Сърбия и Косово се договориха по четири ключови области

ЕС обяви забележителен напредък в диалога помежду им
26 авг 2015 09:00, Елка Василева
1
Сърбия и Косово се договориха по четири ключови области
Федерика Могерини. Снимка: архив, Reuters

"Забележителен напредък" в диалога между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията си след войната (1998-1999 г.) и едностранното обявяване на независимост на Косово (2008 г.) обяви върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини след срещата между премиерите Александър Вучич и Иса Мустафа в Брюксел.

Двете страни са постигнали съгласие по редица спорни точки в отношенията помежду си, предаде БНР.

Европейската комисия не публикува подробности по условията, които Белград и Прищина са договорили в енергетиката, телекомуникациите и правомощията на сръбските общини в Косово.

Косовският и сръбският министър-председател са постигнали принципно съгласие по основните елементи на така наречената Асоциация-Общност на общините със сръбско етническо малцинство в Косово.

Постигнат е също План за действие по телекомите, което ще улесни създаването на собствена телефонна система в Косово и обособен телефонен код.

Третата договореност е свързана с правото на преминаване по моста над река Ибър в град Митровица. Това бе един от поводите за напрежение между етническите сърби и албанци в града.

В кратко писмено изявление европейският първи дипломат Федерика Могерини нарича резултата от преговорите „повратна точка“. Взаимно приемливият компромис според Могерини „символизира духа на преговорите, на които тя посредничи.“

„Днешните решения носят конкретни ползи за хората и в същото време позволява на двете страни да напреднат по европейския им път“, допълва още върховният представител на ЕС по външната политика.

Практическото сътрудничество с Прищина е условие за Сърбия да отвори първи преговорни глави за членство, въпреки че тя все още възприема Косово за своя законна територия, а не за суверенна съседна държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
14
 
! Отговори
конституцията преди 8 години
Крим, Донецк и Луганск ще се съобразяват с конституцията на Украйна, когато Косово започне да се съобразява с конституцията на Сърбия!