Защо Меркел продължава да подкрепя Гърция?

В Европа политиците започнаха да мислят за "утрешния ден"
Обновена: 20 юни 2015 10:22 | 20 юни 2015 10:06,
52
Защо Меркел продължава да подкрепя Гърция?
Снимка: Reuters

В Берлин и в другите европейски столици политиците започнаха да мислят за утрешния ден. Може би „утрешният ден“ ще е след седмица, месец или година, а първата стъпка е играта на „кой е виновен“, ако гръцкото правителсвто реши да обяви фалит, пише в свой анализ Financial Times.

Втората стъпка е свързана с въпроса какво ще се случи след фалита – изход от еврозоната и евентуално от Европейския съюз (ЕС)? Ще се превърне ли Гърция в провалена държава? Или пък в опората на руския президент Владимир Путин на Балканите?

Още по темата

На фона на информационния водовъртеж има няколко добри причини, поради които германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на държавите от еврозоната трябва да предизвикат Гърция. Не от чувство на самодоволство или пък като наказание или отмъщение, а защото преговорите не доведоха до намирането на добра алтернатива, пише изданието.

Премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас говореше хубави неща след победата си на изборите в началото на годината. Гърция се нуждаеше от дългови облекчения и кабинетът обеща да смаже клиентелизма, който трови политиката и икономиката на страната. Обективните наблюдатели пък отбелязаха добрата сделка: обещанията за радикално реформиране на държавните институции, обуздаване на олигарсите и удар по картелите, както и атака срещу корупцията в замяна на отписването на дългове.

Добрите намерения обаче отидоха на вятъра. Обещанията на управляващата партия СИРИЗА не доведоха доникъде и добрите намерения отидоха на вятъра. Обещанията на Кликите, картелите и олигарсите продължават да благоденстват, както и преди, а в преговорите с кредиторите си Атина демонстрира комбинация от арогантност, аматьорство и безсрамно користолюбие.

Изданието изключва заядливите аргументи, използвани от преговарящите по техническата част за точния размер на гръцкия първичен излишък или за необходимите съкращения с цел по-голяма устойчивост на пенсионната система. В анализа се посочва, че Ципрас се държи фундаменталистки и с други лидери и настоява за такова опрощаване на дългове, което да освободи Гърция от всички задължения по настоящата спасителна програма, както и да излезе от програмата, защото СИРИЗА отрича принципите на свободния пазар.

Не е изненадващо, че разходките из Берлинските политически коридори предизвикват все по-засилващо се обезсърчение. Посланието вече е, че съдбата на Гърция е в ръцете на собственото й правителство. Най-силните гласове се надигат – логично, от Християндемократическия съюз на Меркел, но и Германската социалдемократическа партия изглежда забрави за първоначалните си симпатии към СИРИЗА.

Хора от обкръжението на Меркел твърдят, че канцленрът на Германия е напълно готова да види как атина излиза от еврозоната. По този въпрос обаче тя има различия с финансовото министерство. Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле настоява, че първостепенен дълг на Германия е да осигури дългосрочно бъдеще на еврозоната с прилагане на правилата за всички членки.

Ангела Меркел обаче гледа от по-обща политическа перспектива. Тя внимава да не избухне и политически метеж, ако се отдалечи от линията на финансовия министър. И макар понякога това да се забравя, германският канцлер е лидер с голям опит в изкуството на самосъхранението.

СИРИЗА изглежда е решена да продължи да върви, докато не падне от ръба на скалата, пише още изданието. Партньорите на Гърция пък са уверени, че еврозоната би издържала шока от евентуалното излизане на Атина. Меркел обаче усеща по-проницателно от когото и да било нуждата Гърция да не бъде изоставяна.

Отвъд икономиката причините, които може би оказват влияние на лидера на Германия, са много. Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще увеличи несигурността в най-лесно „запалимия“ регион на континента, защото руският президент Владимир Путин, който вече насърчава нестабилността на Балканите, ще използва момента.

Позицията на Европа срещу руския реваншизъм също ще се отслаби. Ще се затрудни и контрола върху миграцията през Средиземно море, опитите за помиряването на двете половини на Кипър също биха стигнали задънена улица. Всичко това може би е по-важно от ефекта върху доверието на пазарите в дългосрочното бъдеще на еврозоната, пише изданието.

Това, което не дава на Меркел да спи през нощта, обаче е много по-малко осезаемо и много по-силно от всякаква твърдоглава пресметливост. Тя вероятно се разкъсва между собственото си убеждение, че е важно да се спазват правилата – с което се обяснява суровата и реакция срещу нахлуването на Русия в Източна Украйна, и изостреното усещане за европейската мисия на Германия.

Меркел гледа на себе си като пазител на европейското единство, особено откакто френското правителство на Франсоа Оланд се оттегли от съвместната лидерска роля и разби метафората за френско-германския мотор на региона. Ако Гърция напусне еврозоната и ЕС, това ще е исторически провал и признание за крехкостта на европейското начинание, сигнал за света, че процесът по дезинтеграция може да продължи.

Всичко около гръцката криза можете да проследите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКу-Ку - кукувенгер ! Меркел е родена 9 години след самоубийството на Адолф и Хитлер и съпругата ме *** Браун
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТеб кой те пусна от Карлуково ?
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците от време оно се славят с лукавост и тарикатлък.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не забравяме че Меркел е възпитаничка на социалистическия строй, получила е комунистическо възпитание което ще струва на германците много скъпо.Всички пътища към Ада са осеяни само с добри намерения
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя вероятно се разкъсва между собственото си убеждение, че е важно да се спазват правилата те ако спазваха правилата отдаван трябавше да са изхвърлили Гърция
26
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не мога да разбера защо германия наля толкова милиарда в гърция ами тезимилиарди отдавна са откраднати и изнесени от гърция гърците пари не връщагна нас ни откраднаха на бензиностанция тубата с бензин от багажника това екрадливо племе като всички на балканите
25
1
 
8
 
! Отговори
КРАС преди 8 години
СПЕШНО ЗАМЕНЯМ ГРЪЦКО ЕВРО ЗА НЕМСКО!Пред номера на купюра на гръцките евра стоибуквичката "Y", а пред немските "Х", пред испанските "V " пред португалските " W", пред френските "U " ....СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПРИ ИЗЛИЗАНЕ НА ГЪРЦИЯ ОТ ЕВРОЗОНАТА С НАПЕЧАТАНИТЕ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ГРЪЦКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЕВРА !!ЕГАТИ ТОГАВА ЕВРОТО И ЕВРОЗОНАТА.
24
2
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Алчността най-вече на германските и френски банки финансирали безконтролно Гърция, а дългът одържавен за сметка на тяхните данъкоплатци, вкара Запада в капан без положителен изход. Това което буди недоуменоие, е търпението на съответните данъкоплатци да плащат сиестата на гърците.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото осъзнава че Юръп се разпада.
22
18
 
11
 
! Отговори
скилидис преди 8 години
Меркел да не знае много, а да си плати репарациите които дължи на Гърция.С тях гърците хем ще си платят борчовете хем ще и останат и харишлък.
21
2
 
14
 
! Отговори
Защото ... преди 8 години
... за разлика от останалите неолиберали около нея от катасТройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ) в Меркел все още има нещо добро, човешко, и подсъзнателното и чувството и за справедливост не я е напуснало.
20
3
 
15
 
! Отговори
мичев преди 8 години
ГЪРЦИЯ МИНАВА В ОРБИТАТА НА РУСИЯ И ОНД ВСИЧКО ОТ ГЪРЦИЯ СЕ ИЗКОПУВА ПРИОРИТЕТНО -ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ , ИЗЛАС НА РУСИЯ И БАЗИ В ДАРДАНЕЛИТЕ , СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ДО ИТАЛИЯ КИПЪР СЪЩО -ГОРЕ ДОЛУ ТОВА Е СЦЕНАРИЯ ЗА ТОВА КОЕТО ЗАПАДА НАПРАВИ С УКРАЙНА
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо Меркел продължава да подкрепя Гърция?Ами мн.просто,защото дългът на Гърция като влезе в кризата беше към германски и френски банки,а след натиска на Саркози и Меркел беше изкупен от държави. На практика дългът към частни банки стана на практика дълг на държавите от ЕС,с което обремениха европейските народи.Не знам до колко това е законно!?Колко е законно да се налагат мерки за икономии,което води до хуманитарна криза и е в разрез с разни членове от договорът от Маастрихт!?
18
4
 
17
 
! Отговори
БЕЛИЯТ ГЕНЕРАЛ преди 8 години
Фрау швайн е претиснена за средиземноморската си колония ,ще я смъмри презокеянския и тъмен ловър
17
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕРКЕЛ Е ДЪЩЕРЯ НА ХИТЛЕР ОТ СЛУГИНЯТА НА *** БРАУН ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРЯКА ВРЪСКАМБАЩА -ДЪЩЕРЯ,ИЛЮМИНАТИТЕ СИ ИГРАЯТ С ВАС ЖАЛКО,ЧЕ СТЕ СЛЕПИЧКИ.НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД Е ФАШИСТКИ СВЕТОВЕН РЕД ,С ГЕНОЦИД,БОЛЕСТИ СЪЗДАДЕНИ В АМЕРИКАНСКИ ЛАБАРОТОРИИ,С УБИЙСТВА И С СЛУГИНСКИ ПРАВИТЕЛСТВА СЪЗДАДЕНИ ОТ РОДООТСТЪПНИЦИ ,ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ КОИТО СЕ КЛАНЯТ НА ЗИДАРИТЕ,10 ГОДИНИ СЕ МЪЧА ДА ВИ ОТВОРЯ ОЧИТЕ ТАКА ОБРИЧАТЕ ДЕЦАТА СИ НА РОБСТВО БЪЛГАРИ ЗАСПАЛИ.
16
2
 
29
 
! Отговори
Йово преди 8 години
До АнонименЗАЩОТО ГЕРМАНИЯ ЩЕ СТРОИ СЕВЕРЕН ПОТОК 2?Защото там управлява великата Меркел която не се съобразява с Брюксел се интересува германската икономика да върви напред а в България управлява Бойко пожарникарчето които слуша какво му казват от Брюксел и Вашингтон, затова и заплатите в Германия са над 10 пъти по високи от българските.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
istinata niama NIKOGA da ia nau4im.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пада Ципрас и идват другите.И пак същото положение...
13
0
 
5
 
! Отговори
do 18 преди 8 години
Dosta poveche.
12
3
 
22
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Меркел подкрепя Гърция, щото иначе гори към 200 милиарда евро :)))