ЕС и Русия да се разберат за "Турски поток", тогава Македония би се включила

Груевски: Страната ни е насочена към евроатлантическата общност!
Обновена: 27 май 2015 15:17 | 27 май 2015 14:07, Елка Василева
24
ЕС и Русия да се разберат за "Турски поток", тогава Македония би се включила
Никола Груевски. Снимка: архив, Reuters

Македония би се включила в проекта за газопровод "Турски поток", след като Европейският съюз и Русия се разберат за него. Това заяви македонският премиер Никола Груевски в интервю за електронното издание Press24.

Ние сме страна, която е насочена към евроатлантическата общност и при взимането на решения от стратегическо значение се ръководим от тази цел, казва Груевски.

Още по темата

Според досегашните планове от турско-гръцката граница "Турски поток" би трябвало да продължи през Македония, Сърбия, Унгария до Австрия.

Груевски оценява, че в близките 10-ина години Македония няма да има проблем с доставките на газ. В момента страната не използва дори половината от капацитета, с който разполага.

Най-големият проблем според македонския премиер е високата цена на газа, която е наследена от миналото и която руската страна обяснява с малките количества потребяван природен газ от страната.

Предвид дългосрочната енергийна сигурност на Македония ще са й нужни нови доставки на газ, посочва Груевски. Страната предвижда три източника на газ. Два от тях са чрез изграждане на връзка с Гърция, чрез която да се свърже с гръцката газопроводна мрежа и да получава втечнен газ от пристанището в Атина, както и да се включи в газопровода ТАП, който ще започне да се строи от Азербайджан. Третият източник е връзка в България с интерконекторния газопровод между Румъния, България и Турция. За това македонската страна има принципното съгласие на България и се надява в скоро време да бъде подписан междудържавен договор, посочва Груевски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Хаййдееее и този американците го обработиха. Иначе ще стане ново Косово. Те янките изкупиха тръбите в Украйна, и след като се построеше южен а сега турски поток газа през Украйна ще секне и те остават само да се снимат с тръбите и после да ги докарат на Белканто.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После макетата не били българи. Докато политиците се накрадът и токувиж Албания се облажила. А и до Италия ще е по близо.
14
1
 
7
 
! Отговори
До Запознат преди 8 години
Ами газапреносната мрежа е собственс на сина на Маккейн.Провери за да се наричаш запознат.И не ти казвам ,че руснаците ще спрат газа за ЕС ,а че ще го докарат до Гърция която е в ЕС през морето и Турция.О гърция който иска ще се връзва който не иска си е негов проблем.И не забравяй ,чу Германците отдавна предвидиха тоя сценарий и си построиха с руснаците "Син поток" ,а Германия гълта газ колкото половината ЕС
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
м да, шиптарите ще се разрастнат , а тоя и за театър няма потенциал
12
8
 
10
 
! Отговори
Баба Пена преди 8 години
До МинувачКак никой никъде не брои за фактор държава, която ако щракне с пръсти ще остави половин Европа на студено, а ако щракне два пъти ще я превземе за 2 седмици. Как никой не брои страната за нищо, след като е част от най-перспективният съюз към днешна дата - БРИКС - държавите, които ще контролират света след едно-две десетилетия. Как може никой да не бръсне за нищо най-голямата държава в света, с най-много природни ресурси, огромен икономически, военен и научен потенциал?
11
14
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 8 години
Руснаците станаха за посмешище навсякъде, вече никой не ги брои за фактор.Дори една слаба и зависима Македония заби звучен шамар на оскотелия рашист.От тук насетне очакваме още повече военна и вербална агресия - друго не им остава освен да се разпенят от гняв и безпомощност. Но така ще бъде, свиквайте друзя! :) :) :)
10
11
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
До До 3Толкова лъжи в един коментар само рашист на заплата в кремъл може да напише.Първо никой не е 'заграбил' газопреносната мрежа в Украйна, лъжеш.После руснаците никога няма да спрат газта за Европа, понеже и парите ще секнат, а вече на всички стана ясно, че с печатане на рубли няма да стане.Или мислиш, че еврогейците (както ги наричаш ти) са достатъчно прости и ще продължат да плащат без да получават? :))Колкото до бъдещето на газта и нефта - виж изказването на ОПЕК, дори те го спират!
9
5
 
6
 
! Отговори
999 преди 8 години
Турция няма да строи без съгласието на ЕС реалистчо
8
9
 
6
 
! Отговори
Върбан преди 8 години
Само накрая да не се получи просто един Руски поток - тръгва от Русия, върви, върви, суче и пак в Русия свършва. Ще стане като стой та гледай! Сами на себе си газ ще продават.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македончето много бързо смени курса и хукна към Европа. А пък ще видите как турчилята в последния момент ще се откажат от ,,Турски поток,, и тогава Путин ще целува ръка на бате Бойко
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 3какви 20 години бе мамул , *ното джудже ще пукне доста по рано и тогава нема да има проблеми с патоците като платите репарации за донбас и върнете крим
5
12
 
8
 
! Отговори
преди 8 години
Путин прави по 45 потока в минута и ги мести през 2 часа в зависимост от политическите си симпатии. Ама досега само приказки...
4
11
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Абе еврогеец ,те американците заграбиха газопреноснато мрежа на Украйна и сега всячески се мъчат да спрат това което не може да се спре.Русия обяви ,че договора за транзит през Украйна изтича през 2019г и няма да бъде подновен.Те ще докарат газа до Турция и Гърция през морето.И който иска газ да си търси начен да се връзва,който не иска -много здраве от Путин и Русия.А находищата в Норвегия се изчерпват и след десетина ,двадесет години газ от там няма да има
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то ако ЕС и Русия се разберат, за какво им е Македония? Ще си прекарат тръбата напряко, през България.
2
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да има нито южен нито турски нито сръбски поток - ботокса блъфира белки някой се поизлъже.
1
5
 
8
 
! Отговори
карамфил преди 8 години
адно държава не чух да обявява официално, че се стреми към съюз с Русия и не и пука за останалия свят