Ердоган иска рекордна присъда за опозиционен вестник

Повод са снимки за доставка на оръжия от Турция за сирийските ислямисти
3 юни 2015 09:53, Елка Василева
31
Ердоган иска рекордна присъда за опозиционен вестник
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган е внесъл наказателен иск срещу турския вестник "Джумхуриет" и неговия главен редактор Джан Дюндар. Повод за иска е публикуване на снимки, свързани с доставка на оръжия от Анкара с тирове за сирийските ислямисти, предаде БНР.

След като бяха публикувани снимките, Ердоган се закани, че съди авторите, като заяви: “Това е чист шпионаж, ще им се потърси отговорност и ще си платят за това”.

В исковата молба, подадена до съда, турският президент е поискал журналистът Джан Дюндар да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор.

Обвинението срещу вестника и срещу неговия главен редактор е формулирано така: ”престъпна група; нарушение на правото на тайната; престъпление срещу сигурността на държавата; престъпление срещу правителството". Исковата молба е била приета, но не се съобщава кога ще бъде задействана процедурата.

В същото време турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на Ердоган. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху журналистите със съдебни искове и наказания.

В изявление на ООН по случая с публикуваните снимки, за което съобщиха турски медии, се заявява, че международната организация се обявява категорично против изпращането на оръжия за враждуващите групи в Сирия от която и да е страна и под каквато и да е форма.

Вестник "Джумхуриет" е най-старият опозиционен вестник в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Erdogan da si hodi stiga e terrorisierst turskiansrot Jena mu Komandva dvamata sa Jestoki slobni gledat sa sebe si
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сами сме си виновни! Като скачаме за кюрдите в Турция, все ви пишех, че и тук ще стане така! Но не ви увря главата! Не можахте да разберете. че каквото пожелаете на друг двойно ви се връща! Изпъдихме турците в Турция, сега следва тяхното победоносно завръщане, при това сме петимни за парите им. А нашите деца - немили недраги по испанските плантации и гръцките прислужничества. Човек сам каквото си направи, цяло село не може. Погледнато отвънка - за съжаление сме! Исус да ни помага, ако може!
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък се чудя докога ще продължава мижането на запада? Всички мюсулмани казват, исляма не е това което виждаме от терористите, че била мирна религия и т.н. Обаче де са барнали ходжа все материали за ИД, де се обади някой, че ходжите проповядвали радикален ислям, тука се вижда че турция въоръжава терористите, иначе пред медиите казват, че са против тях. Всички мюсулмани уж са против, но всъщост са "ЗА". Мюсулманите са най-лицемерната част от човечеството.
18
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това заглавие така пише че сякаш Турция дава оръжие на ИД,до уточнете се че там има също умерени ислямски опозиционни сили който се сражават срещу ИД и Башар Асад за свята и свободна Сирийска държава.Нали така се разбраха НАТО и ООН за опозицията дори ги обучават какво се правите че не знаете!Ердоган си е прав който предава държавата трябва да бъде съден както си му е реда,такива Джумхуриети много видяхме който работят за външни сили за да забъркат *** в Турция,както Гези парк
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 999*"Ти за българин ли се имаш ?" Чети внимателно коментарите! Да ме наричаш българин, е най голяма обида за мен, извини се!
16
30
 
6
 
! Отговори
Елементарно е преди 8 години
Ами НАТО да влезе в Турция и да я освободи от режима на Ердоган.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От ООН били против ;))) само те ли искат да въоражават екстремисти. :)) бати егоистите :)
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И тея анадолски диваци се натискат за ЕС." Балканските диваци защо са там? "тея" на български ли е?
13
15
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
БРАВО НА ВЕСТНИК ДЖУМХУРИЕТ ! КОГАТО НОВАЯ ГАЗЕТА ИЛИ РОССИЯ-24 ПОКАЖАТ МАТЕРИАЛИ КАК ПУТИН ПОМАГА НА ПРОРУСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ В УКРАЙНА ,ТОГАВА ЧЕ ИМ КАЖА НА РУСНАЦИТЕ - БРАВООООО !ПО МЕДИИТЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КОЯ НАЦИЯ Е МИРОЛЮБИВА И ТОЛЕРАНТНА ! ЩОМ МЕДИИТЕ ПРИКРИВАТ АГРЕСОРСКАТА ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ,НЕ МИ Я ХВАЛЕТЕ ТАЗИ НАЦИЯ !
12
12
 
19
 
! Отговори
аЗЪ преди 8 години
Да Ердоган си е чист ислямист.Затова вън Турция от Европа.Затова трябва Майдан в Турция.По добре военните на власт там отколкото ислямист.Надявам се кюрдите да направят своя държава с част от Турция.Дано и ИГ да стигне тяхната граница и да почне и там едно масово .... Надявам се, че напредничевите и светски турци да успеят да го свалят от власт.Надявам се Иран да изправи снага след падане на санкциите и товага Турция да започне да залязва.
11
13
 
15
 
! Отговори
В ГУРБЕТА Е КЪСМЕТА преди 8 години
До CCАБЕ ШМА-ТА-РОК , ЗАЩО ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ПОСТОЯННО ТЪРСЯТ КАТО ПРИМЕР ЕДИН ЛОШ ТУРЧИН И ПОСТОЯННО С НЕГО ПЛЮЯТ ПО ЦЯЛАТА ТУРСКА НАЦИЯ ?! ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ЗА ПРИМЕР ВЕСТНИК ДЖУМХУРИЕТ И ДА КАЖЕТЕ - БРАВО НА ТУРЦИТЕ ,КРИТИКУВАТ ДОРИ СОБСТВЕНИТЕ СИ УПРАВНИЦИ В ИМЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТТА,ТОЛЕРАНТНОСТТА И ДЕМОКРАЦИЯТА ?!
10
14
 
12
 
! Отговори
В ГУРБЕТА Е КЪСМЕТА преди 8 години
ЕРДОГАН Е ТИРАНИН КАТО ПУТИН ,ЗАТОВА ДВАМАТА СЕ ХАРЕСВАТ ВЗАИМНО И СИ ПОДРАЖАВАТ ! ЕДИНИЯТ СКРИШНО ПОМАГА НА ТЕРОРИСТИТЕ В СИРИЯ ,А ДРУГИЯТ ПОМАГА НА ТЕРОРИСТИТЕ В УКРАЙНА ,Е ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ УДРЯ ЕДНО РАМО И НА КЮРДСКИТЕ ТЕРОРИСТИ !
9
12
 
18
 
! Отговори
CC преди 8 години
После в Русия смазвали опозицията. И тея анадолски диваци се натискат за ЕС. Колкото до публикацията, сигурно е вярно че Анкара изнася оръжия за Сирия, то Турция си е ислямистка страна
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А НИЕ СЕ ЧУДИМЕ ЗАЩО ТРУПОВЕТЕ НА ЦИВИЛНИ ГРАЖДАНИ В СИРИЯ СЕ УМНОЖАВАТ. А ЕТО КЪДЕ БИЛ КЛЮЧА ОТ ***. ЕЙ ТУРЧЕ ХУБАВО НА *** МНОГО ПОЗДРАВИ НА СЛИВАТА.
7
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туурция ще влезе в Европа когато Украйна си вземе Крим.Хау!
6
3
 
24
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Тоя като действа така подмолно и лъже, че не де намесва. Как ли действа в България, Албания Македония? Този е един оформен диктатор или по-лошо Султан.
5
1
 
19
 
! Отговори
Сунай преди 8 години
"Сирийските ислямисти" - това нещо като "Ислямска държава" трябва да е? Пояснете!
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютен ислямистки фашист!
3
15
 
15
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Няма изненади тука - Ердоган е дружка на Путин, който също съди и закрива свободната преса
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хах, тоя ще ги съсипе