Ще бъде ли Хърватия следващата Гърция?

Икономическата ситуация в страната се е влошила драматично
25 май 2015 17:16, Бойчо Попов
20
Ще бъде ли Хърватия следващата Гърция?
Снимка: архив, Ройтерс

Икономическата ситуация в Хърватия драматично се е влошила и страната, точно като Гърция е изправена пред банкрут, пише германският таблоиден вестник с най-голям тираж "Bild am Sonntag", като се позовава на неотдавнашен доклад на Европейската комисия.

В статията, озаглавена "Хърватия може да се превърне във втора Гърция", германският вестник посочва, че двете страни са любими туристически дестинации за германците, но и Гърция, и Хърватия са на ръба на банкрута заради лошо управление и провал в прилагането на реформи.

Вестникът цитира поверителен анализ на Европейската комисия отпреди няколко дни, в който се казва, че икономическата ситуация в Хърватия се е влошила драматично и правителството не е направило почти нищо по отношение на пет от общо осем ключови точки за намаляване на дефицита и за изграждане на надеждна правна система.

По-конкретно Брюксел критикува неефикасния надзор на държавния бюджет, големия брой хора, които се пенсионират рано, липсата на мерки за превъзмогване на икономическата криза, както и мудността на съдилища по отношение на налагането на процедури по банкрут.

Според ЕК търговските съдилища не играят почти никаква роля в държавата. Ето защо комисията като цяло е песимистично настроена за развитието на страната, която бе приета в ЕС през 2013 г. Освен това Загреб се е бил задължил в срок до октомври 2014 г. да представи детайлен икономически план, но и до днес от него няма и следа, пише Bild am Sonntag.

"След повторния апел на ЕК сега Хърватия най-сетне трябва да покаже, че се захваща сериозно с правните принципи и основите на правовата държава", цитира Bild am Sonntag Петер Рамзауер, председател на Икономическата комисия в Бундестага. "Това очаква Европа и всички, които искат да инвестират там", пояснява той.

Хърватия ще бъде една от темите на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел на 25 и 26 юни.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ХърватияГърцияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Инж+ преди 8 години
Ако не си извадим поуки, ние сме следващите/след Гърция и Хърватска/!!!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По телевизията казаха ,че сме добре
11
0
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 години
Напоследък съвсем сериозно се замислям да си търся нова родина
10
1
 
11
 
! Отговори
Джоhн преди 8 години
Анджак де! За дъртите еврогейове всяка държава на изток от Австрия е фалирала, щом води хуманна социална политика, в т.ч. и за пенсионерите.А територията *** е светъл *** пример за "не"фалирала държава - колкото по-зле е народонаселението, толкова "по-добра" е дадената източна територия - угодна и удобна за западните ***!
9
6
 
47
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Хърватия и Гърция фалирали с по 700 евро пенсия, с 1000 евро минимална заплата, колко били зле!?? Може ли само да попитам ако тези страни са стигнали дъното ние къде сме в класацията??? Има ли политици на света които да са по крадливи от нашите? Има ли някъде другаде политици които да тъпчат и крадат народа си повече от нашите? И не на последно място по търпеливи роби от нас едва ли има!
8
5
 
33
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Всички познати,които са ходили или просто минавали оттам,твърдят,че в Хърватия е по-добре от тука.На кого да вярваме?На Б.Б.?
7
10
 
38
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Еми нормално - влезе в ЕС.
6
2
 
50
 
! Отговори
_|_ преди 8 години
..големия брой хора, които се пенсионират рано.. Много ги притеснява това ЕК..
5
5
 
43
 
! Отговори
Марин преди 8 години
И ние да изтеглим заеми на стойност 100% от БВП и ние ще цъфтим, но до време.
4
5
 
34
 
! Отговори
Айде преди 8 години
Еее Влезнаха в еу и ФаЛиТ!!!
3
19
 
44
 
! Отговори
Ей ся... преди 8 години
Връщам се от Хърватия, нямам идея за какъв фалит говорят тези овчари, но там всичко цъфти. Икономиката прогресира, стандарта на живот е друг. Всичко говори за една високо стандартна европейска държава. Тази новина е пълна глупост спред мен.
2
1
 
52
 
! Отговори
Гадорян преди 8 години
Ае да не плачим на чужди гробове, а!!!!
1
6
 
57
 
! Отговори
aве преди 8 години
Aмaн от обективен евроскептицизъм и критичен aнтиaтлaнтизъм!Тук някой освен от Грaб Бсп и ДПС може ли дa кaже с кaкво се подобрил жизненеия му стaндaрт, особено след кaто плaщaме близо 1млрд тaксa и сме си подaрили пaзaрите нa нискокaчествени, нелоялни и неплaщaщи дaнъци зaпaдни фирмици?