Договориха предсрочни парламентарни избори в Македония

Те ще бъдат организирани от преходно правителство
Обновена: 3 юни 2015 14:17 | 3 юни 2015 09:03, Елка Василева
4
Договориха предсрочни парламентарни избори в Македония
Снимка: БТА

През април следващата година в Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно след срещата между премиера Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев, проведена с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан.

След дълъг деветчасов маратон в представителството на ЕС в Скопие лидерите на основните политически сили в Македония се разбраха за провеждането на предсрочни парламентарни избори, предаде БНР. Решението за предсрочните парламентарни избори в Македония съобщи лично еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, които посредничеше в диалога.

Още по темата

Решението от Скопие ще трябва да бъде доразвито на нова лидерска среща в Брюксел, която ще проведе следващата седмица. В т.нар. "преходен период" ще трябва да се променят избирателният закон и избирателните списъци, които ще да бъдат организирани от преходно правителство в Скопие.

Според лидера на неотдавна сформираното движение "Има бъдеще" Владимир Лазаревик решението отваря пътя към политическата стабилизация на Македония и поставя точка на кризата в югозападната ни съседка, в която тя се намира от четири месеца, на фона на масовите протести, започнали преди 30 дни.

„Това е една от първите стъпки за нормализация на Македония. Не е само решението, че ще има предсрочни избори в страната, а по-важният въпрос е, че те няма да бъдат организирани от Никола Груевски, а от преходно правителство, за което ще се преговоря на следващата среща в Брюксел“, каза Лазаревик.

По средата на разговорите към преговарящите в Скопие се включи и американският посланик в Македония Джес Бейли.

Лазаревик заяви, че освен ЕС, САЩ също са имали ключова роля в постигането на решението за провеждане на предсрочни избори в страната. „Не трябва да игнорираме ролята на САЩ в този процес, защото те, чрез своя посланик в Скопие и техни висши представители на няколко пъти бяха в Македония и директно са преговаряли с правителството и премиера Груевски за изход от тежката ситуация, в която бе поставена страната“, каза Лазаревик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
да преди 8 години
Как се договориха? Кой решава вместо македонците? Да ти таковам и демокрацията...
1
2
 
6
 
! Отговори
макето преди 8 години
кога ке я делимескопие и околината у бугарско другото у албанско