHTI NIAMA I BASTA.
19
4
 
9
 
! Отговори
гърбераст преди 9 години
Ами ний като ще изплащаме 16 000 000 000 лева взети от герберастката клика кво шъ прайми
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен #19Razlikata e che Gurcia beshe pokanena v resturanta. UE mnogo dobre znaeha sustoianieto na Gurcia, Bulgaria, Rumunia ... sushto taka znaiat mnogo dobre kakvo stava v Ukrania
17
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Кир Варуфакис е най-гениалният демагог, който съм чувал, просто изумителен.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен #16Ne mislia che izobshto imash predstava kakvo e znachenieto na dumata populizum.
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гола вода е тоя Варуфакис.Когато пополисти дойдат на власт тежко му горко на народа.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е формулата за успеха не само в гръцко а и у нас. Особено сега. Затова на времето тато излезе девиза от думи към дела!
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям, голям *** е тоя Варуфакис. Горко на гръцкият народ.
12
0
 
18
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Тук имаме същото творение с баща арменец и майка еврейка приличащо досущ на Сатаната - Хапарцумян .................................................
11
2
 
5
 
! Отговори
от Варуфакис преди 9 години
Кой каквото ще да казва,ала умна съм глава.Май ушите ми са дълги,но беда не е това....Като тях не съм голямо,но съм с по-голям инати нима за него самоаз се славя в целий свят?А за песни що да кажа пея с ясен, сладък глас.Искате ли да покажамайсторлъка си пред вас?VIVA Grecia !!!!
10
11
 
12
 
! Отговори
Боян Колев преди 9 години
Варуфакис е най лошото което може да се случи на ЕС и най доброто за Гърция....
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоя като българските професори/доценти е пълен головодник - дадавам ли примери?
8
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До sofeto ВЬПРОСА Е ЧЕ СЕГАШНИТЕ СИ ТОВАРЯТ МАГАРЕТАТА--НАРОДА И ЗНАЯТ ЧЕ СЛЕД 1--2 ГОДИНИ МАКСИМУМ ТЕ НЕМА ДА СА НА ВЛАСТ --КАКТО В ГЬРЦИЯ СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА СЕГАШНИЯ РАЗМЕР НА КРЕДИТ---34 000 000 000
7
14
 
9
 
! Отговори
Ратка Пиратка преди 9 години
Браво! Мъж на място,с топки между краката. Не като нашите. Затова всички бамбини сме тук в Гърция.
6
5
 
10
 
! Отговори
Problem преди 9 години
И този стигнал своето ниво на некомпетентност. От хора преподаватели, даже и икономисти, сме страдали всички. Както се казва - Царят е гол!
5
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До АнонименЕДВА ЛИ --ВСИЧКИ СЕ НАЗНАЧАВАТ ОТ САЩ---ИЗБОРИТЕ У НАС СА МАНИПУЛИРАНИ И НЕВАЛИДНИ САМО РЕВОЛЮЦИЯ ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА
4
11
 
11
 
! Отговори
Мопа преди 9 години
Византиец-***, говорещ на едро и играч на дребно.