Турция отива на предсрочни избори, обяви Ердоган

Вотът най-вероятно ще се проведе на 1 ноември
Обновена: 25 авг 2015 08:00 | 25 авг 2015 07:15, Елка Василева
22
Турция отива на предсрочни избори, обяви Ердоган
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган официално обяви провеждането на предсрочни парламентарни избори след неуспеха на Партията на справедливостта и развитието на изборите на 7 юни т.г.

Решението бе огласено от пресслужбата на държавния глава след проведената среща между президента и председателя на Великото национално събрание на Турция Исмет Йълмаз.

Така за пръв път от 1982 г. с решение на държавния глава се свикват парламентарни избори в Турция.

Решението бе оповестено в турския държавен вестник и фактически в Турция започна предизборният период.

Не се съобщава кога точно ще се проведат новите парламентарни избори.

Още по темата

Източници от канцеларията на Ердоган съобщиха, че той ще се срещне с министър-председателя Ахмет Давутоглу днес в 11 часа сутринта (8 по Гринуич), предаде Ройтерс. Очаква се президентът да поиска от Давутоглу да състави временно правителство до изборите.

В изявлението на президентската канцелария не се съобщава за кога са планирани изборите, но по-рано Ердоган заяви, че те вероятно ще се състоят на 1 ноември, предаде Асошиейтед прес.

На изборите през юни Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган загуби мнозинството си. Смята се, че президентът е подкрепял идеята за нови избори, за да даде възможност на управляващата партия да спечели ново мнозинство и да управлява сама. Някои критици обвиняват президента, че е саботирал коалиционните преговори, за да може ПСР да управлява сама, отбелязва ДПА. Проучванията на общественото мнение не са показали драматични промени в настроенията на гласоподавателите от миналите избори.

Временното правителство дава на ПСР възможност да запази властта си до изборите. Очаква се временният кабинет да се състои предимно от лоялни към партията министри, отбелязва Ройтерс.

Това е първият случай в историята на Турция, когато в страната ще се произведат избори, докато на власт е временно правителство, отбелязва ТАСС.

Турция е изправена пред рязко нарастване на насилието между силите за сигурност и кюрдските бунтовници и участва във водената от САЩ кампания срещу екстремистите от групата "Ислямска държава". Турската лира спадна до рекордно ниски равнища, припомня агенция АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
5
 
! Отговори
999* преди 8 години
До Бат,ПеньоОт коментара ти и не само от твоя е ясно колко грамотни сте българите!Ердоган е президент,а следващите президентски избори в Турция са през 2019г.Което значи преди и след парламентарните избори на 1ви ноември - ще продължавате да гледате па и много скоро само него ще слушате - Ердоган!
14
2
 
5
 
! Отговори
Бат,Пеньо преди 8 години
Ако Ердоган спечели изборите ,на по следващите такива ,може и Ислямската държава да има депутати в Меджлиса ,зер нали си имат земане даване и общ враг - кюрдите .Пък и с ердогановата политика Турция полека лека бяга от светската държава
13
1
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ха сега познайте,в условия на бойни действия колко кюрди ще бъдат допуснати да гласуват и дали няма да паднат под избирателния праг!Което е и целта,де!
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все добри новини от турция напоследък!
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V BALGARIA NIAMA TURZI,IMA SAMO ROMI.
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И турци и потурчени си обичат султана , само че на 98 процента от България знаете през къде и е кой ще командва в локумаджийницата , Ердоган или някой друг ***...ал :)
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно ми е да си представя по-противно човешко същество от този на снимката, а двамата с оня ислямист давутоглу са гледка, която предизвиква позиви за повръщане!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган ще стане Ермалък!
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 9Имаш опит, напънал си се и замириса чак до тука
6
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 8До до 6Ти, нали си ги пиеш редовно, и се грижиш за сърцето си, да не получиш ИНФАРКТ,достатъчно е !!!!!!
5
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не ви интересува не четете, бе... хеле пък неграмотния индивид с "азиЯтската" държава и неправилното членуване.
4
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1 и 3Мен и още половин България , Ердоган ни интересува!А, да те интересува Путин, който е на 2000 километра, и вече няма нищо общо с България,не ми звучи нормално !От това зависят МИЛИОНИ неша, и МИЛИАРДИ левове,НАПРИМЕР - Турски поток, Туристи, Гранични пунктове и такси, Бежанци, НАТО, Търговия, плодове и зеленчуци, Внос и износ, Енергетика, Отбрана,на всичкото отгоре в България има 1 милион турци !
3
7
 
11
 
! Отговори
Потрес с фес преди 8 години
Херр Сдухан ще свика избори ли бе ? Хаххаха демократична Туршия , да се смее ли човек с тия *** , да плаче ли :D Какъв е смисъла като пак тоя ще гледаме ....не бе сериозно тоя човек би му отивало да продава домати на женския пазар , а локумаджиите са го направили нещо като султан в тая демократична азиятска "държава" ...
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA VARVI V ADA TURZIA--GADGALITE NE NI INTERESUVAT-AI SIKTIR SMARDULKOVZI.
1
8
 
1
 
! Отговори
schizz0 преди 8 години
Dzhena-da vidish kakvo e