Протестиращи в Скопие влязоха в сблъсъци с полицията

Настояваха за оставката на премиера Груевски
6 май 2015 08:01, Елка Василева
25
Протестиращи в Скопие влязоха в сблъсъци с полицията
Снимка: Reuters

Около 2000 протестиращи се събраха снощи пред сградата на  правителството в Скопие и влязоха в сблъсък с македонската полиция, предаде Ройтерс. Демонстрантите настояваха за оставка на премиера Никола Груевски, когото опозиционният лидер Зоран Заев обвини, че се е опитал да прикрие през 2011 г. смъртта на 22-годишен младеж, който бил пребит от полицията по време на следизборни празненства.

Протестиращите скандираха "Убийци, убийци", подпалиха контейнери за смет и хвърляха камъни по полицаите, охраняващи сградата. Безредиците продължиха близо два часа, след което полицаите в пълно бойно снаряжение успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия. Според вътрешното министерство най-малко 19 души са ранени - сред тях полицаи и един фотограф - при сблъсъците и след тях.

Консервативният премиер Груевски, който е на власт от близо 10 г., от няколко месеца е в остър конфликт със социалдемократическия опозиционен лидер Зоран Заев, който огласи поредица от аудиозаписи, уличаващи Груевски и висши политици от неговия кръг в корупция и злоупотреба с властта. Този конфликт се превърна в сериозна заплаха са крехката македонска демокрация, отбелязва Ройтерс.

При поредното си разкритие Заев огласи вчера десетина аудиозаписа, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Груевски, ръководителят на разузнаването, министърът на вътрешните работи и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на Мартин Нешкоски, отбелязва Асошиейтед прес.

22-годишният младеж бил поддръжник на управляващата партия, който празнувал изборната победа на Груевски на централния площад в Скопие. Той поискал да се качи непоканен на трибуната, заради което бил пребит до смърт. Член на специалните полицейски сили, отговарящи за сигурността на премиера, беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на младежа.

Заев обвинява Груевски, че е подслушвал нелегално 20 000 македонци. Той казва, че е получил от неназовани лица записите, които оповестява периодично.

Груевски казва, че записите са били направени от чуждестранни шпиони и обвинява Заев в заговор за преврат.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
19
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
Никола Груевски е неудобен на САЩ,ЕС и някои други,заради опитите си да провежда независима национално отговорна политика.Затова му готвят преврат.Ако по мирен начин не успеят да свалят Ципрас/Гърция/,Орбан/Унгария и там чакайте същия сценарий.
16
0
 
30
 
! Отговори
лили преди 8 години
в сащ като вкараха нац.гвардията в града срещу *** НПО-тата нищо не казаха.... сега веднага реват, събралите се имат право да протестират, а не да рушат, чупят и удрят полицаите, мн.ясно, че ако удряш и чупиш ще ядеш палки...тва е работа пак на сащ, от далеч миреше вече, долни твари са тия
15
3
 
26
 
! Отговори
lili преди 8 години
истината е, че ако някой държавен ръководител започне да говори и се ориентира проруски, то веднага му се организират протести, от кого....от тези на които им се объркват плановете, а това е сащ, тъй като губят зона на влияние в региона.... веднага се предоставя на опозицията компромати и записи, протестиращата маса, лозунгите и говоренето се предоставя от НПо-та, по клиповете се виждат пак такива млади брадати хипстъри както при нас в сф, вижте ги.....сецнарият е ясен, така беше и у нас лятото
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От Македония почва вече ислямската дъга. Това е началото на края.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тайни записи - това са червените, комунистите!Груевски , мачкай ги!
12
2
 
20
 
! Отговори
Простакович преди 8 години
Що е маке, все е ...... :))))
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НПО-тата и в Македония не спят!!!!!!!!Пари се раздават наляво-надясно.Жътва е сега!!!!!!!Трасето по което трябва да минат тръбите на "Турският поток" трябва да е ВИНАГИ под американо-европейски контрол!!!!Каква независимост,какви печалби!!!!!Пейте роби и робини тъжни балкански песни!!!!!
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същия номер с записи. И кой винивен, америка. Как като нападнаха сащ сърбия,никой не каза русия е виновна. Разликата в двете държава е че едните не се прикриват поради липса на демокрация.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цветна революция? Все пак не сме 2011, а 2015 година. Реакция след четири години... Какво премълчавате, днес.бг?
8
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак флашки, тайни записи, шпиони !Същият филм като у нас.Комунистите не могат да играят по правилата и затова само лъжи бълват!
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и записите да са направени от шпиони, казаното си е казано и прикгриването на убийство е престъпление.
6
8
 
17
 
! Отговори
Пачата преди 8 години
В Скопие скопяват наред
5
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турски поток през Македоноя ?!Ти си глупав ***, няма да има нито поток, нито газ през Македония - никога.
4
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И техните комунисти работят като нашите - с подслушване, преправени записи, компромати ...А обвиняват другите в тези злини!
3
9
 
42
 
! Отговори
Ганьо Виенски преди 8 години
Българина е просто ***!!! Живее му се добре обаче е живее зле... сеща се кога е късно да иска по добро... *** народ Слаба Държава.... Честит ви 6 Май ден на съсипаната българска армия...... Позор....
2
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И там ФАЩ организират майдан...
1
9
 
60
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 8 години
А у нас народът доволен и си трае. Цъфтим и вържем под крилото на Бащицата ... Благоденстваме ! :)