Роден след изнасилване: Младежът, който не мрази

"Майка ми ме е изоставила, баща ми е престъпник, но искам да ги видя"
Обновена: 1 апр 2015 13:48 | 31 мар 2015 21:58, Елка Василева
147
Роден след изнасилване: Младежът, който не мрази
Ален Мухич. Снимка: YouTube

Ален Мухич от Горажде, който е на 22 години, има основателни причини да мрази и проклина света, съдбата си, майка си, която го е родила и баща си, който му е дал живот. Но Ален не мрази и не проклина, пише "Слободна Далмация".

Младежът е роден на 20 февруари 1993 г. във военната болница в Горажде, Босна и Херцеговина, от млада мюсюлманка от района на Фоча. Жената е била многократно изнасилвана от свой съсед – сръбски войник, от пролетта до есента на 1992 г. Тогава, вече в напреднала бременност, тя успява да стигне в Горажде. Мъжът се казва Радмило Вукович, а името на майката на Ален не може да се огласява, защото тя е в програмата за защитени свидетели в САЩ.

Жената не е искала дори да го погледне

В Горажде жената е искала да направи аборт, но вече било много късно. Родила син, на когото не дала име, не е искала дори да го кърми, страхувайки се да не се привърже към детето, което ще й напомня за изнасилването.

Когато чула плача на своето бебе, жената казала на лекарите, че иска да го удуши. Майчиното й сърце не е било каменно, а разбито от огромната травма.

През първите месеци за малкия Ален се грижили медиците от болницата в Горажде. След това в живота му се появява човекът с голямо сърце, заради когото днес Ален не мрази и не проклина – Мухарем Мухич, портиер в болницата, се съжалил над момченцето и започнал да го води у дома си всеки следобед. Съпругата на Мухарем Адвия и дъщерите им Алмира и Ясмила се влюбили в момченцето, заобичали го и му дали името Ален и своето фамилно име.

Мухарем бил решил да каже на момченцето истината за родителите му, когато стане на 18 години.

Но веднъж, когато Ален бил едва десетгодишен, при момчешко скарване по време на игра в училище той научил истината.

"Всичко започна като детски спор за дреболии. Сбихме се и едно момче започна да ми вика: „Гадино, осиновен си, майка ти те е оставила. Ти си четническо копеле“. Прилоша ми – разказва Ален. - Беше ме много срам. Ударих го още веднъж и облян в сълзи, тичах три километра до вкъщи да питам родителите си дали е истина, че не са ми истинските родители“.

Месец след това в живота на Ален влиза още един човек, който ще му помогне да преодолее кризата, свързана с неговата самоличност – режисьорът Шемсудин Гегич от Сараево.

„В село до Вишеград, близо до вилата на осиновителите на Ален, снимах филм под заглавие „Момчето във войната“. Изведнъж отникъде се появи това 11-годишно момче. То дойде направо до камерата и ме попита какво снимаме. Казах му, че снимам документален филм за войната, а то ми каза: „Какъв е тоя твой филм, аз имам по-добър филм“, разказва Гегич за първата им среща.

Така е създаден филмът „Момчето във военния филм“ - първият от двата документални филма на Гегич за живота на Ален. Филмът е спечелил редица международни награди, а самият Ален дава интервюта за световни медии, което обезпечава финансово семейството му, а на самия него му олеква психически. Всичко това обаче има за последица и ареста на неговия баща заради изнасилване. ДНК доказва, че Вукович е баща на Ален и той е осъден на пет години и половина затвор за военно престъпление срещу цивилни.

При обжалването на присъдата обаче, след като признал пред съда Ален за свой син, Вукович е бил оправдан при условие, че се срещне с Ален, когато момчето поиска това. Вукович обаче не изпълнил условието.

Когато станал пълнолетен, Ален пожелал да се запознае с истинските си родители и помолил Гегич да направят още един филм за това как търси биологичните си родители. Така се появява вторият филм за Ален.

Той не открива биологичната си майка, но стига до нейната сестра. Във филма тя разказва как майката на Ален е страдала заради изнасилването. А биологичният баща на Ален избягнал срещата между двамата. „Когато се появихме на вратата на дома му, него го нямаше“, разказва Гегич. „Някой го предупредил, че ние отиваме. Скоро след това той набързо е продал къщата си и отишъл да живее на друго място“.

Когато филмът бил готов, Ален каза, че не осъжда майка си. „Не мога да я съдя за неща, които е била принудена да прави. Не знам защо ме е оставила, но сега чрез филма осъзнах много неща. Баща си обаче осъждам. Аз не мразя никого, само смятам, че всеки трябва да отговаря за престъпленията си и това, което е направил, включително и той. Него винаги ще го осъждам. Той за мен е военнопрестъпник. И не само той, а всеки, който е направил подобно нещо, не е важно дали е мюсюлманин, сърбин, хърватин...“, казва Ален.

След премиерата на филма, за която съобщил Ройтерс, майката на Ален се обадила на режисьора Гегич. Казала му, че досега не е знаела, че Ален я търси и е готова да се срещне с него.

„Не знам какво ще стане накрая. Ще видим, чувствата ми са объркани. Очаквам тя да ми се обади и съзнавам, че ще ми трябват сили за това обаждане, за тази среща“, споделя Ален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
Като чета долу някой коментари, направо ми е жал, че живеем в един и същи свят с такива ***.Явно не става въпрос за човешки, нито животински създания.Какво значение каква кръв има нали е човек!
71
0
 
1
 
! Отговори
me преди 9 години
И това ли е, за многократно изнасилване и унищожен живот, 5 години, които след това дори отпадат ако се срещне със сина си?! Скапан мъжки свят! Гнус ме е от хората, които са сметнали, че това което е изживяла майката, може да бъде извинено след една среща със сина. Не мисля, че той има право да я съди за каквото и да е. Трябва да е благодарен, че изобщо го е родила. Защото подобно насилие не се преживява лесно. Изнасилването унищожава душата на жената. Жалко за него, когато го разбере.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАми, момчето си е мюсюлманче, значи, най-вероятно се казва АСАН. Тя, *** и друг път се е оплитала в материала, така, че дали е Ален, Асен, или Асан ... сами да се досещаме.
69
0
 
18
 
! Отговори
Край преди 9 години
Много мъка, много насилие, много терзания за хората и накрая какво - хубаво здраво и право момче. Да е жив и здрав. Живота е божествен и е по-силен от нашите човешки страсти.
68
0
 
17
 
! Отговори
ема преди 9 години
Няма по-голямо зло от войната.Филми като " *** и виж", " Спасителят", "Време разделно" и мн. други ще помня винаги.Пожелавам си днешните сирени да чувам само за техническа проверка!
67
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забележете поредната простотия съшита с бели конци: Сръбски войник и бил съсед в продължение на няколко години хахаха. Не е истина, просто.
66
0
 
17
 
! Отговори
Прасето Гошо преди 9 години
Мъка много мъка има на този свят...да се пита човек защо е нужно това...и никога да не намира отговора...успех на младежа ...
65
0
 
6
 
! Отговори
Angerfist преди 9 години
До СОЦИАЛНИ ГРИЖИНиската ви , да не кажа направо липсваща елементарна обща култура, ви личи на всички атакисти. Къде са шиптърите, къде босненците...
64
6
 
41
 
! Отговори
Кейн преди 9 години
По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. редовната турска войска,не башибозука,провежда първият в света документиран масов геноцид срещу мирно цивилно българско население-изнасилването е най-малкото,неописуеми зверства,които побъркват и обръгналите казаци,ескалацията е в Стара Загора,изпепелена,избито всичко българско,от пеленаче до старец,това,че е проплакало и дете в майка не е метафора,а нечовешка реалност,за такива зверства няма давност
63
1
 
30
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
За съжаление това е част от извращенията на всяка една война, която се е водила или се води в момента където й да е по света.
62
29
 
5
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Вчера по немската Das Erste даваха една немкиня изнасилене на 14 години от Руски войник през 1945 , по време на Война нема Закони и Правила така че никой не може да се сърди на никого , нищо нема да донесе
61
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко, обади се на чедзото си!
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един пат си писала Ален после Асен , как всъщност се казва момчето
59
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност жертвите са две, момчето и майка му. Донякъде я разбирам тази жена, че не е намерила сили да отгледа детето си. Обаче не знам защо са оправдали този звяр насилника?
58
0
 
27
 
! Отговори
az преди 9 години
lol.Respekt,Dano tova momche ima kusmet v zivota.Bravo i na osinovitelite mu , che sa go vuzpitali taka che da ne mrazi
57
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трогателна история и силата на това момче, браво. Горката жена, не е имало кой да й помогне, да я подкрепи и да заобича това дете, независимо, че е заченато по този начин. Какво ли е преживяла тази жена? Сигурна съм, че ако се види със сина си, ще съжали за изпуснатото време с него. Браво и на хората, които са го отгледали и заобичали. Трогателно е когато някои прави такова добро и надделява битовизма и скруполи и е обикновен човек.
56
4
 
16
 
! Отговори
keles преди 9 години
Сетих се за филм с подобен сюжет - Спасителят с Денис Куейд. Това е филм след който никой зрител не остава същият ...
55
0
 
1
 
! Отговори
ктт преди 9 години
До Анонименкапитализира-хареса ми
54
2
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
--Всеки е със съдбата си - гадно е да знаеш че си дошъл в този Свят - нежелан от никой - от твоите създатели (родители) -създаден си с насилие - нежелан си защото не си заченат с любов - Но така е в живота - човек не може да избира нито родителите си - нито съдбата си - поне това носи някакви дивиденти(тв известност,, филми ) на нещастното момче - дай боже има една поговорка - Роди ме мама с късмет - хвърли ме на смет -
53
0
 
0
 
! Отговори
до 101 преди 9 години
Оф, щото пък ти си една ГОЛЯАААААМА ЖЕНА да се репчиш по форумите, нали? Баси комплексарската история, по-жалка си и от мъж, който се бие в гърдите по форумите.