Фериботите в Гърция пускат котва - протестират до утре

Гръцките синдикати призовават към масови участия
1 май 2015 10:39,
8
Фериботите в Гърция пускат котва - протестират до утре
Снимка: Reuters, архив

Служителите в гръцките фериботи удължиха стачката си. Тя ще продължи до утре. Това съобщиха от профсъюза на работниците в морския транспорт, цитирани от BTV.

Фериботите са единственият начин да се достигне до големите гръцки острови, на които няма летища. Стачкуващите настояват да получат гаранции, че работните места в сферата на пътническите превози ще бъдат запазени.

Гръцките медии съобщиха, че властите разглеждат възможността да прибегнат до извънредни мерки, за да се възстанови нормалното движение на фериботите. Стачката на работниците във фериботите започна миналия четвъртък.

Днес в Гърция ще се проведат и други протести. Двата основни синдиката в Гърция - на работещите в частния сектор ГСЕЕ и на държавните служители АДЕДИ, призовават за масово участие днес в стачки и митинги по случай Първи май - Международния ден на труда, съобщават гръцките медии.

"С единство и борба отстояваме справедливите си искания, борим се и стачкуваме за премахване на политиките на икономии, за да осигурим и да си възвърнем трудовите и социални права", се казва в съобщение на двете синдикални централи.

Отделен митинг е насрочил и синдикатът ПАМЕ на комунистическата партия.

В цяла Гърция днес са планирани редица прояви за отбелязване на Международния ден на труда, които се организират от различните работнически центрове. Такива прояви ще има в Триполи, Каламата, Спарта, Коринт, Навплио, Патра, Пиргос, Кавала и Ксанти.

"Тазгодишният Първи май съвпада с навършването на пет години от онзи страшен ден, в който страната ни се оказа окована във веригите на робството и зависимостта на тройката /ЕС,ЕЦБ,МВФ/. Работническата класа и пенсионерите буквално бяха доведени до отчаяние", се казва в съобщение на моряшкия синдикат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
слави преди 8 години
кво пиене и ядене се върти днес в гърция,а аз работя и се чудя как може моята родина която е стабилна и проъфтяваща да е по бедна от тази фалирала гърция и що за късмет е да се родя в най смотаната държава в европа
5
2
 
13
 
! Отговори
Да преди 8 години
Бе права................ама друг път !Работим за 170 евро на месец и това ми било равно и достойно !Някои ,се радват че не сме като Гърците !Фалирали !Ей така да сме във фалит ,за да можем и ние да наемаме гъркини слугини !
4
1
 
21
 
! Отговори
работник преди 8 години
БКП-БСП е единствената партия не само в Европа , но и в целия свят която всички шефове са милионери . Такива са станали от кражби от Държавата и народа . След 9.09.1944 г. избиха над 250 000 образовани и умни хора без съд и присъда и им заграбиха имотите. Селяните ги биха и им заграбиха земите. В новото време през 1997 г. фалираха банките и ограбиха спестяванията на народа . И сега тия чорбаджии изедници ми говорят за права на трудещите се и празнуват 1 май. Просто цинизъм и отвращение .
3
15
 
13
 
! Отговори
Браво на ... преди 8 години
... гърците! Горд народ!
2
11
 
10
 
! Отговори
Подигравка преди 8 години
Гърците много "уважават" българските туристи! Нека ги мачкат! Тъпите *** много държат да си оставят на тях парите! На следващите празници пак ще има стачки!
1
6
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Е сега защо стачкувате , нали си избрахте великия Ципрас ли беше Мипрас ли няма значение . Та сега той ще ви оправя . Може ли такова неуважение .