Десетки държавни глави в Турция за 100-годишнината от битката при Чанаккале

Сред високопоставените гости е и британският принц Чарлз
24 апр 2015 09:00, Елка Василева
30
Десетки държавни глави в Турция за 100-годишнината от битката при Чанаккале
Снимка: Reuters

Най-малко 21 държавни глави ще присъстват на церемонията за отбелязването на 100-годишнината от битката при Чанаккале днес и утре, съобщи Анадолската агенция.

Сред високопоставените гости, които се очаква да пристигнат в Турция, са британският принц Чарлз, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Ирак Фуад Масум, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Тържествата, подготвяни от Турция за отбелязване на 100-годишнината от победата на турските войски при Чанаккале и Галиполи срещу силите на Антантата, започнаха още през март.

Кулминацията ще бъде днес и утре, когато тържествата ще преминат под патронажа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

На тържествата ще присъстват вицепрезиденти, премиери, министри и посланици на редица страни.

Очаква се в Чанаккале да пристигнат още албанският президент Буяр Нишани, черногорският държавен глава Филип Вуянович, косовският президент Атифете Яхяга, държавният глава на Словения Борут Пахор, президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов и др.

През януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати покани за годишнината от битката при Чанаккале на над 100 лидери, сред които на арменския президент Серж Саркисян, който е отхвърлил поканата (на 24 април ще бъде отбелязана 100-годишнината от арменския геноцид).
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ТурцияЧанаккале
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 8 години
Когато започва Дарданелската операция, България е все още неутрална. Тя е и фактор за привличането ни на страната на Антантата в WWI. На 16.05.1915 Антантата връчва нота на България - в общи линии ни се предлага линията Мидия-Енос и съдействие за безспорната зона в Македония, ако нападнем Турция. Разчита се на български удар в тила на турската армия. 01.10.2015 слага край на тези надежди и предопределя в известна степен поражението на съглашенците.Та, има си причина армията ни да не е в Тракия:)
17
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До АнонименПутин първо да отговори ,къде изчезна коренното население на Крим татарите,които представляваха 90% от цялото население,сега останаха 10% и избитите още към 10 милиона мюсюлмани в Русия и Кавказ.
16
6
 
19
 
! Отговори
агата ПОКЛОН преди 8 години
Най-важният ден да празнуват турците,защото ако не бяха спечелили сега нямаше да има турска държава и може би щяха да потопят и нацията.Едно време от Западна Европа се чуваха големи закани над турския народ,тогава единствената мюсюлманска независима държава беше на турците.От цял свят колонии на англичаните и французите идваха да се включват във войната със най-модерните оръжия срещу фалиралата Османска държава.Но тогава турците им доказаха че могат и да воюват и без модерно оръжие!
15
1
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 8 години
До АнонименТурция със покана е канил всеки един гост,но знам че няма никой от България може би защото няма покана
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 17:е и, какво от това?
13
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия има изпитано космическо оръжие за масово поразяване на Земни и въздушни обекти. Веднъж включе ли с, нищо не остава живо. Като касвам "нищо", дори калинка не остава жива.Америка знае за това оръжие. Затова са разработили нов вид двигател. Обект с такъв двигател се движи буквално във време пространството. Толкова е бърз,че се чудят как да намалят скоростта,за да може да превозва хора.Скоро и двете технологии ще се ползват във войната,която предстои. Само,че войната няма да е срещу Русия.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България дали е изпратила някого все пак бяхме съюз с Османлиите
11
24
 
24
 
! Отговори
ахмед преди 8 години
Тръгне ли турския аскер връщане назад няма,който му се спречка вижда тъмния мрак
10
0
 
3
 
! Отговори
moskito преди 8 години
roskata e pratil tam kateto:-)
9
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ахмед eй читак не надигай глава да не изядеж някоя иклемия...
8
23
 
25
 
! Отговори
ахмед преди 8 години
Браво на турския аскер,от всеки род има загинал човек в тази война Аллах да ги благослови
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оня гол *** Чарлз ще присъства единствено от християнските държави. Нали Турция тогава е била васал на Англия.
6
4
 
11
 
! Отговори
Атанасов преди 8 години
Доколкото знам, от тази битка Чърчил ни е намразил. Идеята да се атакуват Дарданелите от силите на Антантата е била негова, тогава е бил първи лорд на адмиралтейството. И двете страни са ни убеждавали да се включим на тяхна страна. Ние ... пак избираме грешната страна!Антантата губят битката, фиаско за Чирчил и ... необратими последствия за България!Германия ни обещава изгубените през Междусъюзническата територии и октомври 1915г се вкл. на страната на Тройният съюз.
5
2
 
14
 
! Отговори
epopeia преди 8 години
Data ot svetovno zna4enie ! Dnes predi 100 g. sa osueteni imperskite ambitsii 4rez tsenata na 350 000 zaginali....Nujno e da se spomene i pomo6tta na USSR i Germania. Modernata voennomorska flota na Anglia i Frantsia e potopena. İ do dnes tazi bitka se izu4ava vav voennite u4ili6ta na mnogo strani...
4
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще присъстват ислямски държави и Англия, която винаги е била съюзник на Турция и вековен враг на България. Известни са изказванията на английски държавни мъже, подобни на следното: "Какво значение имат 100 000 избити българи пред оцеляването на Османската империя.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За България защо не се споменава-нали сме били съюзници.
2
18
 
33
 
! Отговори
иван нягплов преди 8 години
Надявам се на тези големи тържества турците да не забравят да отпразнуват и 100 години от голямата своя побета_избиването на милион и половина арменци.Сигурно десеткнтендържавни глави,гости на тържествата няма да ьабравят да поздравят своиъе приятели турци за великия подвиг на техните преддци.
1
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"хубава работа " АМА ...........