Над ?100 млрд. са изтеглили гърците от банките

След началото на кризата влоговете намалели от 235 млрд. до ?133 млрд.
31 мар 2015 12:30, Елка Василева
31
Над ?100 млрд. са изтеглили гърците от банките
Снимка: архив, Reuters

Над сто милиарда евро са били изтеглени от влогове в гръцките банки от началото на кризата досега, което довело банковата система до хеморагичен шок, пише гръцкият в. "Имерисия", като се позовава на Блумбърг.

Според американската агенция в началото на кризата банковите влогове на гърците са възлизали на 235 млрд. евро, а впоследствие тази сума е намаляла под 133 млрд. евро.

Само през февруари тази година от банките са били изтеглени над 7 млрд. евро най-вече заради страха, настъпил преди споразумението с кредиторите на 20 февруари, а също и впоследствие заради опасения дали в крайна сметка ще има споразумение с тях.

Отбелязва се, че много от влоговете са били изнесени в чужбина, други били сложени "под дюшека", а значителна част от тях е била използвана най-вече за насъщни нужди.

Блумбърг отбелязва, че последният цикъл от политически събития в Гърция е започнал неформално с предизборната кампания в средата на ноември и е продължил досега, като това е струвало на четирите системни гръцки банки около 28 млрд. евро.

Предполага се, че заради изтичането на средства от банките, които се финансират единствено от Европейския механизъм за спешна парична ликвидност ELA, тази година те няма да отчетат печалби.

Банките обаче изключват евентуално излизане на Гърция от еврозоната и се надяват на промяна на ситуацията през втората половина на 2015 г., посочва американската агенция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Гърцияевровлогове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARIA DA ZABRANI VLIZANETO I VSIAKVI KOMUNIKAZII S GARZIA.BALGARIA NE MOGE DA DOPUSNE KRADZI DA VLIZAT U NAS.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GARZITE SA KRADZITE NA HILIADOLETIETO.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето къде са били европейските мънгизи.
21
2
 
7
 
! Отговори
Виля Лус преди 9 години
Германия се уля да налива пари в Гърция. Някой насила ли ги е карал.Дано се окаже ,че престъпниците са тези които изнудват да вземеш. На свой ред ще кажа ,че те са не по-малко мързеливи. Лихви с това искат да живеят и да ходят на море
20
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Е КАК НЕ ВЪРВЯТ ГРЪЦКИТЕ НОМЕРА, ИСКАТ ОЩЕ ПАРИ И ЩЕ ИМ ДАДАТ ОЩЕ ПАРИ. ПОНЕЖЕ ИМАЛИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПАК ЩЕ ИМ ОТПУСНАТ КРУПЕН ЗАЕМ. ТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ ,ВИНАГИ СА СЕ ОПРАВЯЛИ ЗАТОВА И СТАНДАРТА ИМ НА ЖИВОТ Е 10 ПЪТИ ПО ДОБЪР ОТ НАШИЯТ. А НИЕ ВИНАГИ ЩЕ СЕ ДЕЛИМ НА ЕДНИ И ДРУГИ .НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ ИЛИ ЩЕ БЪДЕМ ЕДИННИ.
19
4
 
2
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Световната парична иэмама! Най-големият и всеобхватен икономически скандал в наше време се иэвършва в момента, посредством манипулирането на паричната и валутна система!
18
2
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Само факти Всички мошеници имат този манталитет - аз нали му взех парите, пък той нали е загубен да си мисли, че ще му ги върна !!! Това достойно ли е за подражание ??? Утре, ако от теб вземат пари и не ти ги връщат, ще ги оправдаеш ли ???
17
5
 
10
 
! Отговори
Задачка преди 9 години
Кой е по-глупав?Този, който се трепе по 8 часа на ден за да изкара 10 евро или този, който спи до 4 следобед и после отива в таверната да яде и пие с пари назаем ... 30 години подред.
16
5
 
14
 
! Отговори
Само факти преди 9 години
Преди да се плещят глупости и небивалици за Гърция е добре да се прочетат някои факти. Минималната пенсия в Гърция беше намалена от 750 на 550 евро, което дори след намалението е около 4 пъти повече отколкото в България. Цените на лекарствата в Гърция са с около 25% по-ниски от тези в България. Редовия държавен служител в Гърция получава средно 1300 евро месечна заплата. С какво гърците са по-зле от нас?
15
3
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Шаран -БГСигурно си български шаран, който плува в пресъхващо гръцко блато :))) Кой човек е за уважение - този, който е изкарал 5 СОБСТВЕНИ лева, или този, който харчи 2000 чужди Евро ??? Знам, че веднага ще скочат 100 трола, които ще ме убеждават , че това е повелята на комунизма, обаче аз предпочитам да има СОБСТВЕНИ 5 лева, а не чужди евро или рубли !!!
14
6
 
14
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Гърците теглят пари , че имат! Българите теглят тегло че нямат!
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГРЪКПростий византиецо, кой според теб е по-беден:1.Този,който има 5 лв. в джоба2. Този, който има заем от 5000 лв.
12
3
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Гърците масово обръщат евро в рубли, защото скоро това ще е официалната им валута - руска драхма :))) Гърците ще се преселят в Крим - той и без това е "изконно гръцки" още от древността !!! А сега сериозно - Гърция е страшно закъсала, а хората с пари са го разбрали и си теглят спестените с честни заеми пари !!!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците си го сложиха двоен сами. Управляващите им години наред вземаха заеми и използваха европейски средства, за да имат политически комфорт и да крадат. Мандрата обаче свърши и сега ще трябва да си плащат версиите с лихвите. Кой ще ги плаща тези пари, всеки се сеща. Народа естествено. Всичкото ще е на негов гръб, а тези които крадяха ще си живеят охолно.
10
6
 
14
 
! Отговори
ГРЪК преди 9 години
А вие защо не теглите? Ааааа да вие нямате, вие сте най-бедни в Европа. Платихте ли си тока???
9
1
 
12
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
аааа - не са прости те... не е лудия тоя дето яде баницата...-Абе и гърците се правеха на луди, ама сега си плащат за баницата, при това двойно - с лихвите! Гръцките тарикатлъци вече не вървят!
8
1
 
12
 
! Отговори
радио Ереван преди 9 години
Ако Гърция върне драхмата, стандартът им ще рязко ще се увеличи и ще колкото на средноафриканска държава.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фалит на Гърцияаааа - не са прости те... не е лудия тоя дето яде баницата...
6
8
 
2
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
До 3Гърция иэлеэе от ЕС - ***!!! Правителството на Ципрас, ПРЕКРАТИ едностранното членство на Гърция в ЕС!!! Също така обяви, че СПИРА да плаща ВЪНШНЯ ДЪЛГ и до седмица ще върне драхмата!!!!
5
3
 
14
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 9 години
На кой му пука за фалиралите гърци! Те сами се докараха до това дередже с огромната си лакомия. Поживяха добре за кратко на вересия, но дойде време да плащат вересията - и така ще още 20-30 години. Гърците винаги са доказвали, че освен лакоми са и много прости.