Военен парад в Хърватия, ден на траур в Сърбия

Хърватия отбелязва 20 години от операцията "Буря"
Обновена: 4 авг 2015 14:06 | 4 авг 2015 12:22, Елка Василева
41
Военен парад в Хърватия, ден на траур в Сърбия
5 август 1995 година - хърватската армия стреля по позиции на сърбите. Снимка: архив, Reuters

Хърватия отбелязва две десетилетия от военно-полицейската операция "Буря" с военен парад в Загреб днес, а утре с редица прояви в град Книн, някога обявен за столица на самообявилата се Република Сръбска Краина.

С операция "Буря" през 1995 г. Хърватия възвърна контрола си над завзетите от сръбски сепаратисти територии в Централна и Източна Хърватия. Операцията продължи четири дни и завърши с унищожаването на т.нар. Република Сръбска Краина.

За първи път в историята на Хърватия 4 август, обявен за Ден на победата и благодарността и Ден на хърватските защитници, се организира парад за годишнината от "Буря". В пък Сърбия днес ще бъдат отслужени помени, а утре – 5 август е обявен за ден на траур. По сръбски данни в резултат на операцията около 220 000 сърби са били прогонени от домовете им и почти 2000 са убити или се водят за изчезнали.

Очаква се в днешния парад да участват над 3000 души. Около 2200 войници, към които ще се присъединят представители на полицията, Службата за защита и спасяване и пожарникари с колите си, както и ветерани, ще преминат през столицата до концертната зала "Лисински", където ще бъдат поздравени от държавното ръководство и други официални лица.

В колоната с дължина пет километра ще има над 300 коли, танкове, оръдия и нови гаубици. Гражданите ще могат да видят и около 30 самолета, сред които ремонтираните неотдавна в Украйна три самолета МиГ-21 и шест самолета "Пилатус".

Изчислено е, че парадът ще струва между 1,3 и 1,9 милиона евро.

Централното честване ще бъде утре, на самата дата на операцията - 5 август, в Книн, който винаги досега е бил място за отбелязване на Деня на победата и благодарността. За Хърватия този град има символично значение, тъй като прогонването на сърбите на от този град, където те са били мнозинство до началото на войната, се смята в Хърватия за окончателна победа над "сръбските агресори", пише БТА.

Честването на операция "Буря" утре ще започне с издигане на знамето на Хърватия на крепостта на Книн и с биене на камбана, с което се отбелязва влизането на хърватските военни части в Книн на 5 август 1995 г. След това ще бъде открит Музей на "Буря 95", ще бъде открит паметник на тогавашния президент на Хърватия Франьо Туджман, пред множеството ще говори висшето държавно ръководство и ще има културна програма. Летището на Загреб ще бъде наречено "Франьо Туджман".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
западни покрайнини преди 8 години
така се прави,браво на хърватите.и България е трябвала да реагира така със нашите земи в сърбия.етническата ни граница със сърбите е река морава.за съжаление днес българите в градовете цариброд,босилеград и враня са подложени на тормоз от сръбските власти.а че сърбите преувеличават със жертвите е ясно,през първата световна война са обявили жертви с над 2000 от населението на цялата община сурдулица.
22
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 8 години
Брех номер 27. Краварите а? Абре момченце! Още при Тито гледах само амерички филми по сръбската телевизия!
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4естито на хърватите с нагла стока като сърбите само як кютек
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой командваше опереция буря ЯНКО БОБЕНКО партизанин през ВСВ и югославски генерал хърватин и ли4ен приятел на тито . най е забавно е когато *** по4нат да го нари4ат фашист
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сърбите който ги хване се ги бие ама нали са юнаци на маса
18
1
 
4
 
! Отговори
въпроси има ли? - 2 преди 8 години
Така че имате право на избор - или сами да се избиете, или ние да ви избием.
17
8
 
24
 
! Отговори
въпроси има ли? преди 8 години
Югославия беше първообразът на съвременния ЕС. Това го признават и западняците. Дойдоха, обаче, американците и казаха: Как така ще живеете заедно и в мир? Това нас не ни устройва. Устройва ни, да ви скараме помежду ви, да започнете да водите войни един с друг и взаимно да се избиете. Защото когато сте единни, сте силни. А когато взаимно се избиете, ще бъдете слаби и под наш контрол. Да живее демокрацията. А ако сте и против еднополовите бракове, значи сте и против човешките права. А щом сте против човешките права, сте врагове и ще ви бомбардираме, тоест, ще ви избием. Така че имате право на из
16
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"сръбски сепаратисти". Колко удобно! Много хубава държава беше Югославия, хората си живееха спокойно и радушно, преди да се намесят там краварите! Където САЩ налазят, остава само смърт и разрушения!!!
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПетърТи това само от CNN си го насърбал,а? Няма от къде от друго място.Господи, прибери си промитомозъчните вересии.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Димитър Атанасов - КМи ето и ти каза, че няма такава държава. А по отношение на историята за мен не се притеснявай. Такава самостоятелно обособена политическа територия наречена украина се ражда в главата на Ленин и коминтерна.
13
13
 
30
 
! Отговори
Петър преди 8 години
При разпада на Югославия през 1991 г. сърбите прибраха всички танкове,БТР,самолети,оръдия и пр.тежко въоръжение и решиха,че са най-велики и ще правят каквото си поискат.Първо нападнаха Словения,но италианците ги заплашиха с война и се оттеглиха.После нападнаха Хърватия,окупираха източната част и избиха хиляди хървати. После нападнаха Босна и избиха над 100 хиляди.След това нападнаха Косово и прогониха 2 милиона албанци, а хиляди избиха.Накрая НАТО им удари един хубав бой и всичко се нормализира
12
2
 
2
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
Защо трябва да е руснак?? къде пише че само руснаци трябва да четеш??Поляк е
11
7
 
16
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
Мили ми "православни" сърбофилчета и русофилчета. Постовете ви будят само смях и съжаление. Колкото и минуси да слагате те няма да запълнят огромните празноти в плитките ви мозъци относно българската историжа, както и историята на други европейски народи))))
10
3
 
11
 
! Отговори
без прошка преди 8 години
Стига сте писали глупости! Тито беше хърватин!
9
9
 
14
 
! Отговори
без ценности преди 8 години
Значи, сърбите си живеят мирно и тихо в град Книн, където до 05.08.95 са били мнозинство. След което героичните хърватски фашисти ги прогонват от родните им места. След което фашистката пропаганда обявява тези сърби за агресори. Правилно ли съм разбрал? След което хърватките фашисти празнуват Деня на победата, с други думи Деня на насилственото прогонване на местното сръбско население? И това ни се поднася като европейска ценност?
8
4
 
20
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
простите сърбофили и русофили бързо забравиха че първо трябва да са БЪЛГАРИ. Забравиха коя е Мара Бунева, Владо Черноземски и Ванче Михайлов и за какво са се борили те!!! Забравиха че от освобождението ни от турско нас само "православни" държави са ни удряли. Пък после защо ви наричаме продажници.
7
3
 
10
 
! Отговори
Димитър Атанасов - К преди 8 години
Е, ти от къде разбра, че няма такава държава Украйна? От Божо Димитров или лично от Путин? Чети историята добре! Ако трябва лист на ден, за да разбереш, че от земите на днешна Украйна се ражда Московията на изконно български земи.
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До lolТакава държава Украйна НЯМА, разбери го това най-накрая. Нямало е и няма да има!
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Trqbvashe ubitite da sa 200 hilqdi ,surbite kak klaha i izbiha v Bosna 200 hilqdi musulmani
4
14
 
25
 
! Отговори
независим преди 8 години
Прогонени....200 000... А как се отнасяха сърбите с хърватите от основаването на Югославия след 1 -вата св. война. Я почетете история, но не написана от Сталинисти, а от истински независими историци.Стига сте лъгали хората с болшевишките си простотии.