Цветан Василев си купува влияние в Сърбия?

"Курир": Бившият банкер изнудва президента на Сърбия
27 юли 2015 17:12, Елка Василева
18
Цветан Василев си купува влияние в Сърбия?
Цветан Василев. Снимка: архив, БТА

Бившият шеф на КТБ Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на стъкларски завод в сръбския град Парачин, дължи на държавата 20 милиона евро за газ и ток, но в същото време е много щедър към фондацията на първата дама на Сърбия, пише сръбският вестник "Курир".

По информация на изданието през миналата година заводът е дал на фондацията на Драгица Николич – съпруга на президента на Сърбия Томислав Николич, 1,2 милиона динара /1 евро = 120 динара/.

Българинът е в Сърбия, където на 16 септември 2014 г. се предаде на органите на реда, след като беше обявен от България за издирване чрез Интерпол. В момента се чака решението на сръбските власти за евентуалното му екстрадиране у нас.

Още по темата

Според източник на сръбското издание Василев е свързан с президентството на Сърбия. "Той е близък със съветниците на президента Николич - Предраг Микич и Павле Башич, писаха, че ги свързват бизнес интереси. А и самият Николич беше при Василев в завода при откриването на нов цех, като някои медии твърдят, че точно в този завод ще се бутилира ракията, произвеждана от президента Николич", казва източник на "Курир".

От стъкларския завод потвърдиха, че са отпуснати средства на фондацията на президентската съпруга, които са представлявали помощ за отстраняване на последиците от миналогодишните наводнения.

Под заглавие "Василев изнудва Томислав Николич?" сръбското издание посочва, че давайки парите на фондацията на Драгица Николич, Василев е искал да окаже политическо влияние и да осигури своеобразна защита за себе си.

Според експерта Драган Добрашинович е очевидно, че за Василев е било по-важно да си купи политическо влияние, отколкото да си покрие задълженията, заради което преди дни сръбският премиер Александър Вучич публично го порица. Според Добрашинович фирми, които са длъжници на държавата, не бива да може да правят дарения.

Александра Йерков, която е депутат в Скупщината, окачестви случая като срамен. "Ако някой вземе да проверява дейността на тази фондация, съм убедена, че ще открие много съмнителни дарители", казва Йерков.

Според Йован Найданов, говорител на Либерално-демократическата партия, случаят трябва да бъде разследван. "Ако това е истина, това е очевидно вид влияние върху президента", казва Найданов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбите са много назад със схемите, още "бръмчат" на фондации. Тук сме на еврофондове и банкови фалити, даже ДДС вече не е актуално.
8
1
 
7
 
! Отговори
ined преди 8 години
Много евтини тея сръбските президенти - само 10000 евро , вместо да харчим милиони за избори що не вземем да си купим няколко.
7
4
 
8
 
! Отговори
Асасин преди 8 години
Няма ли вече да го ликвидират тоя?
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЙ купува в Сърбия, а КОЙ в България!
5
0
 
17
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Това ми напомня за една наша премиерша с нейната фондация.Защо ли?
4
0
 
21
 
! Отговори
Miro преди 8 години
*** верно ли за 10000 евра можеш да купиш президента на Сърбия.. ми .. за мене 3-*** тогава :)
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Чеки да предраскам нещо, гледам Цветанчо са го писали там!" Местен вестник пише, че опозицията обвинява президента в корупция, нищо ново под слънцето. То и Раданчо викаше, че Бойко бил мутра, ама... Пък наш'те преписват ли преписват...
2
0
 
13
 
! Отговори
математик преди 8 години
Хмм, много тънко е минал.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С 10 000 евра ли се превръща в "много щедър"? :D