Варуфакис – тиктакащата бомба в кабинета на Ципрас

Премиерът на Гърция е изправен пред няколко открити фронта
21 май 2015 20:30, Елка Василева
49
Варуфакис – тиктакащата бомба в кабинета на Ципрас
Янис Варуфакис. Снимка: архив, Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас замина за Рига с надеждата, че там ще чуе обнадеждаващи за хода на преговорите коментари. Но вътре в партията си и в  правителството той е изправен пред няколко открити фронтове, които му предизвикват не по-малко главоболие. В допълнение с всеки изминал ден става все по-ясно, че гръцкият премиер трябва да се справи с две тиктакащи бомби  – финансовия министър Янис Варуфакис и председателката на парламента Зои Констандопулу, пише GRReporter.

Вчерашното изявление на Варуфакис, че е записал с камера последното заседание на Еврогрупата в Рига, бе последното от серията несполучливи изказвания през 4-те месеца, в които заема поста на финансов министър.

Още по темата
С десетките си интервюта, лекции, туитове и снимки той предизвика безброй негативни коментари в Гърция и чужбина. Варуфакис създаде негативни настроения към Гърция в Европа. А непрекъснатите му несполучливи предложения към кредиторите трудно може да се каже, че спомагат за щастливия развой на преговорите.

След идеята му домакините да се превърнат в данъчни агенти и да следят доколко търговците издават касови бележки, вчера дойде поражението с увеличението на ДДС. Варуфакис обяви новите данъчни ставки най-официално в телевизионно интервю, но предложението му бе отхвърлено от кредиторите само няколко часа по-късно.

Гръцкият финансов министър е категоричен, че кабинетът преговаря и че отношенията с европейските му колеги са прекрасни, но те не споделят това мнение.

Въпреки че премиерът Ципрас намали неговите правомощия и увеличи тези на заместника му Евклидис Цакалотос, Варуфакис продължи да се намира в центъра на публичността със своите изявления и действия.

Така се стигна до днешното разкритие на влиятелното американско издание „Ню Йорк таймс“, според което Янис Варуфакис е записал на видео заседанието на Еврогрупата в Рига.

До момента европейските реакции относно публикацията са много внимателни, но дори и съмнението, че един от министрите е документирал разговорите със своите колеги, е в състояние да взриви преговорите.

Другият проблем на Алексис Ципрас е председателката на парламента Зои Констандопулу. С всеки изминал ден нейното поведение доказва, че тя следва свой собствен план и създава собствен полюс в СИРИЗА. Показателно е, че много често Констандопулу се разграничава от действията и решенията на правителството.

По време на парламентарните заседания тя се държи наставнически с депутатите, а решението ѝ да учреди комисии като тази, която провежда счетоводна проверка на държавния дълг и да проведе помпозни пресконференции и представяния постави Алексис Ципрас в затруднена позиция.

В допълнение Констандопулу според граждани е заплашила служител в бензиностанция, тъй като той отказал да поправи гумата на автомобила ѝ, както и жена, която се опитала да заснеме случката. Председателката на парламента дори поискала да провери смартфона на жената, на която изкрещяла, че няма право да я снима.

Последва нахлуването на анархисти в двора на парламента, което тя определи като „тяхно право да проведат протест”. След това Констандопулу отказа да вложи наличните финансови средства на парламента в сметка в Банката на Гърция, въпреки че правителството задължи всички държавни институции да го направят.

Няколко пъти Зои Констандопулу отказа да подкрепи с вота си внесени от правителството законопроекти, а междувременно нейната майка стана временен председател на надзорния съвет за радио и телевизия и се говори, че се готви да остане на този пост.

Немалко са депутатите от всички партии, които обвиняват председателката на парламента за прекалено умерения тон към нацистката Златна зора. Според парламентарните репортери в кулоарите често се чувало определението, че тя е „майката на ротата на Златна зора”.

Последният епизод от шоуто на Зои Констандопулу се случи вчера, когато тя разярена започна да се кара на полицаите, че не допускат участниците в протестно шествие да преминат покрай парламента. Тя не се поколеба да смъмри ръководещия офицер пред телевизионните камери и да му поиска сметка за това от кого е получил нарежданията, които изпълнява.

Източници посочват, че отношенията ѝ с обкръжението на премиера Алексис Ципрас са окончателно разбити и това е станало ясно на снощното заседание на политическото бюро на СИРИЗА.

При тези условия не е ясно доколко Ципрас ще продължи да подкрепя както Констандопулу, така и Варуфакис, най-вече поради факта, че тяхната смяна ще влоши политическия климат и може да предизвика серия от последствия. От друга страна ситуацията и на двата вътрешни фронта е толкова напечена, че те не биха могли да останат открити за дълго време, коментират гръцки анализатори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 години
До ЦипрасКато люто чушле в д.....! Понеже оряза и огромните милиони субсидии от държавата на зейналите гладни кучета, наречени медии в Гърция, очаквайте и продължение ....таен Харли в гаража, секс скандал, незаконна връзка с мафията и " кво ли още не" !
28
0
 
3
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Гръцкият финансов министър, очевидно има иэвестна слабост към беэочливостта!!! Едва ли обаче, германският финансов министър Шойбле и неговите колеги в еврогрупата ще поэволят на НОВАКА да ги раэиграва по такъв начин!!!:-)))
27
3
 
1
 
! Отговори
турчин преди 8 години
02Ципраспреди 15 минутиВсеки, който не играе по свирката на Истамбул или Москва ще бъдеж дискредитиран и омерзенда живее корана русия турция дпс и атака покровителствени опт бспдолу БЪЛГАРИЯ
26
2
 
6
 
! Отговори
Ципрас преди 8 години
Всеки, който не играе по свирката на Брюк_селските мошенници бива незабавно дискредитиран и назоваван "тиктакаща бомба", "луд", "диктатор" и прочие. Явно им е като трън в петата!!!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВАРуфакис вкара в КИРЕЧА Гърция.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците трябва да погладуват 2-3 години та да проумеят, че от комунизъм файда няма. В противен случай ще продължават да си гласуват за мошеници като Ципрас и Варуфакис.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди изборите много лесно се слагаше сол и пипер в попарата, но сега настъпи момента СИРИЗА да си изсърба това което е надробила. Варуфакис трябваше отдавна да бъде сменен поради проявена изключителна некадърност на заемания пост. Няма как като финансов министър да караш хората да стягат коланите а ти да живееш в най-скъпия квартал на Атина в имот за милиони евро и да се разкарваш с лимузина за 500 хил , дори и да си комунист като Варуфакис това ти създава много негативен имидж.
22
3
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Тежко и горко на тези, които са наблизо като избухне бомбата. Всичко ще изпоцапа и смърди ужасно.
21
11
 
25
 
! Отговори
синева преди 8 години
Гърция зае много интересна позиция спрямо ЕС - не може нито да бъде привлечена, нито да бъде отблъсната. Това е изкуство - не всеки го може. Наричайте я както си искате, но ТЯ всъщност си остава една важна особа. Така се държи всеки, който си знае цената и е способен да си я отстоява.
20
1
 
9
 
! Отговори
изумен преди 8 години
Тея яко им тропа дъската... ам шъ съ Упраят
19
3
 
9
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До Анонимен 25Да напуснат, ама сигурно има защо да на напускат. На теб така ли ти се струва? - напускаш и нищо не връщаш! :D
18
3
 
3
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До Анонимен 27A така! Дай им акъл! :D
17
4
 
4
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До Анонимен 29Никой не го интересува какво обичаш и какво не обичаш! :D
16
8
 
22
 
! Отговори
ИЗ СИРИ СА преди 8 години
Този тарикат с конска глава, заедно с другите главоци на Цапрас, карат Гърция към нови избори. До 1 година. И това ще е краят на смешния проект на гръцките национал-комунисти.
15
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са прави и защитават народа си и ако ЕС им откаже нов пакет от помощи, по-добре е да обяви фалит и да не плаща нищо и напуснат ЕС. С България е същото положение, ако не получава даже повече пари и от Гърция като по-бедна държава и трябваше вече да напусне ЕС и да обяви независимост.
14
3
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И ЦСКА?ОТГ. : ЧЕ ДО ДНИ ЩЕ ФАЛИРАТ
13
0
 
10
 
! Отговори
Ципрас-асс-ass преди 8 години
ВАРУФАКИС - ФАКИС -ФАКис
12
3
 
10
 
! Отговори
London преди 8 години
I Bulgaria Chte izgori zdravo pokrai Greece
11
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция ще се оправи. Ние също. Предстои ни членство в Руската федерация като пълноправен член.БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!ВОЛЕН ПРЕЗИДЕНТ!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da hodim i mir tam..nama da sme tolkoba zlr