Агонията на гръцките банки достигна връхна точка

Те очакват "глътка въздух" от Европейската централна банка
Обновена: 6 юли 2015 12:10 | 6 юли 2015 11:38, Елка Василева
133
Агонията на гръцките банки достигна връхна точка
Снимка: БТА

Агонията на гръцките банки е стигнала до връхната си точка, тъй като нивата на ликвидност в тях вече са на предела на възможностите им. Гръцките банкери очакват "глътка въздух" от Европейския механизъм за спешна ликвидност ЕЛА, но решението за това не може да бъде взето преди утрешните срещи на Еврогрупата и на Европейския съвет, бие тревога в. "Етнос".

В Атина снощи се е състояло съвещание на кабинета с банкери, на което е бил разискван въпросът за ликвидността на гръцките банки.

Още по темата

В съобщение на Асоциацията на гръцките банки се казва, че финансово-кредитните институции в страната ще продължат да функционират както през последните три дни и да извършват същите операции, тоест да обслужват пенсионерите, които не са си изтеглили полагащите им се 120 евро. Банките обаче приемат депозити. Ограничението от 60 евро на ден засега остава.

Гърция поиска да бъде увеличен таванът на механизма ЕЛА, но решението за това се очаква да бъде взето от ЕЦБ днес. Агенция Ройтерс твърди, че таванът ще остане непроменен на 89 млрд. евро.

За днес е планирана телеконферентна връзка на шефа на ЕЦБ Марио Драги с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с председателите на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Очаква се днес да бъде решено дали от утре ще бъде удължена "банковата ваканция", тоест дали банките ще са затворени още време, и дали ще се запази ограничението от 60 евро на ден или този размер ще бъде увеличен или свален надолу.

Вестниците обаче алармират, че финансовият ресурс, с който разполагат банките в Гърция, с всеки изминал ден намалява, и че банките свършват едрите банкноти, за да могат да захранят банкоматите.

Изчисленията в печата сочат, че всеки ден от банките "изчезват" около 60 млн. евро. Само за последните три дни оттам са изтекли 80 млн. евро, които са отишли за обслужване на пенсионерите. Наред с това в банките са започнали да се правят и влогове, които от миналия четвъртък са надхвърлили 200 млн. евро.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: Гърциябанки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Баба Ванга е казала че Бяло море ще стигне до Петрич. Понеже катаклизъм от такъв мащаб е малко вероятен, то по-скоро населението на тези земи ще поиска да е част от българската държава ако се сбъднат най-песимистичните прогнози около така наречената гръцка криза.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я кажете, имам възможност да взема кредит от гръцка банка, дали да не ги завлека с 30 бона?
98
2
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Защо може Калифорния да фалира на няколко пъти без да изостави долара а Гърция да не може. А бе оставете ги да фалират и да им фалират и банките да жидим дали ще продължават да пеят същата византийска песен.Нека да стане като в българия при първата банкова криза...Еврозоната трябва да измисли механизъм за фалиране на отделните държави без да се изоставя еврото като валута!!!А на нас н1кой опрости ли ни дълга?!? Нека фалират и да се помъчат, че да вземат да се понаучат. Иначе няма да има оправ
97
6
 
4
 
! Отговори
дедо Мано преди 8 години
До П.ПетровМайор Петров за ...й готов.....................Иска ти се да е така ама надали - гърците започнаха погребението на ЕВРЕЙСКО _ ГЕЙСКИЯ ви съюз а ние ще го довършим. Капиш?
96
2
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Въпреки всичко гърците ще останат в евро зоната, но предполагам ще загубят 25-30% от спестяванията си. Така вместо да плащат 50 милиарда за 5 години с 0.5% лихва ще платят 50 милиарда за една нощ. Правителството на Ципрас ще падне и пак ще им се наложат реформи, но ще им ги вкарват с "вазелин" и на месец по лъжичка. Важното е да си направим правилните изводи от цялата гръцка "драма", както и Западна Европа.:Инвестициите най-добре влияят на политиката;Парите в брой се изяждат, по-добре да се инвестира с държавна подкрепа.
95
6
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Истината, прав си *** унищожиха почти цялата икономика на България, защото буржоазията беше лоша за народа и построиха Кремиковци, Червена могила, Стомана и много безумни заводи. Цяла армия е имало в началото докато се "закрепи" комунизма в България (14г ако не се лъжа). След това хватката на властта беше толкова здрава, че армията на СССР се изнесе, готова да се върне до 14 дни във всеки един момент. След '89 пак основно комунистите опоскаха каквото беше останало и фалираха България '97.
94
9
 
5
 
! Отговори
Истината наистина преди 8 години
Само дето точно след 1989 започна едно начало на прехода който до ден днешен срива разрушава и погубва българия ама ти си говори ко ли ти се връзвам на фащ-истките масали
93
1
 
5
 
! Отговори
До преди 8 години
Алоу спирай бирата и лягай да спиш и приватизация нямаше викаш а
92
17
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
От 1944 до 1989 година България беше под руско-комунистическо робство. Народа беше ограбен, живееше мизерно, заводите бяха унищожени, имаше огромна безработица и България беше окупирана от Русия /тогава СССР- тук имаше цяла армия/. След 1989 година благодарение на Е.С. и САЩ тук се построиха много модерни заводи, безработицата намаля няколко пъти. НЕКА ВСИЧКИ КАЖЕМ- НЕ НА КОМУНИЗМА
91
0
 
9
 
! Отговори
Тъпак прост преди 8 години
До Анонимен 110 Те не са подарък а са си наши. Подарък направи Йозеф Щалин на Гърция, на Тито и на Румъния. България губи не защото не са нейни, а защото Германия губи войната. Румъния с 4 армии на Източният фронт зъвърши войната с териториални придобивки! Това е руската политика.
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ес и ЕЦБ ПОВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА да дават и един цент на гръците - нека те сами се оправят- нали така искат! Гордостта им ще ги накаже май...А заемите към текущия момент ги пиши бегали....Те няма да се върнат. кой ял - ял, кой пил- пил! Това е!
89
11
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Добър пример за всички по млади- комунисти само за няколко месеца съсипват една държава. Представете си, колко е била ограбена България от комунистите. Преди 1989 година тук имаше огромна безработица, благодарение на Е.С. и САЩ тук се построиха много модерни заводи, а безработицата намаля. НЕКА КАЖЕМ НЕ НА КОМУНИЗМА
88
0
 
10
 
! Отговори
Жан Клод Вай Далеее преди 8 години
До Жан Клод Ван ДамТи да не си взел банков кредит и ся да прайш референдум за връщането му?
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сига побеснялата Меркел ще ни подари Северна Гърция а Обама Северна Добруджа.
86
1
 
26
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
И сега ЕЦБ като им каже "Охи" и ще забравят за сиртаки за мноооо дълго време. Що си мислеха, че ще им се размине и Ципрас до последно наглееше....
85
12
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 8 години
Те отдавна са изплатили повечето от парите които са им дадени. Затова искат реструктуриране. Вече се плащат лихви върху лихвите... Един заем обикновенно се връща в многократен размер. Това е древна система нарича се "закабаляване". Работи донякъде, после пада като пирамида - дефлация, стагнация, с която се борят с печатане на пари (количествено смекчаване) и така до рестарт на системата. Преди това се изцежда всичко от балъците в чиято категория са българите и то начело, за пример.
84
16
 
5
 
! Отговори
Жан Клод Ван Дам преди 8 години
Вие герберисти специалисти икономисти не разбрахте ли вече че европейската заробваща банкова политика не става.Ципрас ви го показа и пак не вярвате а и сега виновен го изкарахте неще нови кредити и лихви щото и старите трудно се връщат пак зле.А в същото време защо не вземе пова пара и накрая да ги върнат тея дето са ги дали а ония от ес като са гледали толкоз време че им се трупа и не намалят търкаха ръчички за лихви.
83
0
 
7
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до Анонимен 105А аргонавтите с него ли са?
82
1
 
6
 
! Отговори
do Божо 92: преди 8 години
Горко ни. Сига ша ходим да слугуваме като аргати при мамалигарите.
81
4
 
12
 
! Отговори
Охи преди 8 години
Като не щеш мира, на ти секира! Гърците е крайно време да се научат до къде се простира чуждото търпение...