Турция с летище на изкуствен остров в Черно море

Изграждането на съоръжението е струвало $132,6 млн.
24 май 2015 23:00,
59
Турция с летище на изкуствен остров в Черно море
Снимка: Facebook

Турция откри летище на изкуствен остров в Черно море, съобщава турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".
На 22 май самолет на авиокомпания "Търкиш еърлайнс", излетял от Истанбул, кацна на пистата на новото летище, което се намира край бреговете на окръзите Орду и Гиресун.

По-късно през деня  президентът Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу участваха в официална церемония по откриване на новия аеропорт.

Ердоган каза, че следващото ново летище ще бъде открито в окръг Хаккяри и допълни, че скоро броят на въздушните гари в страната ще нарасне на 60.

Изграждането на изкуствения остров между Орду и Гиресун започна през юли 2011 г. Стойността на инвестицията е около 360 милиона турски лири (132,6 милиона долара). Около 35 милиона тона скали са били използвани, за да се запълни площ от 1,8 милиона квадратни метра в морето.

Пистата на летището е дълга 3000 м и широка 45 метра. Използвана е изключително модерна технология, която пречи на вълните на Черно море да нанасят щетина летището, а на пистата е положен специален вид асфалт.

Летището ще обслужва на първо време само полети от Истанбул и Анкара, но се планира разширяването му до 42 дестинации.

Броят на туристите и инвеститорите в черноморския регион на Турция се очаква да нарасне с откриването на новото летище, посочва "Хюриет дейли нюз".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
9
 
! Отговори
До рахат №28 преди 8 години
Не знам турски, не познавам турците, но съм чувал, че като се облекчат основно, казвали "рахат олсун!". Та ти да не си от този повод да се кажат тези сакрални думи? Турция върви напред, защото обесиха Мендерес, военните затегнаха гайките им, практически ликвидираха битовата престъпност и въведоха светска държава. Гастарбайтерите, които се върнаха от Германия, бяха научени на точност и немска трудова дисциплина.Американците им праснаха няколко яки доларови инжекции.Ердоган наследи стрна с развита
30
5
 
22
 
! Отговори
history преди 8 години
За някои напреднала , за други изостанала .... не ме засяга но аз живея отдавна в тази държава и ще Ви кажа. Турция не милее за никакви съюзи. Ако и отърва влиза в тях а ако няма файда , не.
29
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хах :) Каква е тази партенка :)Такова летище не съществува, нито има планове за него
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !На нас българите все някой друг ни е виновен. Не политиката на САЩ, а нашата българска, некадърна, предателска, варварска политика ни докара да сме последни по заплати, жизнен стандарта, култура и развитие в Европа! Какво са ни виновни другите страни, че ние с едни малоумнине можем да се оправим, а им позволяваме да се *ват с нас както си искат?! Най-големият проблем на България са страхливите и *** български политици!
27
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зурлатите балкански злобари се друсат в закърпените си потури и *** от злоба, че Турция напредва със завидни темпове, докато зурлатия балканоид вече се състезава с кралство Забунга и Тринидат ънд Тобаго по жизнен стандарт и развитие!
26
14
 
26
 
! Отговори
11 преди 8 години
Май Доган е прав пътят за ЕС наистина минава през босфора
25
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До абеТия индекси и класации ги остави,днес са едни,утре-други,гледай реално на нещата,първо *** до Турция и виж,а после давай оценки!Работя с турци,и знам за какво става дума!
24
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е силна защото се управлява с желязна ръка.Ако там са като тука, то трябва партията на кюрдите да е постоянно във властта, най-хубавите министерства да са техни и няма реплики от сорта на "дайте ни най-доброто иначе ще нарушим етническия мир между кюрди и турци".Сами си правете изводите
23
38
 
17
 
! Отговори
абе преди 8 години
колко е напреднала Турция? 15 места след нас по индекс на човешкото развитие ама направили няква толяма простотия и троловете тука се подмокриха от кеф. То и в Африка какви палати има, ум да ви зайде, ама да не би да са цъфнали?
22
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До рахат"Турция напредва с Ердоган.Турция никога не е била комунистическа"...по-нататък дори и не дочетох. Няма смисъл.Турция щеше да напредва, пък ако ще и Станишев или Бойко или Болен да са там! ...ако разбирате какво искам да кажа! Иначе Ердоган си го искат само тези които сляпо си вярват в религия, понеже този измамник използва именно този слой на обществото. И лошото е, че е смазал всички други що-годе читави алтернативи и оснатаха само джагалски други партии. Примерно кюрдски.
21
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Известна е турската мегаломания и показност.
20
24
 
12
 
! Отговори
до #29 преди 8 години
"Докато Турция не бърза да влиза в ЕС, нас ни натикаха набързо в него" Ще имаш много здраве.ЕС не иска Турция.Ограмоти се малко.
19
6
 
65
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Да не обиждаме наляво и надясно,а да погледнем истината в очите с достойнство!Напредват много и то с бързи темпове!Може само да се учим от историята за добро, а не все да я размятаме като повод за омраза!Истината е, че има тежка карма между турци и българи,но и ние трябва да се развиваме и правилното е да си сътрудничим по комшийски.Мир и светлина за всички ни!И сили , и мъдрост......
18
1
 
25
 
! Отговори
dogan oglu преди 8 години
ne amerika ni dovede do tova sastoianie anashite politizi s nashte glasove
17
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция се развива с много високи темпове, трябва честно да си признаем изоставането и да работим здраво, за да го наваксаме, а не да обиждаме с повод и без повод.Има новини, под които бих написал нещо съвсем друго, но тази определено не е от тях.
16
3
 
35
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
Ами не е луд, който яде баницата. Като политиците ни са продажни и се дупят на всички, така ще е. Ама и ние сме си виновни, че сме овце и ги търпим.
15
25
 
66
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Докато САЩ изсипваше милиарди в турската икономика, нас ни принуждаваха да закриваме АЕЦ-ове и заводи.Докато САЩ покровителстваха Турция по всякакви начини, нас ни принуждаваха да се отдалечаваме от нашия покровител Русия ...Докато Турция не бърза да влиза в ЕС, нас ни натикаха набързо в него ...Сега Турция е на светлинни години по-напред от България.Скоро турците ще летят с летящи чинии по улиците си, докато ние ще се чудим как да си платим сметките.Ето докъде ни доведе политиката на САЩ !
14
7
 
49
 
! Отговори
history преди 8 години
Преди години един бивш турски президент упорито желаеше да се създаде един вид Черно морски икономически съюз но вече не живее. Само 2 - 3 години след това ЕС взе България и Румъния почти без никакви договаряния . Защо ли ?!
13
8
 
59
 
! Отговори
history преди 8 години
Турция няма намерение да влиза в ЕС като зажаднял шаран за въдица. В момента тя си води преговори по въпроса но със съответните от нея условия и най вече не бърза.
12
11
 
27
 
! Отговори
до 20 Идеалист преди 8 години
Днес вече не е достатъчно да си напреднал защото света стана един опък и странен. Тя и Европа беше много напреднала ама виж я днес на какво дередже е.